Καταγγελία ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Δημοτικός σύμβουλος της Σαλαμίνας στοχοποιεί Ρομά στα social media Καταγγελία ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Δημοτικός σύμβουλος της Σαλαμίνας στοχοποιεί Ρομά στα social media
Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ζητά από τον Αθανάσιο Αλαΐσκα, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Σαλαμίνας, να επανορθώσει για σχόλιο του σε ανάρτηση του Δημάρχου στο Facebook.... Καταγγελία ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Δημοτικός σύμβουλος της Σαλαμίνας στοχοποιεί Ρομά στα social media

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ζητά από τον Αθανάσιο Αλαΐσκα, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Σαλαμίνας, να επανορθώσει για σχόλιο του σε ανάρτηση του Δημάρχου στο Facebook.

Πληθαίνουν τα φαινόμενα αντιτσιγγανικής ρητορικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν αφορούν μόνο απλούς πολίτες, αλλά και αιρετούς, τοποθετημένους σε ευαίσθητες θέσεις προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομαδών (ΕΚΟ).  Ειδικότερα, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» καταγγέλλει ότι ο κ. Αλαΐσκας Αθανάσιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σαλαμίνας, εκλεγμένος με τον συνδυασμό «το Ν.Η.Σ.Ι. μας» του δημάρχου Σαλαμίνας κ. Γεωργίου Παναγόπουλου και πρόεδρος  του ΝΠΔΔ ΑΚΟΙΠΟΠ, διέσπειρε ρατσιστικό μίσος και μένος κατά των Ρομά σε δημοσίευση του δημάρχου στο Facebook. Σημειώνεται δε ότι σε αυτό που έγραψε ο κύριος Αλαΐσκας και άλλοι δύο αντιδήμαρχοι κ. Λένης Κώστας και κ.  Αντώνης Βακάλης  με το like  τους έδειξαν να συμφωνούν και να επιβραβεύουν το ρατσιστικό σχόλιο του συνάδερφου τους, ενώ ο δήμαρχος δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει θέση παρόλο που το εν λόγω post  αναδημοσιεύτηκε σε διαδικτυακή ομάδα της Σαλαμίνας και προκάλεσε αντιδράσεις.

«Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ  καταδικάζει τον αντιτσιγγανισμό και την ρητορική μίσους από όπου κι αν αυτή προέρχεται, πολλώ μάλλον δε, όταν είναι από επίσημα χείλη. Ως εκ τούτου με την παρούσα ανακοίνωση καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επανορθώσουν άμεσα και επί της ουσίας», αναφέρει η ανακοίνωση της συνομοσπονδίας.

Η δημοσίευση του Δημάρχου Σαλαμίνας, κ. Γ. Παναγόπουλου, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αφορούσε την απομάκρυνση των παλιών καρτοτηλεφώνων στα Παλούκια, στην αφετηρία του ΚΤΕΛ και το οποίο σχόλιο του κ. Αλαΐσκα ήταν το εξής:

«Δήμαρχε σε κάποιους αρέσει η ασχήμια γιατί την διώχνεις; Πού θα αφοδεύουν τώρα οι Ρομά;»

«Αν και όπως μάθαμε το συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε εστία μόλυνσης την οποία δεν δημιούργησαν οι Ρομά, εσείς επιλέξατε να στοχοποιήσετε τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού δημιουργώντας στο γενικό πληθυσμό αισθήματα προκατάληψης και εναντίωσης. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείτε ρατσιστικά αισθήματα στους πολίτες που μπορεί να οδηγήσουν σε ρητορική μίσους, διακρίσεις ή και βίαιες συμπεριφορές εις βάρος των Ρομά.  Με δεδομένο ότι είστε Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Σαλαμίνας (ΑΚΟΙΠΟΠ) και υπεύθυνος για τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σαλαμίνας, η θέση σας όχι μόνο δεν σας επιτρέπει να προβαίνετε σε ρατσιστικά σχόλια, αλλά υποχρεούστε να λαμβάνετε μέτρα για την πλήρη πρόσβαση όλων των πολιτών και ιδίως εκείνων που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό, όπως οι Ρομά, για την πλήρη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και αγαθά, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγαση και η εργασία. Αντίθετα, εσείς επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε την θέση σας και ως δημόσιο πρόσωπο να ασκήσετε αρνητική επιρροή στους κατοίκους και στον Δήμαρχο Σαλαμίνας θέτοντας τους απέναντι στους Ρομά.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, ως τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Ρομά, που συμμετέχει σε θεσμικά όργανα και επιτροπές για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, σας καλούμε να διαγράψετε το σχόλιο σας από το facebook και να προβείτε άμεσα και όχι αργότερα των 24 ωρών σε δημόσια δήλωση αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να λάβουμε οι ίδιοι μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας, δημοσιοποιώντας το γεγονός και προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες και καταγγελίες.  Ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε να διαπιστώσουμε σε ποιον βαθμό έχει επιτευχθεί η πρόσβαση των Ρομά στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σαλαμίνας, τι μέτρα έχετε λάβει για αυτό και αν υπάρχουν δομικά ή άλλα εμπόδια κατά την λήψη των υπηρεσιών ώστε να τα απευθύνουμε στις αρμόδιες προς διερεύνηση αρχές», καταλήγει το αίτημα της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

error: Content is protected !!