Παράταση για τις 36-72 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ- Αδιαφορούν οι οφειλέτες Παράταση για τις 36-72 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ- Αδιαφορούν οι οφειλέτες
Ενώ απομένουν μόνο πέντε ημέρες ως τη λήξη της προθεσμίας, έχουν ενταχθεί στη ρύθμισ μόλις 50.000 από τους 767.645 οφειλέτες Οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ,... Παράταση για τις 36-72 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ- Αδιαφορούν οι οφειλέτες

Ενώ απομένουν μόνο πέντε ημέρες ως τη λήξη της προθεσμίας, έχουν ενταχθεί στη ρύθμισ μόλις 50.000 από τους 767.645 οφειλέτες

Οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ΔΕΝ ρυθμίζουν τις οφειλές της πανδημίας και το υπουργείο Εργασίας σκέπτεται ήδη το ενδεχόμενο να χορηγήσει παράταση για τις 36-72 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ.

Προβληματισμό προκαλεί στον ΕΦΚΑ και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η αποχή των οφειλετών του ΕΦΚΑ από τη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων που έχει ανοίξει και αφορά στα χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.

Ενώ απομένουν μόνο πέντε ημέρες ως τη λήξη της προθεσμίας, την 28η Φεβρουαρίου 2022, λιγότεροι από 50.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Είναι μόλις το 6,5% από τους 767.645 μη μισθωτούς ασφαλισμένους, που έχουν συνολικές οφειλές 1,5 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες περιόδους μέσα στην πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη λήξη της προθεσμίας, κατά 15 ή 30 μέρες.

Η καθυστέρηση ένταξης των οφειλετών στη ρύθμιση εκτόξευσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ  άνω των 41 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η διαδικασία ένταξης των οφειλετών του ΕΦΚΑ στη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων έχει δυσκολέψει επειδή, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου προβλέπεται πλέον η ταύτιση των πληγέντων από την πανδημία, με το αρχείο της ΑΑΔΕ που υπάρχει στο Taxisnet.

Ειδικότερα, ειδικότερα όπως έχει αποκαλύψει το Σin, ο κ. Τσακλόγλου ζήτησε από την ΑΑΔΕ λίστα με τους ΑΦΜ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που επλήγησαν από την πανδημία, σύμφωνα με τους καταλόγους που έχει η Φορολογική Αρχή, ώστε να εφαρμοστεί σε αυτούς και η ρύθμιση των χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

Το αίτημα του υφυπουργού εδράζεται στο γεγονός ότι, με τους ΚΑΔ των πληττόμενων υπάρχει μια σύγχυση και δεν είναι σαφές ποιοι είναι και ποιοι όχι οι πληττόμενοι οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Η ρύθμιση απευθύνεται σε 767.645 μη μισθωτούς ασφαλισμένους με οφειλές συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% ετησίως και η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι η 31η Ιανουαρίου 2022. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία πρέπει να γίνει έως την 31η Ιανουαρίου 2022. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.

Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης.

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης. Οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν χαθεί η ρύθμιση των 72 δόσεων, διατηρούνται ενεργές τυχόν άλλες ρυθμίσεις στις οποίες έχει ενταχθεί παλαιότερα ο οφειλέτης.

sofokleousin.gr

error: Content is protected !!