Η Περιφέρεια Αττικής τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 22 Φεβρουαρίου 2022 fonisalaminas
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Περίπου 600 συμμετοχές από χώρες σε όλο τον κόσμο στην εκδήλωση «Γλώσσα μου Μυριολάλητη» που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδη
Γ. Πατούλης: «Τιμούμε τη σπουδαία μας κληρονομιά. Θα συμβάλουμε για τη διάδοσή της στα πέρατα του κόσμου»
Με μία άκρως επιτυχημένη εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά και παρακολούθησαν διαδικτυακά περίπου 600 πολίτες και εκπρόσωποι φορέων από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ευγενίδου, αλλά και ο πολιτιστικός οργανισμός Grow, τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Ειδικότερα οι συμμετοχές στην εκδήλωση της Περιφέρειας άγγιξαν τις 588 και εκτός από την Ελλάδα ήταν από την Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τον Παναμά, την Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον Παναμά, την Αφρική και τη Βενεζουέλα.
Χαιρετισμούς απεύθυναν είτε δια ζώσης είτε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, μεταξύ άλλων, η Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως, η Αμαλία Παππά, Αν. Γενική Διευθύντρια Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, ο Νικόλαος Κρίκος,Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, ο Γιάννης Κορίνθιος, Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστήμιο Καλαβρίας, ο Λ. Δημητριάδης-Ευγενίδης Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ προβλήθηκαν βίντεο από μαθητές που φοιτούν στα σχολεία Μυρτιά- Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης , Όμηρος Χιμάρας, εννιατάξιο ελληνικό σχολείο και το Λύκειο Μάρκο Γκαλτι της Ιταλίας, όπου διδάσκονται τα ελληνικά.
Στην εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης, παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Γ.Δημόπουλος, Γ. Βλάχος, Δ. Νάνου, Α. Λεωτσάκος, Σ. Αντωνάκου, Λ. Κεφαλογιάννη, Μ. Βιδάλη, Μ. Κουρή, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλος Αθ. Κατσιγιάννης, Χ. Αλεξανδράτος και Μ. Αγγελοπούλου, οι Δήμαρχοι Αλίμου Α. Κονδύλης, Π. Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος και Μεγαρέων Ι. Σταμούλης.
Την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας ως πολύτιμο και αναπόσπαστο στοιχείο όχι μόνο της ελληνικής αλλά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.
«Πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς, γιατί έχουμε ως μητρική μια γλώσσα που υπήρξε οικουμενική. Η γλώσσα αυτή αποτελεί στη θαυμαστή διαχρονικότητά της ένα πολύτιμο στοιχείο της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας του λαού μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης και αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της καθιέρωσης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Όπως επισήμανε «ο εορτασμός αυτός αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού διαχρονικού ρόλου της Ελληνικής ως φορέα πολιτισμικών αξιών οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και αποτελεί το επιστέγασμα της αναγνώρισης του πανανθρώπινου χαρακτήρα της και της διαχρονικής συμβολής της στην προώθηση της πνευματικής δημιουργίας.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μας θυμίζει το υψηλό χρέος που έχουμε ως Έλληνες και ως πολίτες του κόσμου, για να διασώσουμε το ανεκτίμητο αυτό πολιτιστικό μας κεφάλαιο σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, αναδεικνύοντας τον διεθνή χαρακτήρα και τις πανανθρώπινες αξίες που εκφράζει» τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες «του μεγάλου Ελληνιστή Γιάννη Κορίνθιου» για την καθιέρωση αυτής της Ημέρας. Σ΄αυτό το σημείο υπογράμμισε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο το ότι κατάφερε ως τότε Πρόεδρος της ΚΕΔΕ να συνεισφέρει στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στηρίζοντας θεσμικά αυτή την τόσο σημαντική σε εθνικό και πολιτιστικό επίπεδο προσπάθεια.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ιταλία και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, Γιάννη Κορίνθιο και τον πρόεδρο της Φιλελληνικής Εταιρίας Ιταλίας, Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχο της Κάβα Ντε Τιρένι.
«Όταν τον Δεκέμβριο του 2014 διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας σε μια συνάντηση στη Ρώμη, η ΚΕΔΕ υιοθέτησε άμεσα, χωρίς δεύτερη σκέψη, αυτή την πρωτοβουλία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Λίγους μήνες μετά, το Διοικητικό της Συμβούλιο, στο οποίο τότε υπηρετούσα ως πρόεδρος, έλαβε απόφαση με την οποία υιοθετούσε ψήφισμα για τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και την οποία και κοινοποίησε στους Δήμους της χώρας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στην προβολή και διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του που οκτώ χρόνια μετά, η προσπάθεια αυτή καρποφόρησε και «μέσα από πολύπλευρες δράσεις, με πρωταγωνιστές τους Έλληνες της Ομογένειας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές, η ελληνική γλώσσα αναδεικνύει τη διαχρονικότητά της και τη συμβολή της στη δημιουργία και την εξέλιξη του πανανθρώπινου πολιτισμού» και τόνισε καταλήγοντας «Έχουμε χρέος, όλοι μαζί θα υπηρετήσουμε στο ακέραιο, κληροδοτώντας στις επόμενες γενιές Ελλήνων την αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, δίνοντάς τους τη σκυτάλη για να συνεχίσουν την προβολή της σε όλο τον κόσμο.
Ως Περιφερειάρχης Αττικής, θέλω να εκφράσω την ισχυρή βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας για να στηρίξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα συντείνουν στη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και του πολιτισμού μας, αυτών των δύο πολύτιμων εργαλείων δημόσιας διπλωματίας».
Στον χαιρετισμό που απεύθυνε η Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Η «μυριολάλητη» γλώσσα μας, πέρα από μέσο σκέψης, κατανόησης, επικοινωνίας, δημιουργίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μας. Αποτελεί το διαχρονικό, κοινό μας σημείο αναφοράς. Καίριο ρόλο σε αυτή την πτυχή διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί μας, οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν ακούραστα από γενιά σε γενιά τη γλώσσα μας. Επιπλέον, η κομβική θέση της ελληνικής γλώσσας στο διεθνές γίγνεσθαι, την καθιστά μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, το αποτύπωμά της είναι έντονο και διαχρονικό. Πρόκειται για γλώσσα στην οποία αναπτύχθηκε η φιλοσοφία, η λογοτεχνία, οι επιστήμες και η ιατρική. Μία γλώσσα που μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής».
Ο Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστήμιο Καλαβρίας Γ. Κορίνθιος εξήρε τη συμβολή του Γ. Πατούλη στην προσπάθεια για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας επικαλούμενος την πρωτοβουλία που είχε λάβει ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου να υιοθετήσει ψήφισμα για τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας το οποίο κοινοποιήθηκε και υπερψηφίστηκε από 202 Δήμους της χώρας.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για όλες τις προσπάθειες που διαχρονικά κάνει για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, εστιάζοντας κυρίως στις πρωτοβουλίες να ενωθούν οι Έλληνες ακρίτες απ΄όλο τον κόσμο οι οποίοι κρατάνε ζωντανή τη «φλόγα» της Ελληνικής γλώσσας, ενώ τις θερμές τις ευχαριστίες εξέφρασε στον κ. Πατούλη, μεταξύ άλλων και η Domenica Minniti‐Γκώνια, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Εθνικό και ΚαποδιστριακόΠανεπιστήμιο Αθηνών, τόσο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης όσο και για το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει στη συλλογική προσπάθεια για την προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
Δείτε την ομιλία του κ. Πατούλη στο παρακάτω link: