Εκκαθάριση στον ΟΑΕΔ – Από «ψιλό κόσκινο» οι επιδοτούμενοι Εκκαθάριση στον ΟΑΕΔ – Από «ψιλό κόσκινο» οι επιδοτούμενοι
Εκκαθάριση στο μητρώο του θα κάνει ο ΟΑΕΔ, έχοντας ως βασικό στόχο περάσει από «ψιλό κόσκινο» τους επιδοτούμενους και να εντοπίσει τις «παραβατικές» περιπτώσεις,... Εκκαθάριση στον ΟΑΕΔ – Από «ψιλό κόσκινο» οι επιδοτούμενοι

Εκκαθάριση στο μητρώο του θα κάνει ο ΟΑΕΔ, έχοντας ως βασικό στόχο περάσει από «ψιλό κόσκινο» τους επιδοτούμενους και να εντοπίσει τις «παραβατικές» περιπτώσεις, δηλαδή εκείνες που βάσει του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος, δεν έπρεπε να βρίσκονται στο μητρώο του Οργανισμού. Η στόχευση θα γίνει κυρίως στους μακροχρόνια άνεργους, κάποιοι εκ των οποίων εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια, ενίοτε και την αδράνεια του συστήματος, λάμβαναν επί χρόνια το επίδομα, χωρίς προφανώς να το δικαιούνται.

Η ηγεσία του ΟΑΕΔ έκρινε επιβεβλημένη την υλοποίηση εκκαθάρισης του μητρώου και την εφαρμογή ενός πιο αυστηρού πλαισίου ελέγχου, διότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και κατά περιπτώσεις αποδείξεις, ότι το πρόβλημα που εδράζεται-λιμνάζει επί χρόνια εντός του Οργανισμού είναι αρκούντως μεγάλο. Υπολογίζεται-πρόκειται για το βασικό σενάριο και όχι το δυσμενές- ότι από  τους 520.000 εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους, περίπου 30.000 είναι εκείνοι που πρέπει να διαγραφούν.

Έχουν, μάλιστα, εντοπιστεί αρμόδιες υπηρεσίες, κραυγαλέες περιπτώσεις πολιτών που εξαπατούν τον ΟΑΕΔ και υφαρπάζουν το δημόσιο χρήμα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ζευγαριού που βρίσκεται για μια δεκαετία στο μητρώο ανέργων και πέρυσι δήλωσε εισόδημα 130.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στο «κομμάτι» των μακροχρόνια ανέργων η έρευνα αναμένεται να είναι ενδελεχής, ακολουθούμενη από το σχετικό ξεσκαρτάρισμα. Παράλληλα, βεβαίως, όσοι εντοπιστούν να παρανομούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές, όπως «βαριά» πρόστιμα που θα ορίζονται ανά περίπτωση.

Πόσοι τελικά είναι οι άνεργοι; Η αντίφαση μεταξύ ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ

Συν τοις άλλοις η εκκαθάριση του μητρώου θα βοηθήσει τα μέγιστα, στο να αποσαφηνιστεί-ξεδιαλυνθεί η θολή εικόνα, σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των ανέργων στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί προκύπτει το εξής… ελληνικό «φαινόμενο», μεταξύ  των ανέργων που καταμετρά ο ΟΑΕΔ και εκείνων που καταμετρά η ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 504.032 ατόμων! Για τον Δεκέμβριο του 2021 η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατέγραψε 596.067 ανέργους, ενώ ο  ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.100.099 ανέργους, οι οποίοι επίσης αναζητούν εργασία! Η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή καταμέτρησε μόλις το 54,2% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και η έρευνά της δείχνει να μην θεωρεί ανέργους το 45,8% εκείνων που δηλώνουν άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Αυτή η εξωφρενική αντίφαση, που δεν είναι τωρινή αλλά διευρύνεται το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού πολλές φορές και προφανώς χρίζει απαντήσεων, που ενδεχομένως να έρθουν μέσω και της εκκαθάρισης του μητρώου του ΟΑΕΔ.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!