Κινδυνεύει ο κλάδος των περιπτερούχων Κινδυνεύει ο κλάδος των περιπτερούχων
ΕΡΩΤΗΣΗ Θεσσαλονίκη, 21/02/2022 Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών Τον κ. Υπουργό Οικονομικών Τον κ. Υπουργό Υποδομών και... Κινδυνεύει ο κλάδος των περιπτερούχων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/02/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ:            «Κινδυνεύει ο κλάδος των περιπτερούχων»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Δέσμη μέτρων, προκειμένου να διασωθεί ο κλάδος των περιπτερούχων, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς οι επαγγελματίες του κλάδου. Οι ίδιοι τονίζουν ότι ο εν λόγω κλάδος έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 και από τα μέτρα αντιμετώπισής της. Όπως αναφέρουν οι περιπτερούχοι, τα περίπτερα – καπνοπωλεία δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, όμως το κλείσιμο της Εμπορικής Αγοράς και οι γενικότερες συνθήκες έφεραν αρνητικές οικονομικές συνέπειες στον κλάδο τους, ενίσχυσαν τον κίνδυνο νέων λουκέτων, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο της ύπαρξης του κλάδου τους. Οι εν λόγω επαγγελματίες καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις, ζητώντας από τους υπουργούς την υιοθέτησή τους, προκειμένου να μπορεί ο κλάδος των περιπτερούχων να επιβιώσει.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις προτάσεις τους είναι:

  1. Παράταση της μίσθωσης κενού ή χηρεύοντος περιπτέρου – εφόσον ο μισθωτής το επιθυμεί – μέχρι (5) πέντε έτη, στην περίπτωση που στο διάστημα αυτό πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί ο επαγγελματίας περιπτερούχος.
  2. Κατάργηση του χρονικού περιορισμού δεκαετίας που προβλέπεται από το άρθρο 76 Ν.4257/2014 σε περίπτωση μεταβίβασης άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου λόγω θανάτου του δικαιούχου της.
  3. Για την εγκυρότητα, αντικειμενικότητα και διαφάνεια της διαδικασίας διάθεσης των κενών περιπτέρων από τους Δήμους μέσω πλειστηριασμού, να οριστεί ότι η κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την υποβολή σφραγισμένου φακέλου.
  4. Θεσμοθέτηση ποσοστιαίας προμήθειας επί της λιανικής τιμής πώλησης καπνικών προϊόντων, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
  5. Καθορισμός δικαιούχων και προϋποθέσεων για την απόκτηση Μητρώου Καπνοβιομηχανικών Προϊόντων.
  6. Παράταση της εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα τοποθέτησης μηχανημάτων πληρωμών (POS) στα περίπτερα λόγω του χαμηλού ποσοστού κέρδους στην πλειονότητα των προϊόντων.
  • Καθορισμός ελάχιστου ποσοστιαίου κέρδους για τη διάθεση εφημερίδων και περιοδικών στα περίπτερα.
  • Καθορισμός ελάχιστου ποσοστιαίου κέρδους στην πώληση αστικών εισιτηρίων, καθώς και δικαίωμα ανανέωσης των καρτών μηνιαίας και ετήσιας διάρκειας απεριόριστων διαδρομών από τα περίπτερα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που τους αναλογεί, να προβούν στην υιοθέτηση των ως άνω προτάσεων του κλάδου των περιπτερούχων, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και την αποφυγή κινδύνου της ύπαρξης του εν λόγω κλάδου;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

error: Content is protected !!