Σάλος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ: Η μεγάλη «απάτη» που κανείς δεν κατάλαβε Σάλος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ: Η μεγάλη «απάτη» που κανείς δεν κατάλαβε
Μπορεί το ρεύμα να έχει εξελιχθεί σε αγαθό… υπερπολυτελείας ωστόσο φαίνεται πως η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να συνεχίζει να βάζει βαθιά το χέρι της... Σάλος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ: Η μεγάλη «απάτη» που κανείς δεν κατάλαβε

Μπορεί το ρεύμα να έχει εξελιχθεί σε αγαθό… υπερπολυτελείας ωστόσο φαίνεται πως η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να συνεχίζει να βάζει βαθιά το χέρι της στις τσέπες των καταναλωτών.

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι καταναλωτές με τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ. διότι σε σύντομο χρονικό διάστημα διαπιστώνουν την «απάτη» της εταιρείας.

Η επιχείρηση ακολουθεί τα βήματα των ιδιωτών προμηθευτών.

Προχωρεί στην αλλαγή του σταθερού πακέτου και επαναφέρει μονομερώς στα δικά της συμβόλαια την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει γίνει αποδέκτης εκατοντάδων καταγγελιών των καταναλωτών που αποδεικνύουν τις πρακτικές της ΔΕΗ με την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και την κατάργηση του σταθερού τιμολογίου.

Οι καταναλωτές που επέλεξαν ένα από τα σταθερά τιμολόγια της επιχείρησης η συμφωνία επισφραγίστηκε με συμβόλαιο διάρκειας 12 ή 24 μηνών ανάλογα με το πρόγραμμα επιλογής.

Όμως η ΔΕΗ με μερίδιο αγοράς 64% δηλαδή δίνει ηλεκτρική ενέργεια σε 6 από τα 10 νοικοκυριά κοροϊδεύει τους καταναλωτές των σταθερών τιμολογίων .

Η διαμαρτυρία τους στη ΡΑΕ για όσα κάνει η επιχείρηση που παρουσιάζεται ως ασυνεπής έναντι των καταναλωτών αποδεικνύεται κενό γράμμα διότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απορρίπτει την εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής που εποπτεύει την αγορά ενέργειας, να τροποποιηθεί ο Κανονισμός Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για την προστασία των καταναλωτών.

ΔΕΗ: Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τον… Κινέζο!

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας δίνουν στους παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας το …μαχαίρι και το πεπόνι στα συμβόλαια αποκτώντας την ευχέρεια να μεταφέρουν το κόστος της ενέργειας στους καταναλωτές.

Στην πράξη ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας αξιοποιεί στο έπακρο τον Κανονισμό του 2013.

Οι εκκλήσεις του προέδρου της ΡΑΕ Αθανασίου Δαγούμα για βασικές αλλαγές του Κανονισμού Προμήθειας που θα βάλουν φρένο στις αυθαιρεσίες των προμηθευτών και παραγωγών ενέργειας έναντι των καταναλωτών πέφτουν στο κενό.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών αναφέρονται στο πρόγραμμα «myHomeEnter και προγραμμα myHomeEnter+.Τα προγράμματα υπόσχονται σταθερότητα στις χρεώσεις και πολλά ακόμα», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Τα οφέλη των καταναλωτών από τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ εξανεμίζονται μόλις συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο. Από την επόμενη ημέρα ο λογαριασμός επιστρέφει στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

Δεν μπορούμε να επιβάλουμε ανώτατη τιμή στην ενέργεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατης τιμής στην ενέργεια διότι αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το κόστος απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ θα εμφανίσει οριακά κέρδη στο 2021 διότι συμβάλλει στη μείωση του κόστους ενέργειας των νοικοκυριών.

ΔΕΗ: Κέρδη θα γράψουν οι παραγωγοί ενέργειας

Η ΔΕΗ , η Μυτιληναίος , η Ηρων ( ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) , η Elpedison πατούν σε δύο βάρκες. Η μία είναι αυτή του παραγωγού και η άλλη του προμηθευτή ενέργειας και αποκαλούνται καθετοποιημένες μονάδες διότι είναι στην παραγωγή ενέργειας και παράλληλα πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στους δικούς του πελάτες.

Η Μυτιληναίος μέσω της Protergia ελέγχει περίπου το 7% της αγοράς .
Σύμφωνα με αναλυτές οι δύο δραστηριότητες του Ομίλου φέρνει κέρδη όπως αποδεικνύουν και τα πρώτα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το οικονομικό έτος 2021.

Τα κέρδη της Ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου

Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατέγραψε κύκλο εργασιών €1.261 εκατ. που αντιστοιχεί σε 47,3% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση κατά +36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων, διαμορφώθηκαν στα €147 εκατ. παραμένοντας σε συγκρίσιμα επίπεδα με το 2020 (€157 εκατ.), παρά τη μειωμένη λειτουργία λόγω προγραμματισμένης συντήρησης του σταθμού Korinthos Power, η οποία εάν δεν είχε λάβει χώρα θα ενίσχυε το EBITDA του 2021 κατά €15 εκατ.

Σε επίπεδο Ομίλου ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2,6 δισ ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 162 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 26% σε σχέση με το 2020.

ΔΕΗ: Η αποκάλυψη για διπλοχρεώσεις

Την ώρα που οι καταναλωτές ματώνουν οικονομικά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μια αποκάλυψη από την Εφημερίδα των Συντακτών, δείχνει τις… διπλοχρεώσεις που πληρώνουμε!

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ως κατάσταση «για να τραβάς τα μαλλιά σου» περιγράφει αυτό που έζησε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στην Πέτρα της Λέσβου ο αναγνώστης μας Στράτος Φίλης.

«Πριν από έναν μήνα, έλαβα με διαφορά έξι ημερών δύο λογαριασμούς ρεύματος.

Το τελικό ποσό χρέωσης ήταν στον πρώτο λογαριασμό 4.269,19 ευρώ και στον δεύτερο 7.031,71 ευρώ.

Και αυτά για ένα ξενοδοχείο που τα προηγούμενα χρόνια έμεινε κλειστό λόγω πανδημίας Covid και μεταναστευτικού, ενώ ο εκκαθαριστικός λογαριασμός δεν υπερέβαινε ποτέ τα 800 ευρώ…».

Τι είχε συμβεί λοιπόν;
Ο Στράτος Φίλης μάς έστειλε τους δύο επίμαχους λογαριασμούς αλλά και αρκετούς ακόμη για να δούμε τις χρεώσεις έως πίσω στο 2019. Από μια απλή παρατήρηση προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός για το τετράμηνο από 14 Ιουλίου έως 12 Νοεμβρίου 2021 είχε τελική χρέωση 4.269,19 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.035,19 ευρώ ήταν η διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο λογαριασμός αυτός εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στις 7 Ιανουαρίου 2022 και έπρεπε να εξοφληθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.

Εξι μέρες αργότερα, εκδόθηκε ο λογαριασμός έναντι για το διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2021 έως τις 11 Ιανουαρίου 2022.

Αυτός ο λογαριασμός έπρεπε να εξοφληθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου. Η χρέωση; 7.031,71 ευρώ για διάστημα στο οποίο τα ξενοδοχεία ούτως ή άλλως υπολειτουργούν.

Ο λόγος; Περιλαμβανόταν και η οφειλή 4.269,19 ευρώ από τον προηγούμενο λογαριασμό σαν να είχε μείνει απλήρωτος!

Ο οποίος όμως δεν είχε ακόμη λήξει για να θεωρηθεί ανεξόφλητος…

Οπως αναγράφεται σε όλους τους λογαριασμούς, ο κ. Φίλης έχει συμφωνήσει να εξοφλούνται αυτόματα μέσω τραπεζικής εντολής.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο ίδιος δεν είχε ασχοληθεί, θα σήκωνε η τράπεζα τα 4.269,19 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου θα σήκωνε τα 7.031,71.

Με άλλα λόγια, η ρήτρα αναπροσαρμογής των 2.035,19 ευρώ αλλά και όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις του πρώτου λογαριασμού (ρυθμιζόμενες 1.092 ευρώ, δημοτικά τέλη 206, ΦΠΑ 155 κ.λπ.) θα είχαν πληρωθεί δύο φορές.

Αξιοπρόσεκτο και το εξής:

Στον λογαριασμό Ιουλίου-Νοεμβρίου του 2021, η χρέωση προμήθειας της ΔΕΗ είναι 3.355,89 ευρώ για κατανάλωση 17.746 κιλοβατώρες.

Ομως, στον λογαριασμό της ίδιας περιόδου για το 2020, με κατανάλωση 7.555 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 910,09 ευρώ. Δηλαδή, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 135%, αλλά η χρέωση αυξήθηκε κατά 269%!

Για να επιβεβαιωθεί έτσι η «ορθότητα» των προβλέψεων της κυβέρνησης που έλεγε ότι, με την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις της εταιρείας, η αύξηση θα είναι «λίγα ευρώ μόνον»…

«Ευτυχώς έχω αναλάβει να παρακολουθώ εγώ όλα τα οικονομικά της οικογενειακής επιχείρησης, κατάλαβα τι συμβαίνει και φυσικά έσπευσα να πληρώσω πριν τη λήξη του τον δεύτερο λογαριασμό», λέει ο κ.Φίλης που κατοικεί εκτός Ελλάδας, ενώ στην Πέτρα της Λέσβου ζουν οι γονείς του.

Το γεγονός ότι ζει και εργάζεται εκτός Ελλάδας, λέει, του επέτρεψε να αναλάβει το κόστος των 7.031,71 (έναντι 1.680 στο αντίστοιχο εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου του 2020).

Τι θα συνέβαινε όμως εάν οι φουσκωμένοι και διπλοχρεωμένοι λογαριασμοί παραλαμβάνονταν από τους γονείς του;

xristika.gr

error: Content is protected !!