Ψηφιακός μετασχηματισμός και Ευρώπη: Το τελικό «πακέτο προτάσεων» πολιτών πριν από τις τελευταίες ολομέλειες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης Ψηφιακός μετασχηματισμός και Ευρώπη: Το τελικό «πακέτο προτάσεων» πολιτών πριν από τις τελευταίες ολομέλειες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης
Η Ομάδα Πολιτών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ασχολούμενη με τα θέματα «ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας / εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός /... Ψηφιακός μετασχηματισμός και Ευρώπη: Το τελικό «πακέτο προτάσεων» πολιτών πριν από τις τελευταίες ολομέλειες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Η Ομάδα Πολιτών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ασχολούμενη με τα θέματα «ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας / εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός / ψηφιακός μετασχηματισμός», ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 25-27 Φεβρουαρίου στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) και κατέληξε σε 48 συστάσεις.

Ειδικότερα, προς έναν ηθικό και ασφαλή ψηφιακό μετασχηματισμό προχώρησαν στις διαβουλεύσεις για τις τελικές συστάσεις τους, οι ευρωπαίοι πολίτες της ομάδας 1, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στις συστάσεις περιλαμβάνονταν, μεταξύ πολλών άλλων, η αναγκαία ανακατανομή της υφιστάμενης τεχνολογίας, με ισότιμο τρόπο σε όλα τα κράτη – μέλη.

Προτάθηκαν επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία, με στόχο τη δυνατότητα κάθε Ευρωπαίου να μπορεί να έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό, σε τοπικό επίπεδο.

«Να χρηματοδοτηθούν προγράμματα στήριξης για όσους δεν διαθέτουν υλισμικό και δυνατότητα απόκτησης του. Η ΕΕ να διαθέσει εργαλεία, όπως μια εκπαιδευτική πλατφόρμα, προς ελεύθερη χρήση. Να διατεθεί ένα ενιαίο δίκτυο internet σε όλες τις χώρες της ΕΕ», ακούστηκε ακόμα.

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού δικτύου, φτιαγμένου από ευρωπαίους για ευρωπαίους, καθώς και ένα κοινό υπολογιστικό νέφος (cloud) για τις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι δύο ακόμα από τα σημεία προς συζήτηση που περιλαμβάνονταν στις διαβουλεύσεις.

Προτάθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων:

  • Η δημιουργία ενός οργανισμού κοντά στην Αστυνομία, ειδικευμένου σε ψηφιακά θέματα, ως «όπλο» για την καταπολέμηση της κακομεταχείρισης στο διαδίκτυο. Σε αυτόν να καταρτιστεί και μια επιχειρησιακή ομάδα με πολύ σημαντικές εξουσίες.
  • Να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών για την εφαρμογή του φινλανδικού εκπαιδευτικού μοντέλου, κόντρα στο συνδυασμό των fake news από κοινού με τη δύναμη των αλγορίθμων και την ελλιπή προστασία των δεδομένων. Κατόπιν, να γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του εν λόγω προγράμματος.
  • Να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ δικτυακών τόπων – πλατφορμών και αρχών για τον συστηματικότερο εντοπισμό και την παρακολούθηση πράξεων ηλεκτρονικού εγκλήματος. Να προβληθεί το έργο όλων των παραγόντων που ενεργούν «στα παρασκήνια». Ακόμα, να δημιουργηθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκστρατείες επικοινωνίας για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, δεδομένου ότι υπάρχει μεν ήδη επίγνωση των κινδύνων, ωστόσο πρέπει να ενισχυθεί.
  • Να αποσαφηνιστεί το πώς λειτουργούν οι καταχρηστικές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να εντοπίζονται και τιμωρούνται άτομα που έχουν καταχρηστικές συμπεριφορές.
  • Να καταστούν πιο υπόλογες οι μεγάλες πλατφόρμες.
  • Να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το τι συλλέγουν, αποθηκεύονται και μοιράζονται τα τηλέφωνα και οι ψηφιακές συσκευές γενικότερα. Να ανταμείβονται οι εταιρείες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για προστασία δεδομένων, διαφάνεια και ασφάλεια.
  • Να υπάρξει μια «φωνή» στην Ευρώπη κατά των ψηφιακών γιγάντων που έχουν τόσο μεγάλη επιρροή. Να καταστεί δυνατό αυτοί να κρίνονται και στην Ευρώπη, κι όχι μόνο στις ΗΠΑ.
  • Να επιλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες ποια δεδομένα είναι ευαίσθητα και ποια όχι.
  • Να εκπαιδευτούν οι πολίτες – χρήστες στην κριτική σκέψη.
  • Να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις τύπου «επαληθευμένοι ιστότοποι» και να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα με επαληθευμένες ειδήσεις.

Οι εν λόγω συστάσεις, καθώς και εκείνες των εθνικών Ομάδων Πολιτών (που διοργανώνουν τα κράτη μέλη) για τα ίδια θέματα, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 11 και 12 Μαρτίου.

ertnews.gr

error: Content is protected !!