Ο μυστικός κώδικας των Ρώσων για να μην πάνε φυλακή Ο μυστικός κώδικας των Ρώσων για να μην πάνε φυλακή
Οι Ρώσοι υπό τον φόβο της φυλακής χρησιμοποιούν τα emojis δημιουργώντας έναν κώδικα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.... Ο μυστικός κώδικας των Ρώσων για να μην πάνε φυλακή

Οι Ρώσοι υπό τον φόβο της φυλακής χρησιμοποιούν τα emojis δημιουργώντας έναν κώδικα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα social media αρχισε να γίνεται viral μία εικόνα, στην οποία απεικονίζεται ο Ρώσος ποιητής Πούσκιν, μαζί με τον αριθμό 7 και πολλά ανθρωπάκια emoji να περπατούν.

Για τους Ρώσους το μήνυμα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές

Πλατεία Πούσκιν στη Μόσχα, στις 7 το απόγευμα για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης της κυβέρνησης για εισβολή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τον κώδικα των emojis προκειμένου να κάνουν καλέσματα για τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, ο κώδικας είναι πια τόσο γνωστός σε όλους, που τον… αποκωδικοποιούν ακόμα και οι Αρχές.

Γιατί όμως τέτοια μυστικοπάθεια για μία διαδήλωση;

Υπενθυμίζεται ότι οι μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία από το 2014 και όποιος πιαστεί να παραβιάζει τους κανόνες τιμωρείται με κράτηση έως 15 ημερών για την πρώτη του παράβαση και φυλάκιση έως και πέντε ετών για όσους επαναλαμβάνουν το ίδιο αδίκημα.

Έκτοτε, οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν κωδικές φράσεις για να οργανωθούν online.

Στις 24 Φεβρουαρίου, μία γυναίκα έγραψε στο Twitter: «Δεν έχω περπατήσει στο κέντρο εδώ και πολύ καιρό», ως απάντηση σε ένα άλλο tweet που μιλούσε πιο ξεκάθαρα για διαδήλωση. Πέντε ημέρες μετά, συνελήφθη στο τρένο. Πιστεύει ότι την εντόπισαν μέσω του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου που έχει ενεργοποιηθεί στο μετρό της Μόσχας. Στη δίκη της, παρουσιάστηκε έγγραφο που περιείχε το tweet της, στο οποίο φαινόταν ότι οι αρχές το είχαν κάνει screenshot σχεδόν αμέσως αφότου το πόσταρε.

ieidiseis.gr

error: Content is protected !!