Ποιες χώρες αγοράζουν τα περισσότερα ρωσικά όπλα; Ποιες χώρες αγοράζουν τα περισσότερα ρωσικά όπλα;
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός όπλων στον κόσμο: η Ινδία αγοράζει το ένα τέταρτο αυτών των όπλων ακολουθούμενη από την Κίνα, την... Ποιες χώρες αγοράζουν τα περισσότερα ρωσικά όπλα;

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός όπλων στον κόσμο: η Ινδία αγοράζει το ένα τέταρτο αυτών των όπλων ακολουθούμενη από την Κίνα, την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Βιετνάμ.

Η Ρωσία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγό όπλων, μετά τις ΗΠΑ, με περίπου 20% των πωλήσεων παγκοσμίως. Μεταξύ 2016 και 2020, η Μόσχα έβγαλε κέρδος 28 δισ. δολάρια από πωλήσεις όπλων σε 45 χώρες.

Η Ρωσία εξάγει περίπου το 90% των όπλων της σε 10 χώρες. Ο καλύτερος πελάτης της φαίνεται να είναι η Ινδία, η οποία έχει αγοράσει από τις ΗΠΑ το 23% των όπλων της Ρωσίας για περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι μισές από τις συνολικές εισαγωγές όπλων της Ινδίας, το 49% για την ακρίβεια, προέρχονται από τη Ρωσία.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων με 5,1 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο, ακολουθεί η Αλγερία (4,2 δισ. δολάρια), η Αίγυπτος (3,3 δισ. δολάρια) και το Βιετνάμ (1,7 δισ. δολάρια).

Τα όπλα που πουλάει η Ρωσία

Η Ρωσία εξάγει μια ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων, κινητήρων, πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αεράμυνας.

Τα αεροσκάφη αποτελούν σχεδόν το ήμισυ (48,6 τοις εκατό) των ρωσικών εξαγωγών όπλων. Μεταξύ 2016 και 2020 η Ρωσία παρέδωσε περίπου 400 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Sukhoi και MiG, σε τουλάχιστον 13 χώρες.

Η Ινδία αγόρασε τουλάχιστον τα μισά από αυτά. Η Ινδία είναι επίσης μία από τις έξι μόνο χώρες στον κόσμο που εκμεταλλεύονται πυρηνικά υποβρύχια που διαθέτει με μίσθωση από τη Ρωσία.

Ενώ πολλά από τα όπλα της Ρωσίας είναι αναβαθμίσεις του οπλοστασίου της σοβιετικής εποχής, αναπτύσσει όλο και περισσότερο πιο προηγμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος S-400 που έχει πουληθεί στην Κίνα, την Ινδία, τη Συρία και την Τουρκία. Αρκετές άλλες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των κινητών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, τα οποία κοστίζουν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. 

AK-47: Το πιο σημαντικό όπλο στον κόσμο

Το πιο διάσημο ρωσικό όπλο είναι το AK-47 ή Καλάσνικοφ.

Αναπτύχθηκε από τον στρατηγό του σοβιετικού στρατού Μιχαήλ Καλάσνικοφ τη δεκαετία του 1940. Το φτηνό, ανθεκτικό και εύχρηστο αυτό όπλο είναι το τυπικό όπλο πεζικού για περισσότερες από 100 χώρες. Το AK αναφέρεται στο «Avtomat Kalashnikova», στα ρωσικά για το αυτόματο Καλάσνικοφ, και ο αριθμός «47» αντιπροσωπεύει το έτος που κατασκευάστηκε το τουφέκι.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια AK-47, ή παρόμοιες παραλλαγές, σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το το πιο διαδεδομένο τυφέκιο εφόδου στον κόσμο. 

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές στρατιωτικού εξοπλισμού

Το 2020, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 778 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις τους – τη μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο και περισσότερες από τις επόμενες 10 χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες μαζί, σύμφωνα με το SIPRI.

Η Κίνα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 252 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από την Ινδία με 73 δισ. δολάρια, τη Ρωσία με 62 δισ. δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο με 59 δισ. δολάρια. 

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας

Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το 2020, η Μόσχα ξόδεψε περίπου 62 δισεκατομμύρια δολάρια (4 τοις εκατό του ΑΕΠ της) για τον στρατό της.

Η βιομηχανία όπλων της Ρωσίας αποτελείται από περίπου 1.300 εταιρείες που απασχολούν περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Η μεγαλύτερη από αυτές τις εταιρείες είναι η Rostec, που ιδρύθηκε το 2007 από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η Ρωσία βρίσκεται σε πολλές συγκρούσεις από τότε που έγινε ομοσπονδία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 1991. Το 1994, το Κρεμλίνο εξαπέλυσε επίθεση κατά της Τσετσενίας, μιας αποσχισθείσας δημοκρατίας που συνορεύει με τη Γεωργία, σε μια προσπάθεια να συντρίψει την αυτονομιστική ηγεσία της, αλλά ηττήθηκαν μετά από μάχη 20 μηνών.

Τρία χρόνια αργότερα, η Ρωσία ξεκίνησε τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας για να την ανακαταλάβει. Πολιορκούσε τόσο σκληρά το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, που τα Ηνωμένα Έθνη την αποκάλεσαν «η πιο κατεστραμμένη πόλη στη Γη».

Το 2014, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και προσάρτησε την Κριμαία. Ένα μήνα αργότερα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές άρχισαν να καταλαμβάνουν εδάφη στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Το 2015, η Ρωσία εισήλθε επίσημα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ο βαρύς οπλισμός της κατάφερε να αλλάξει τη δυναμική στο έδαφος. Ο πόλεμος, ο οποίος έχει εκτοπίσει δεκάδες εκατομμύρια και σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες, διανύει τώρα τον ενδέκατο χρόνο του.

Το 2018, η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας – που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο – κάλεσε τη Ρωσία να στείλει στρατιωτικούς για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες για αναφορές για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τους μισθοφόρους. Η Ρωσία απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.

in.gr

error: Content is protected !!