Γ. Πατούλης: «Συμμετέχουμε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση που είναι τα «κλειδιά» για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς» Γ. Πατούλης: «Συμμετέχουμε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση που είναι τα «κλειδιά» για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς»
11/3/2022       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. Πατούλης: «Συμμετέχουμε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση που είναι τα «κλειδιά» για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των... Γ. Πατούλης: «Συμμετέχουμε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση που είναι τα «κλειδιά» για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς»

11/3/2022      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Πατούλης: «Συμμετέχουμε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση που είναι τα «κλειδιά» για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς»

Στην ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, με θέμα «Ολοκληρωμένος Μηχανισμός Πολυεπίπεδης Διαβούλευσης», ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Την πεποίθηση πως κεντρικό ρόλο στην ουσιαστική εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων υπέρ των πολιτών, θα πρέπει να έχουν ο κοινωνικός διάλογος και η κοινωνική διαβούλευση, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την Ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, με θέμα «Ολοκληρωμένος Μηχανισμός Πολυεπίπεδης Διαβούλευσης».

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Γ. Πάιδας, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Δήμων και Περιφερειών έκανε ο Κ. Μπάρδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΚΕ και Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας.

«Μπορεί η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση να άργησε λίγο, αλλά η Πολυεπίπεδη Διαβούλευση είναι εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και σημείωσε πως κύριος ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι να έχει τον πολίτη στο επίκεντρο. «Οφείλει να έχει στραμμένο το βλέμμα στη λύση και όχι στο πρόβλημα, και προφανώς οφείλει να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος όλων μας», ανέφερε.

Σ΄αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία των θεσμών διαβούλευσης είναι ο κοινωνικός διάλογος με συντονισμό, συνέργεια, συστηματικότητα και διαχρονικότητα και πρόσθεσε: «Η καινοτομία του έργου έγκειται στην ανάπτυξη ενός ευρέος δικτύου κοινωνικής διαβούλευσης που εμπεριέχει το περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και το συνδέει με τον εθνικό κοινωνικό διάλογο και τη νομοθετική διαδικασία της κεντρικής διοίκησης».

Στη συνέχεια τόνισε πως η διαβουλευτική διαδικασία, στο σύνολό της, προωθεί σημαντικές αξίες του κοινωνικού διαλόγου και της καθημερινής ζωής όλων μας, όπως:

1. Την Ενημέρωση, καθώς η Πλατφόρμα αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο για την ενημέρωση, τη διαφάνεια και τη διεύρυνση της συμμετοχής.

2. Τη Συμμετοχή και το Διάλογο, όπου κάθε Πολίτης ή Συλλογικός φορέας εκφράζει επώνυμα τη γνώμη του, ανταλλάσσει απόψεις και συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για θέματα που τον αφορούν.

3. Και προφανώς την αξία της Συνδιαμόρφωσης, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός των πολιτικών και των δράσεων ανοίγει και διαχέεται σε όλους.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, η Ο.Κ.Ε. επιχειρεί την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων στις πολιτικές αποφάσεις και παρακολουθεί τις διαβουλεύσεις και αξιοποιεί τα αποτελέσματα τους στις Γνώμες της που διαβιβάζονται στο Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση.

«Εμείς, και να είστε σίγουροι για αυτό, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας, παράλληλα, την έγκαιρη πρόληψη συγκρούσεων και αντιθέσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», σημείωσε κλείνοντας και επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Η εφαρμογή της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, για την οποία έχουμε όλοι δεσμευτεί, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα αποτελέσει δηλαδή το υπόβαθρο, για την περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση της Πολυεπίπεδης Διαβούλευσης που η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος υπηρετεί με επιτυχία».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!