Επίδομα καυσίμων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – 10 ερωτήσεις-απαντήσεις Επίδομα καυσίμων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – 10 ερωτήσεις-απαντήσεις
H διαδικασία, τα ποσά και οι δικαιούχοι της επιδότησης στα καύσιμα Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ώστε... Επίδομα καυσίμων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – 10 ερωτήσεις-απαντήσεις

H διαδικασία, τα ποσά και οι δικαιούχοι της επιδότησης στα καύσιμα

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ώστε οι δικαιούχοι επιδότησης καυσίμων να λάβουν ηλεκτρονική  κάρτα (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. Η επιδότηση θα αφορά το σύνολο των καυσίμων, θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια ενώ ειδικά για το diesel η ενίσχυση θα είναι διπλή, αφού θα υπάρξει έξτρα απευθείας οριζόντια μείωση κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία.

Το imerisia.gr μέσα από 10 ερωτήσεις –απαντήσεις αποσαφηνίζει τη διαδικασία, τα ποσά και τους δικαιούχους της επιδότησης.

1. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδoμα καυσίμων;

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων, αφού πρέπει να στηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ.

2. Εάν μία οικογένεια διαθέτει δύο αυτοκίνητα μπορεί να επιδοτηθεί και για τα δύο;

Εάν το πρώτο αυτοκίνητο είναι στο όνομα του ενός συζύγου και το δεύτερο αυτοκίνητο στο όνομα του άλλου συζύγου μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

3. Πώς θα δίνεται η επιδότηση  στη βενζίνη;

Η  επιδότηση καυσίμων θα γίνει με μια ηλεκτρονική κάρτα, όπως έγινε στο freedom pass, η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. Για όσους δεν έχουν smartphone το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν  στην πλατφόρμα  που θα δημιορυγηθεί  στο gov.gr. Ο δικαιούχος θα πρέπει να εμφανίζεται στους ιδιοκτήτες του οχήματος, το οποίο, ωστόσο, θα μπορεί να δηλώνεται μόνο μια φορά.  Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

4. Ποια καύσιμα καλύπτει η ηλεκτρονική κάρτα;

Καλύπτει όλα τα καύσιμα που προμηθεύεται κάποιος από ένα πρατήριο βενζίνης. Ακόμα και υγραέριο.

5. Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης για τη βενζίνη;

Η  επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται  συνολικά σε 40 ευρώ, καθώς αφορά 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 22 λεπτά το λίτρο. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

6. Ένας  πολίτης δεσμεύεται να κάνει χρήση της επιδότησης κάθε μήνα;

Όχι δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα εντός τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Ακόμα και μια φορά εάν το επιθυμεί.

7. Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης  θα είναι διπλή;

Πράγματι, για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρα diesel τον Απρίλιο θα είναι διπλή η στήριξη. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο  στην αντλία ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

8. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, γίνεται για να περιοριστεί η αύξηση της τιμή του diesel που ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την βενζίνη. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

9. Θα επιδοτηθούν και οι επαγγελματίες;

Για τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 

10. Πώς διαμορφώνεται η επιδότηση με παραδείγματα;

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίνει το υπουργείο Οικονομικών:

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή,ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ

imerisia.gr

error: Content is protected !!