Τουρισμός: Αναζητείται εξειδικευμένο προσωπικό – Στοίχημα οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου Τουρισμός: Αναζητείται εξειδικευμένο προσωπικό – Στοίχημα οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου
Οσο πλησιάζει η έναρξη της θερινής περιόδου, τόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι έρχεται μία εξαιρετική χρονιά, υπό την αίρεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν... Τουρισμός: Αναζητείται εξειδικευμένο προσωπικό – Στοίχημα οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου

Οσο πλησιάζει η έναρξη της θερινής περιόδου, τόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι έρχεται μία εξαιρετική χρονιά, υπό την αίρεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν νέες αρνητικές εκπλήξεις

Ενα απρόσμενο εμπόδιο φαίνεται να προβληματίζει την τουριστική αγορά, ενόψει της θερινής περιόδου. Και αυτό είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε μία χρονιά που όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το στοίχημα είναι οι επιδόσεις να υπερβούν αυτές του 2019, που ήταν και η χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν τους φόβους τους, ότι ενδεχομένως να μην μπορέσουν να εξασφαλίσουν το προσωπικό εκείνο που θα καλύψει τις ανάγκες τους, όχι ως προς την ποσότητα, αλλά ως προς την ποιότητα.

Σημειώνουν επίσης με έμφαση ότι υπάρχει μία αλλαγή τάσης σχεδόν σε όλες τις χώρες εκείνες που αποτελούν τους καλούς πελάτες της Ελλάδος και η τάση αυτή δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για διακοπές, μετά από δύο χρόνια στέρησης και προβλημάτων στις μετακινήσεις και τις διακοπές, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολύ πιο ακριβά τις διακοπές τους, αρκεί βέβαια να λάβουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε αυτή την απαίτηση και να καλύψουν με επιτυχία την ανάγκη αυτή. Σαφής απάντηση δεν υπάρχει, ωστόσο εκφράζεται η πεποίθηση ότι τελικά θα βρεθεί το προσωπικό αυτό, έστω και αν χρειαστεί να γίνουν μαζικές… εισαγωγές εξειδικευμένου προσωπικού.

Ιδιαίτερα θετικές οι προσδοκίες

Τα πρώτα δείγματα γραφής για τη φετινή χρονιά παραμένουν θετικά κι αν δεν προκύψει κάτι εντυπωσιακά δραματικό, τότε είναι σίγουρο ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου θα πάρουν την ρεβάνς μετά από δύο εξαιρετικά δύσκολες χρονιές. Σε αυτό συγκλίνει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός τουρισμός εκτιμάται ότι θα καταγράψει επιδόσεις πέριξ των επιπέδων του 2019.

Σε επίπεδο προκρατήσεων, μετά από ένα διάστημα μάλλον σταθερότητας, οι ρυθμοί έχουν ανέβει σημαντικά και κινούνται σε επίπεδα 2019 ή και ακόμη υψηλότερα.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι και κατ’ αρχήν αναμένουν μία καλύτερη χρονιά από την περσινή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση των δεδομένων της πανδημίας, ενώ υπάρχει η κρυφή ελπίδα ότι μπορεί οι επιδόσεις να αγγίξουν ή και να υπερβούν αυτές του 2019.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι tour operator σημειώνουν απογείωση των προκρατήσεων για την Ελλάδα, καταγράφοντας ρυθμό αντίστοιχο, αν όχι πιο έντονο, με εκείνον πριν από την υγειονομική κρίση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μεγάλες εταιρίες των αερομεταφορών επενδύουν στην επαναφορά του ελληνικού τουρισμού, εμπλουτίζοντας το πτητικό τους πρόγραμμα με πτήσεις σε προορισμούς της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας.

Η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με αιχμή τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Κω και τη Ρόδο, πρωταγωνιστούν προσώρας στις προκρατήσεις, με τα Επτάνησα -με επίκεντρο την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο– και τη Χαλκιδική να αποσπούν, επίσης, ένα σημαντικό μερίδιο των ταξιδιωτών.

Ενθαρρυντικά στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των τουριστών δρα και η χαλάρωση των μέτρων στην οποία προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, με πιο ενδεικτικό το παράδειγμα αυτό της βρετανικής αγοράς, που, όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι, θα είναι μία από τις χώρες-πηγές εισερχόμενου για την Ελλάδα τουρισμού που θα κάνουν τη διαφορά το 2022.

Ισχυρή αύξηση δείχνουν οι προκρατήσεις  

Εκτός από τη βρετανική αγορά, δυναμική βάσει των προκρατήσεων επιδεικνύουν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, οι Αυστριακοί, οι Πολωνοί, οι Ολλανδοί και οι ταξιδιώτες από τη Μέση Ανατολή.

Βέβαια υπάρχει και το μεγάλο ερώτημα τι θα συμβεί με τους Ρώσους που αποτελούν και μία μεγάλη αγορά. Προστέθηκαν κάποιες τακτικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν έχει εγκριθεί από το ρωσικό Επιχειρησιακό Κέντρο το Μνημόνιο συνεργασίας (MoU), το οποίο υπέγραψαν τον Δεκέμβριο η ρωσική Υπηρεσία Αερομεταφορών με την αντίστοιχη ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το οποίο προβλέπει την περαιτέρω αύξηση των τακτικών πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Πέραν αυτού, βέβαια, ερώτημα είναι και το πώς θα εξελιχθεί η εντεινόμενη ουκρανική κρίση και πόσο το σκηνικό έντασης θα επηρεάσει τους Ρώσους τουρίστες και γενικότερα τις θετικές τάσεις που διαμορφώνονται για τον τουρισμό στην Ευρώπη.

imerisia.gr

error: Content is protected !!