Αίτημα της Βουλγαρίας για πρόσβαση στη Ρεβυθούσα – Εξετάζεται θετικά Αίτημα της Βουλγαρίας για πρόσβαση στη Ρεβυθούσα – Εξετάζεται θετικά
Αίτημα δέσμευσης χωρητικότητας στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βουλγαρία, για την εξασφάλιση ποσοτήτων... Αίτημα της Βουλγαρίας για πρόσβαση στη Ρεβυθούσα – Εξετάζεται θετικά

Αίτημα δέσμευσης χωρητικότητας στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βουλγαρία, για την εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού από την Ρωσία.

Το αίτημα, σύμφωνα με αρμόδια κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζεται θετικά καθώς ο προγραμματισμός των φορτίων ΥΦΑ για την ελληνική αγορά σε συνδυασμό με τα λοιπά υφιστάμενα ενεργειακά αποθέματα, καλύπτουν την εσωτερική κατανάλωση.

Το ελληνικό σύστημα συνδέεται με το βουλγαρικό στο Σιδηρόκαστρο, σημείο μέσω του οποίου εισάγεται στη χώρα το ρωσικό φυσικό αέριο. Όμως υπάρχει και η δυνατότητα αντίστροφης ροής για τον εφοδιασμό της Βουλγαρίας μέσω Ελλάδας. Ήδη τα τελευταία χρόνια, με αξιοποίηση της δυνατότητας αντίστροφης ροής γίνονταν εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία.

Παράλληλα, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του ΑΠΕ, ήταν κατ’ αρχήν θετική η ανταπόκριση στο αίτημα για εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ, που μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μετά την συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί, υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα.

Κ. Βουτσαδάκης – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!