Επτά απολύσεις δικαστών από την πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στις εκδόσεις αποφάσεων Επτά απολύσεις δικαστών από την πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στις εκδόσεις αποφάσεων
Από την πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν επτά δικαστές για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.    Στην πειθαρχική ολομέλεια του... Επτά απολύσεις δικαστών από την πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στις εκδόσεις αποφάσεων

Από την πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν επτά δικαστές για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

   Στην πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με την συμμετοχή του εισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου, Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 9 δικαστές, στο βαθμό του πρωτοδίκη. Από τους εννέα παραπεφθέντες δικαστές, οι επτά απολύθηκαν οριστικά από το δικαστικό σώμα, η μία κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνει, καθώς το θέμα των καθυστερήσεων ήταν παροδικό και ήδη το μεγαλύτερο μέρος του έχει ξεπεραστεί, και η μια υπόθεση αναβλήθηκε για λόγους υγείας της ελεγχόμενης δικαστικής λειτουργού.

   Από τους επτά δικαστές που απολύθηκαν, οι τρεις δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό ζήτησαν να απολυθούν και να διοριστούν σε υπηρεσία του δημοσίου τομέα, όπως έχουν την δυνατότητα από το νόμο. Ομόφωνα η πειθαρχική ολομέλεια αποφάσισε την οριστική απόλυση των τριών, και τον διορισμό τους στο Δημόσιο.

   Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που δήλωσαν ότι επιθυμούν να απολυθούν είχαν μεγάλες καθυστερήσεις. Στην μία περίπτωση, πρωτοδίκης είχε 5 πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων από το έτος 2012, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν ασκηθεί πειθαρχικές αγωγές και παρ΄ όλα αυτά οι καθυστερήσεις συνεχίζονταν.

   Για έναν από τους εγκαλούμενους δικαστές που είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, ο κ. Πλιώτας ανέφερε ότι «οι αποφάσεις του δεν βλέπονται» και προσέθεσε: «Οι αποφάσεις του είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών». Ακόμη, ο κ. Πλιώτας ανέφερε για τον ίδιο δικαστή, ότι βρίσκεται «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για τον δημόσιο τομέα». Ο εν λόγω πρωτοδίκης είχε σε βάρος του επτά πειθαρχικές αποφάσεις, του είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό και προσωρινή παύση. Τελικά απολύθηκε.

   Γυναίκα πρωτοδίκης είχε δύο μεταπτυχιακά και μιλούσε δυο ξένες γλώσσες. Παρ΄ όλα αυτά, μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόνο 10 αποφάσεις και καθυστερούσε 3 χρόνια και 3 μήνες να δημοσιεύσει αποφάσεις που αφορούσαν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα και σε μία περίπτωση έκανε 4 χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση, ενώ είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις. Ακόμη, της είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού 2 μηνών και 10 ημερών. Η εν λόγω πρωτοδίκης επικαλέστηκε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός, ότι η μητέρα της παρουσίαζε προβλήματα υγείας και δεν υπήρχε άλλο πρόσωπο να τη βοηθήσει.

   Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατ΄ αρχάς της απάντησε ότι όλοι έχουμε προβλήματα, είτε οικογενειακά, είτε με τους γονείς μας, αλλά τα επιλύουμε χωρίς να επιβαρύνεται η δικαστική μας πορεία και προσέθεσε: «Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση». Τελικά, μετά και από σύμφωνη γνώμη του κ. Πλιώτα, η πειθαρχική ολομέλεια αποφάσισε την οριστική απόλυσή της και το διορισμό της στο Δημόσιο.

   Παράλληλα, η προϊσταμένη του πρωτοδικείου της Πελοποννήσου, κατέθεσε σε βάρος γυναίκας δικαστικού λειτουργού, μήνυση για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, καθώς δεν παρέδιδε τις δικογραφίες που είχε στα χέρια και της είχαν αφαιρεθεί με πράξη της προϊσταμένης, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχε. Η εν λόγω πρωτοδίκης είχε περίπου 200 εκκρεμείς υποθέσεις και της είχαν επιβληθεί με πειθαρχικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων χρηματικά πρόστιμα και επίπληξη.

   Ο κ. Πλιώτας στην πρότασή του για την εν λόγω πρωτοδίκη, είπε ότι σε όλη τη δικαστική διαδρομή της έχει καθυστερήσεις και πρέπει να επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης. Η εισαγγελική πρόταση έγινε δεκτή από την πειθαρχική ολομέλεια.

   Τέλος, πρωτοδίκης της Βόρειας Ελλάδας είχε εκκρεμείς περίπου 200 υποθέσεις, και μάλιστα σε μερικές εξ΄ αυτών είχε επέλθει παραγραφή των αδικημάτων. Ακόμη, σε βάρος του είχε επτά πειθαρχικές αποφάσεις για σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ κρίθηκε μη προακτέος για το λόγο αυτό.

   Από την εισηγήτρια αρεοπαγίτη, προτάθηκε να απολυθεί οριστικά λόγω υπερεσιακής ανεπάρκειάς του, κάτι για το οποίο συμφώνησε ο κ. Πλιώτας και επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. 
 
Π.Τσιμπ. – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!