«Κλείδωσαν» για Μάρτιο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης για κλάδους διασκέδασης & γυμναστικής «Κλείδωσαν» για Μάρτιο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης για κλάδους διασκέδασης & γυμναστικής
Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την... «Κλείδωσαν» για Μάρτιο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης για κλάδους διασκέδασης & γυμναστικής

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, ενώ η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει το μέγιστο ποσό των 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Ειδικότερα, η άμεση επιχορήγηση δεν θα ξεπερνά το 8% των εσόδων μιας εταιρείας για το 2019, ενώ για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν έσοδα ή δεν εμφάνισαν καμία δραστηριότητα το 2019, η άμεση επιχορήγηση δεν θα υπερβαίνει το 8% των εσόδων της εταιρείας σε κάποιο εναλλακτικό έτος.

Ποιους κλάδους αφορά

Το μέτρο απευθύνεται σε όλες τις εταιρείες που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και δραστηριοποιούνται σε κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρά από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ως εξής:

  • τροφοδοσία εκδηλώσεων
  • παροχή ποτών
  • διοργάνωση εκδηλώσεων
  • πολιτισμός και εκπαίδευση
  • εγκαταστάσεις γυμναστικής
  • άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής

Για να είναι επιλέξιμες, οι επιχειρήσεις πρέπει ή να υπέστησαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 50% το 2020 σε σχέση με το 2019 ή να μην είχαν εισόδημα το 2019 ή να ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 2020 ή το 2021.

Η ενίσχυση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων δαπανών που πραγματοποιούνται εντός της περιόδου μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και 30ής Σεπτεμβρίου 2022, ενώ το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 70% των εν λόγω δαπανών. Σκοπός του καθεστώτος είναι να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων και να τις βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν.

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν μετά τις διευκρινίσεις της ελληνικής πλευράς

Η Κομισιόν ζήτησε κι έλαβε κάποιες διευκρινίσεις επί του προγράμματος από την ελληνική πλευρά πριν από 15 ημέρες και τελικά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, άναψε το πράσινο φως στην υλοποίησή του, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η στήριξη δεν υπερβαίνει τα 2,3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και θα χορηγηθεί πριν από τις 30 Ιουνίου 2022, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο για την ελληνική οικονομία.

Το πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων είχε προαναγγείλει στις αρχές του έτους ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όταν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού που τέθηκαν σε ισχύ λίγο πριν τη Πρωτοχρονιά, αιφνιδίασαν αρνητικά μια σειρά από κλάδους, όπως τη νυχτερινή διασκέδαση και τα catering. Οι περιορισμοί μάλιστα (ωράριο λειτουργίας ως τις 12, με εξαίρεση την Πρωτοχρονιά που παρατάθηκε ως τις 2 τα ξημερώματα) ανάγκασαν πολλά κέντρα διασκέδασης να μην ανοίξουν καθόλου, ενώ έφεραν αντιμέτωπες με μαζικές ακυρώσεις πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τροφοδοσία εκδηλώσεων (catering).

insider.gr

error: Content is protected !!