17 ακίνητα στο Αμπελάκι οδεύουν στο Δημόσιο 17 ακίνητα στο Αμπελάκι οδεύουν στο Δημόσιο
Χιλιάδες ακίνητα αναζητούν ιδιοκτήτη Πότε ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» – Πότε οδεύουν προς μια… εικονική αποθήκη του Δημοσίου Χιλιάδες ιδιοκτησίες σε 111... 17 ακίνητα στο Αμπελάκι οδεύουν στο Δημόσιο

Χιλιάδες ακίνητα αναζητούν ιδιοκτήτη

Πότε ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» – Πότε οδεύουν προς μια… εικονική αποθήκη του Δημοσίου

Χιλιάδες ιδιοκτησίες σε 111 περιοχές σε όλη τη χώρα οδεύουν από το τέλος του χρόνου προς μία … εικονική αποθήκη του Δημοσίου (!).

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές, μεταξύ των οποίων και 23 στην Αττική, έχουν περιθώριο 10 μηνών (έως το τέλος του χρόνου) προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους.

Εάν δεν το κάνουν, τότε, χάνουν οριστικά, κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στις περιοχές αυτές, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως μετά το τέλος του χρόνου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση, και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το δικαστήριο προκρίνει αντί της αποζημίωσης τη λύση της επανάκτησης.

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αξιοποίησης

Και γιατί …οδεύουν προς μία εικονική αποθήκη του Δημοσίου; Επειδή, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα,  μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ούτε μηχανισμός, ούτε σχεδιασμός, αλλά και ούτε πρακτική εφαρμογή της «αξιοποίησης» των ακινήτων αυτών, με συνέπεια να βρίσκονται κυριολεκτικά στον …αέρα.

Στο μεταξύ, κατά τις ίδιες πηγές, στο Δημόσιο ήδη «περιήλθαν» 14.484 ακίνητα  τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως « αγνώστου ιδιοκτήτη».

Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018 και συνεπώς δεν υφίστανται πλέον προθεσμία διόρθωσης.

Τα συνολικά δικαιώματα που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές ανέρχονται στα 199.013 με το 7,28% (δηλαδή 14.484) να χαρακτηρίζονται ως « αγνώστου ιδιοκτήτη».

Πλήρης εικόνα σχετικά σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα δεν υπάρχει.

Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως οκτώ στα δέκα ανήκουν ήδη στο δημόσιο.

Πότε ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως εκτός από τις  προαναφερόμενες 36 περιοχές όπου οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές το 2018, στην υπόλοιπη χώρα, ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως « αγνώστου ιδιοκτήτη», για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων αν δεν έχει δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, και για τα νέα (από το 2008 και μετά), αν δεν δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.

Τίθεται έτσι το ερώτημα: Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες στις 36 περιοχές; Εδώ, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, ο ιδιοκτήτης που δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές εγγραφές, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο χρηματική αποζημίωση λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης εκ μέρους του κράτους μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει την αυτούσια απόδοση του ακινήτου (εν είδει αποζημίωσης).

Στην περίπτωση που διαταχθεί από το δικαστήριο η αυτούσια απόδοση του ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται σε συμβολαιογράφο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, και στη συνέχεια, το ακίνητο εγγράφεται στο Κτηματολόγιο, ως μεταγενέστερη εγγραφή (και όχι ως διόρθωση της αρχικής εγγραφής).

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, από το 1998 έως σήμερα, παρατηρείται πως οι εγγραφές «αγνώστου ιδιοκτήτη» διορθώνονται – κατά κύριο λόγο- δικαστικά. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους:  πρώτον επειδή το Δημόσιο δεν συναινούσε στις σχετικές διορθώσεις, ακόμη κι αν δεν διατηρούσε δικαιώματα επί των ακινήτων. Και δεύτερον, διότι οι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων απέρριπταν τις σχετικές αιτήσεις και παρέπεμπαν τις υποθέσεις στα δικαστήρια.

Αλλαγή σκηνικού

Αυτό πλέον άλλαξε, και από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση,  οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος για εγγραφή «αγνώστου ιδιοκτήτη», την οποία θα πρέπει  να κοινοποιήσουν στο Δημόσιο.

Έτσι, αν εντός 60 ημερών, το Δημόσιο δεν αντιδράσει εγγράφως, τότε ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου (εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου), θα οφείλει να διορθώσει τη σχετική εγγραφή.

Στην περίπτωση όμως που μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα, τότε η αίτηση διόρθωσης θα απορρίπτεται και ο ιδιώτης θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διόρθωση της εγγραφής.

ot.gr

error: Content is protected !!