Σωματείο Συνταξιούχων Σαλαμίνας: “Πανδημία δεν σημαίνει αμνησία – απραξία” Σωματείο Συνταξιούχων Σαλαμίνας: “Πανδημία δεν σημαίνει αμνησία – απραξία”
συνέντευξη στον Νίκο Γιαννόπουλο Θα μας πείτε λίγα λόγια για το Σωματείο τους σκοπούς και τις δράσεις του;Ευχαριστούμε κατ’ αρχάς την εφημερίδα σας για... Σωματείο Συνταξιούχων Σαλαμίνας: “Πανδημία δεν σημαίνει αμνησία – απραξία”

συνέντευξη στον Νίκο Γιαννόπουλο

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το Σωματείο τους σκοπούς και τις δράσεις του;
Ευχαριστούμε κατ’ αρχάς την εφημερίδα σας για το ενδιαφέρον της για τα προβλήματα των συνταξιούχων.
Το σωματείο μας των συνταξιούχων του ΙΚΑ Σαλαμίνας ιδρύθηκε πάνω στην κρίση, τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών ταμείων, που είναι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των συνταξιούχων.
Έχει βασικό σκοπό την αγωνιστική αντιμετώπιση των αντισυνταξιουχικών και αντεργατικών πολιτικών των Κυβερνήσεων.
Διεκδικεί λύσεις πάνω στα οξυμένα προβλήματα όλων αυτών των χρόνων, σε ότι αφορά την αύξηση στις συντάξεις, την υγεία – πρόνοια, την αβάσταχτη ακρίβεια, την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας, την επαναφορά των δώρων, τα αναδρομικά εξαιτίας των καρατομήσεων στις συντάξεις μας, γιατί όλα είναι πληρωμένα από τον μόχθο μας.
Διεκδικούμε την κάλυψη στις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες μας, ό,τι άδικα μας έχουν αφαιρέσει όλα αυτά τα χρόνια.
Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες της πανδημίας. Συνάδελφοί μας πεθαίνουν καθημερινά, γιατί αν το σύστημα υγείας α’ βάθμιας και νοσοκομειακής ήταν καλύτερο οι συνέπειες θα ήταν μικρότερες.
Με βάση αυτών λοιπόν και το σύνθημά μας ‘’ Πανδημία δεν σημαίνει αμνησία-απραξία’’ βρισκόμαστε συνεχώς στο δρόμο του αγώνα μαζί με το αγωνιστικό εργατικό κίνημα, είτε αυτοτελώς.
Στις 8 Οκτώβρη συμμετείχαμε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες στη μεγάλη Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου που βρήκαμε για μια ακόμη φορά την πόρτα του πρωθυπουργού κλειστή.
Στις 4 Νοέμβρη μαζί με το Εργατικό κέντρο της Σαλαμίνας, την ομάδα γυναικών της ΟΓΕ και το παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου διοργανώσαμε συγκέντρωση στα Αγάλματα και διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους του Νησιού, με αιχμή το νόμο Χατζηδάκη. Στις 14 Δεκέμβρη Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων και πορεία πάλι στου Μαξίμου όπου εκεί μας υποδέχτηκαν…….τα ΜΑΤ.
Πρόσφατα είχαμε συγκέντρωση των ΔΣ των Σωματείων Αττικής στο Υπ. Εργασίας για την περικοπή της Εθνικής σύνταξης, στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Επίσης το Σωματείο μας μαζί με την ΟΓΕ και το παράρτημα Συνδικάτου Μετάλλου εδώ και πάνω από ένα μήνα οργανώνει εξορμήσεις με ανακοίνωση και κείμενο όπου μαζεύουμε υπογραφές, που διακινείται σε χώρους δουλειάς, λαϊκές αγορές κλπ. Διεκδικώντας τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εξοπλισμό κλπ ώστε να λειτουργεί κανονικά 365 μέρες το χρόνο σε 24ωρη βάση.
Η δράση μας όπως καταλαβαίνετε είναι συνεχής και πολυεπίπεδη και χρειάζεται πολύς χώρος να περιγραφεί, και να μη παραλείψουμε ότι μέσα στην πανδημία τον Σεπτέμβρη συνδιοργανώσαμε μια εξαιρετική Θεατρική παράσταση δωρεάν στο Ευριπίδειο, ‘’2500 χρόνια… Τρωάδες’’ με τη θεατρική ομάδα του Π.Α.Μ.Ε.

Πόσο δύσκολη είναι η ζωή ενός απόμαχου της εργασίας και τι φταίει για αυτό;
Η ζωή του απόμαχου της δουλειάς, καθημερινά γίνεται όλο και πιο αφόρητη. Τελευταία φορά που είδε αύξηση στη σύνταξή του ήταν το 2008, από τότε βλέπει μόνο μειώσεις από όλες τις Κυβερνήσεις, οι δε περικοπές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες αν δεν γίνονταν οι αγώνες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Μόλις πληρωθεί η σύνταξη σκέπτεται αν θα πληρώσει τους λογαριασμούς, τα φάρμακα, τον γιατρό, αν θα φάει, ή αν θα πληρώσει το νοίκι. Με τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά προϊόντα η κατάσταση γίνεται τραγική. Εκτός των θανάτων από την πανδημία είχαμε και 20000 θανάτους από άλλα νοσήματα, κυρίως συνταξιούχων.
Η αιτία γι’ αυτή την κατάσταση είναι οι δρομολογημένες πολιτικές των Κυβερνήσεων, μηδέ μιας εξαιρουμένης, για το πώς θα μειώσουν δικαιώματα και κοινωνικές παροχές για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι αυτό αξιοποίησαν τη κρίση αλλά και την πανδημία.

Πως θα μπορούσε ο Δήμος σε τοπικό επίπεδο να βοηθήσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τους συνταξιούχους που είναι πάρα πολλοί στο νησί;
Η τοπική διοίκηση που είναι το μακρύ χέρι του Κράτους και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής ένωσης που στοχεύουν στην κερδοφορία του κεφαλαίου, αυτό που κάνει είναι να αυξάνει τους φόρους και τα δημοτικά τέλη, να ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες του Δήμου με αποτέλεσμα να τις πληρώσουν ακριβότερα οι δημότες, να παρουσιάζει στο δίχρονο απολογισμό της έργα βιτρίνας.
Δεν είδαμε στον τοπικό τύπο να αναφέρεται ούτε μια λέξη για αγώνα για την αναβάθμιση του κέντρου υγείας, συναινώντας και ο Δήμος στην κεντρική κατεύθυνση για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Πουθενά δεν είδαμε τους τοπικούς άρχοντες, νυν και παλαιότερους, συμπαραστάτες στους αγώνες που έχουμε κάνει. Επομένως δεν έχουμε αυταπάτες ότι άνωθεν ή με ανάθεση θα δούμε βοήθεια και συμπαράσταση στους αγώνες μας, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Και βέβαια οι συνταξιούχοι οργανωμένοι στα σωματεία τους μπορούν να πιέσουν για λύσεις στα προβλήματά τους.
Γιατί υπάρχει και ο άλλος δρόμος που είναι προς το συμφέρον του λαού. Οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας μαζί με το εργατικό κίνημα, με τα παιδιά μας που και αυτά δέχονται την αντεργατική λαίλαπα (Ν.Χατζηδάκης κλπ), με τους επαγγελματίες που πλήττονται, οικοδομώντας την δική μας συμμαχία για μια άλλη πορεία στον τόπο μας.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο συνταξιούχος κάτοικος της Σαλαμίνας;
Το Κέντρο Υγείας υποβαθμισμένο με ελλιπές προσωπικό.
Εγκαινίασαν τον 1ο όροφο και…. τον καμαρώνουμε. Κλείνεις ραντεβού για μια απλή συνταγογράφηση για 1μιση μήνα μετά και όταν πας περιμένεις 3 ώρες, αιτία? το χαμηλό ίντερνετ. Όλο και περισσότερα βάζει από την τσέπη του ο συνταξιούχος για να αντιμετωπίσει τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.
Συνέχεια ξεφυτρώνουν νέα διαγνωστικά κέντρα για να ‘’καλύψουν’’ τις ανάγκες και βέβαια με το αζημίωτο, πληρώνοντας οι συνταξιούχοι είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του ταμείου ΙΚΑ. Ο κρατικός προϋπολογισμός με τα κονδύλια που προβλέπει για την α’ βάθμια υγεία θα χειροτερέψει κι΄άλλο την κατάσταση.
Αντιμετωπίζει τις νέες αυξήσεις στα ναύλα των πλοίων, βλέπετε λίγα έχουν δώσει οι κυβερνήσεις στους εφοπλιστές ώς τώρα!!
Το ελλιπές συγκοινωνιακό δίκτυο στο νησί και με το νέο ΚΤΕΛ.
Αντιμετωπίζει πολύωρες αναμονές στις διάφορες υπηρεσίες (τράπεζες, τηλεφωνικές κ,α.) μέσα στο κρύο αλλά και στη ζέστη.
Αντιμετωπίζει την αβάσταχτη ακρίβεια και σαν να μην έφταναν οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ενέργεια, ήρθε και το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους που θα πληρωθεί από τις συντάξεις των 500 και 600 ευρώ. Αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία με τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ που έχουν μεταφερθεί από καιρό.

Ποια η προοπτική του Κ.Υ Σαλαμίνας με βάση και τα σχέδια της κυβέρνησης για το ‘’νέο ΕΣΥ’’;
Όταν τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την α’ βάθμια φροντίδα υγείας από 268 εκατ. ευρώ πέρσι μειώνονται στα 128 εκατ. φέτος για τον ΕΟΠΥΥ από 505 πέρσι στα 436 εκατ. ευρώ ‘ φέτος, για τα νοσοκομεία που φέτος είναι μειωμένα κατά 139 εκατ. Ευρώ, η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο.
Με βάση τα σχέδιά τους για το νέο ΕΣΥ θα δοθεί η χαριστική βολή στη δημόσια υγεία, θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών.
Τι προβλέπει: Σ.Δ.Ι.Τ. Στα ίδια νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί σαν μεγάλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία δηλ. ‘’ότι πληρώνεις παίρνεις’’. Το δημόσιο νοσοκομείο ανεξάρτητο ίδρυμα, θα λογοδοτεί ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές που θα έχει, και ο υγειονομικός θα αξιολογείται σχετικά με το πώς θα κοστίζει λιγότερο ο ασθενής. Θα χαράξουν υγειονομικό χάρτη που θα περιλαμβάνει επιπλέον συρρίκνωση και κατάργηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
Συγχωνεύσεις κλινικών και εργαστηριακών τμημάτων με κριτήριο πόσο κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό και αν είναι επικερδείς.
Αντιπαλεύουμε αυτά τα σχέδια, γιατί για εμάς η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Γι’ αυτό πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός, για να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας και της υγείας μας στα χέρια μας. Οι διεκδικήσεις μας επικεντρώνονται σε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ώστε να λειτουργεί κανονικά όλο το 24ωρο 365 ημέρες τον χρόνο, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού για διάφορες εξετάσεις (υπέρηχοι, μαστογραφίες, μικροβιολογικές, οφθαλμολογικές, ακτινολογικές, οδοντιατρικές κλπ). Αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες που να συνδέονται με το Κ.Υ. στις περιοχές Αιαντείου και Αμπελακίων, επίσης περισσότερα ασθενοφόρα πλήρως εξοπλισμένα.
Φαρμακείο στο Κέντρο Υγείας για τη παροχή δωρεάν φαρμάκων σε ανέργους,καρκινοπαθείς και σε όλες τις ευπαθείς ομάδες.
Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ενός νοσοκομείου στο νησί που να καλύπτει τις ανάγκες των νησιωτών μας.

Γιατί ενώ η κατάσταση εργαζομένων και συνταξιούχων καθημερινά χειροτερεύει, το συνδικαλιστικό κίνημα και οι αγώνες του βρίσκονται πίσω από τις ανάγκες;
Η κατάσταση στον συνδικαλιστικό κίνημα και στη χώρα μας δεν είναι καλή. Είναι μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και μάλιστα σοβαρό. Οι ευθύνες επιμερίζονται. Όταν έχεις το ανώτερο όργανο τη ΓΣΕΕ να κάνει νόθο συνέδριο με τη βοήθεια των δυνάμεων καταστολής, για να εξασφαλίσουν κάποιοι τις καρέκλες τους, είναι επόμενο να μη δίνουν ούτε ένα παρά για τα προβλήματα των εργαζομένων. Βάζουν πλάτη να περνούν αντεργατικές πολιτικές. Τί έκαναν για να μη περάσει το αντεργατικό “έκτρωμα” ‘ του Χατζηδάκη; Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απογοητεύουν τους εργαζομένους και να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από αυτούς. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα ανασύνταξη του κινήματος με αλλαγή των συσχετισμών και με κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια και στο σύστημά τους.

Πώς νιώθετε όταν τις γιορτινές μέρες που πέρασαν δυσκολευτήκατε ενδεχόμενα λόγω και της κατάργησης των δώρων, να κάνετε κάποιο δώρο στα παιδιά και τα εγγόνια σας;
Οργή και αγανάκτηση για τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης και τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Γιατί εισφορές και για τα δώρα πληρώνουμε δουλεύοντας 35 και 40 χρόνια. Όμως απολαμβάνουμε την αγάπη και την αποδοχή των παιδιών μας και εγγονών μας. Γιατί καταλαβαίνουν ότι πιο πολύ παλεύουμε για τις νεότερες γενιές, για την συνέχεια της.

Πού εντοπίζετε αδυναμίες στην αποτελεσματικότητα του ρόλου σας;
Αν το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα αντιμετωπίζει δέκα προβλήματα, το υνταξιουχικό αντιμετωπίζει πολλαπλάσια. Οι λόγοι είναι προφανείς (υγεία υποχρεώσεις). Στην πορεία λόγο και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα υπάρξουν περισσότερα εμπόδια. Όμως υπάρχουν και δυνατότητες, δεν είναι με προβλήματα υγείας όσοι ‘’ χτυπούν κάρτα ‘’ καθημερινά στο καφενείο ή στα ΚΑΠΗ και δεν βλέπουν σαν το δεύτερο σπίτι τους το σωματείο.
Κύριο μέλημά μας είναι η μαζικοποίηση του σωματείου μας με νέα μέλη κυρίως από νέους συνταξιούχους. Επίσης μας απασχολεί η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στους αγώνες. Αν συμμετείχαν περισσότεροι θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Μία από τις αιτίες είναι ο εφησυχασμός και ο αποπροσανατολισμός που περνούν τα ΜΜΕ όπως έκαναν με τα αναδρομικά που ‘’ μοίραζαν ‘’ περισσότερα κι’ από την κυβέρνηση. Επίσης η αυταπάτη ότι μέσω δικαστηρίων και αγωγών θα λυθούν προβλήματα. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη.

Τί συνεπάγεται ο νόμος Κατρούγκαλου, – που η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποσχόταν ότι θα καταργήσει – για τις συντάξεις σας;
Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου είναι ένας από τους χειρότερους αντι – ασφαλιστικούς νόμους. Η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση υποσχόταν ότι θα αποκαταστήσει αδικίες της προηγούμενης κυβέρνησης και θα καταργήσει αυτό το νόμο. Αντί γι’ αυτό όταν ήρθε στην κυβέρνηση συνέχισε να τον εφαρμόζει και μάλιστα σε διατάξεις του που δεν τόλμησε να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα επιχείρησε να αφαιρέσει ένα κομμάτι της σύνταξης – την εθνική – από τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, αποδεικνύοντας ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στην αντεργατική πολιτική.

Τι προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου;
Κατ’ αρχάς νομιμοποιεί όλες τις περικοπές των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν. Εκτός αυτού, τη σύνταξη που απόμεινε τη σπάει σε δύο κομμάτια, την Εθνική και την ανταποδοτική, προσθέτει και την προσωπική διαφορά που σημαίνει παραπέρα μείωση ης σύνταξης. Δηλαδή χρωστάμε. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας, ‘’εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι ‘’. Κάτω πό την πίεση των αγώνων που κάναμε δεν εφαρμόστηκε στους παλιούς συνταξιούχους, όμως αύξηση στις συντάξεις δεν πρόκειται να δουν, όποτε δοθούν, γιατί οι όποιες αυξήσεις δοθούν στο μέλλον θα συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά, θα είναι λογιστικές αλλά στο παντελόνι δεν θα βλέπουν τίποτα να μπαίνει. Το σπάσιμο της σύνταξης σε Εθνική και ανταποδοτική θυμίζει το ΕΚΑΣ που δινόταν δίπλα στις χαμηλές κύριες συντάξεις. Όμως με μεγάλη ευκολία το κατάργησαν και αυτό ήταν εγκληματικό για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν με την Εθνική σύνταξη χηρείας και αναπηρίας. Καταλαβαίνουμε ότι το βαρέλι δεν έχει πιάσει πάτο, η επίθεση δεν σταματά.

Που και πώς θα μπορούσε να σας βρει κάποιος συνταξιούχος που θα ήθελε να εγγραφεί μέλος στο Σωματείο;
Στεγαζόμαστε στη φιλόξενη στέγη του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας και είμαστε ανοιχτά 3 ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 10-12 π.μ.
Τηλέφωνα: 210 46.51.637 – 6941.553.769 – 6907.191.828

από την έντυπη μορφή της
ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ [Ιαν.2022]

error: Content is protected !!