Το σημαντικό ζήτημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας, έθεσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και συναρμόδιους υπουργούς Το σημαντικό ζήτημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας, έθεσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και συναρμόδιους υπουργούς
10/3/2022       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το σημαντικό ζήτημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας, έθεσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ.... Το σημαντικό ζήτημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας, έθεσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και συναρμόδιους υπουργούς

10/3/2022      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το σημαντικό ζήτημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας, έθεσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και συναρμόδιους υπουργούς

Άμεση ανταπόκριση κυβέρνησης και ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη: Μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ μέχρι τον Μάιο βάσει της προκήρυξης 13Κ/2021 και νέες εγκρίσεις θέσεων μόνιμου προσωπικού έως τα τέλη του χρόνου-Δέσμευση Υπουργού για δίμηνη παράταση στις συμβάσεις των ΙΔΟΧ Αυτοδιοίκησης

Γ. Πατούλης: « Η επαρκής στελέχωση των Περιφερειών απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών»

Στην αναγκαιότητα να επιλυθούν άμεσα τα σημαντικά προβλήματα και οι  δυσλειτουργίες που έχουν προκληθεί σε νευραλγικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας λόγω της υποστελέχωσής τους, εστίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης κατά την εισήγησή του για θέματα που άπτονται στο προσωπικό της Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού, στην τηλεδιάσκεψη εργασίας της ΕΝΠΕ με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και συναρμόδιους υπουργούς.

Μόλις στο 53.7% το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στην Περιφέρεια Αττικής

Ο Γ. Πατούλης παρουσίασε την εικόνα των ελλείψεων όπως διαμορφώνεται σε κάθε Περιφέρεια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής στην οποία το ποσοστό κάλυψης φτάνει μόλις στο 53,7%. Κατά την εισήγηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως τα τεράστια κενά στις υπηρεσίες των  Περιφερειών οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως:

  • Της μη διενέργειας προσλήψεων
  • Των αποχωρήσεων προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης,
  • Της κινητικότητας προσωπικού   
  • Των μισθολογικών διαφορών στις απολαβές του προσωπικού που απασχολείται στις Περιφέρειες και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε, την Περιφέρεια Αττικής, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας και το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 56%. Το αντίστοιχο ποσοστό των πραγματικά υπηρετούντων (λόγω αποσπάσεων και μακροχρόνια απόντων) ανέρχεται σε 53,74%.

 Από το 2011 πάνω από 1282 υπάλληλοι έχουν φύγει από την Περιφέρεια

Στη συνέχεια ο  Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της μετακίνησης προσωπικού από τις Περιφέρειες σε άλλες υπηρεσίες, γεγονός το οποίο οφείλεται στη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο καταρτίστηκε μετά από την αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασης περί υποχρεωτικής λήψης σύμφωνης γνώμης Περιφερειαρχών για τις αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων. Ωστόσο όπως ανέφερε το πρόβλημα των αποχωρήσεων και των μετακινήσεων είναι υπαρκτό. Ενδεικτικά υπογράμμισε και επικαλούμενος τα ποσοστά εισροών και εκροών ανθρωπίνου δυναμικού σε όλες τις Περιφέρειες, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, οπότε και ανέλαβαν οι νέες διοικήσεις, στην Περιφέρεια Αττικής έφυγαν 307 υπάλληλοι, ενώ προσχώρησαν μόλις 54. Παράλληλα το ποσοστό κάλυψης θέσεων στο β΄κύκλο κινητικότητας 2021, ήταν μόλις στο 3.97%.  Ενδεικτικό της «αιμορραγίας» του προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής, είναι, όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης και το γεγονός, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2011, ο αριθμός των αποχωρήσεων των υπαλλήλων αγγίζει τους 1282.

Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού προανήγγειλε ο Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης

Αναγνωρίζοντας τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης η έλλειψη προσωπικού, ο Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης και απαντώντας στην πρόταση- αίτημα του Περιφερειάρχη περί άμεσης έκδοσης των αποτελεσμάτων για την προκήρυξη 13Κ/2021, ανακοίνωσε πως μέχρι το Μάιο του 2022 θα εκδοθούν τα σχετικά αποτελέσματα και θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ, ενώ πρόσθεσε πως μέχρι τα τέλη του χρόνου θα εγκριθούν και νέες αποφάσεις που αφορούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση. 

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για πολύ θετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η κάλυψη των κενών θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Δέσμευση Μ. Βορίδη για δίμηνη παράταση των συμβάσεων των ΙΔΟΧ Αυτοδιοίκησης

Με δεδομένη τη σημαντική έλλειψη προσωπικού από νευραλγικές υπηρεσίες των Περιφερειών, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης στις υπηρεσίες που προσφέρουν όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) που προσελήφθησαν στις περιφέρειες και στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη παράτασης των συμβάσεων τους, που λήγουν τέλη Μαρτίου. Μετά και το σχετικό αίτημα-εισήγηση του κ. Πατούλη ο αρμόδιος Υπουργός Μ. Βορίδης, δεσμεύθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη ότι θα δοθεί δίμηνη παράταση, έως και τις 31 Μαΐου του 2022.  

Οι Προτάσεις για την άμεση κάλυψη των κενών στις Περιφέρειες  

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης και με στόχο τον περιορισμό του προβλήματος της υποστελέχωσης στις Περιφέρειες, πρότεινε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Την επιπλέον τροποποίηση των προϋποθέσεων του ενιαίου συστήματος κινητικότητας για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλου Περιφερειών σε άλλους φορείς.
  • Τη χορήγηση της δυνατότητας έκδοσης προκήρυξης πλήρωσης θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, ιδιαίτερα για κρίσιμες υπηρεσίες των Περιφερειών, όπως οι οικονομικές, τεχνικές, ελεγκτικές, δημόσιας υγείας και άλλες υπηρεσίες.
  • Την άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων για την προκήρυξη 13Κ/2021, καθώς και την προκήρυξη των λοιπών θέσεων που έχουν εγκριθεί.
  • Την εξαίρεση των Περιφερειών από το πεδίο εφαρμογής των προκηρύξεων άλλων φορέων για μετατάξεις ή αποσπάσεις προσωπικού κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα έως ότου καλυφθούν σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80% οι κενές οργανικές θέσεις.
  • Την εξασφάλιση οικονομικών κινήτρων αντίστοιχων των χορηγούμενων από άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!