Π. Μυλωνάς-ΕΤΕ: Η ενεργειακή κρίση δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στα «κόκκινα» δάνεια Π. Μυλωνάς-ΕΤΕ: Η ενεργειακή κρίση δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στα «κόκκινα» δάνεια
Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Ελλάδα και των τραπεζών στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι η άμεση έκθεση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση των τραπεζών στη... Π. Μυλωνάς-ΕΤΕ: Η ενεργειακή κρίση δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στα «κόκκινα» δάνεια

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Ελλάδα και των τραπεζών στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι η άμεση έκθεση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση των τραπεζών στη Ρωσία είναι περιορισμένη

Την εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στη συζήτηση με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2021.

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου της ΕΤΕ δεν θα υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση. Μέτρα που χαρακτήρισε γενναία, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επιπτώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, στην ενέργεια, το λιανεμπόριο και το αγροδιατροφικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο Παύλος Μυλωνάς εκτίμησε ότι «θα δούμε λιγότερες εκδόσεις ομολόγων, με τις επιχειρήσεις να στρέφονται στον τραπεζικό δανεισμό».

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την έκθεση της Ελλάδα και των τραπεζών στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι η άμεση έκθεση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση των τραπεζών στη Ρωσία είναι περιορισμένη. «Η άμεση έκθεση της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία (εξαγωγές, τουρισμός, άμεσες ξένες επενδύσεις) ανέρχεται σε 0,3% του ΑΕΠ, ενώ το 1/3 περίπου των εισαγωγών ενέργειας της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία (15% της εγχώριας κατανάλωσης). Η ΕΤΕ έχει πρακτικά μηδενική άμεση έκθεση στη Ρωσία».

Αναφορικα με τις προοπτικές της ΕΤΕ, η βιώσιμη και ισχυρή κερδοφορία από φέτος και επόμενα χρόνια, μετά την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα «κόκκινα» δάνεια, παραμένει ο βασικός στόχος, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPE) θα έχει διαμορφωθεί κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3%

Στο μέτωπο των δανείων που βρέθηκαν, λόγω πανδημίας σε καθεστώς «προστασίας-στήριξης» ο CEO της ΕΤΕ ανέφερε ότι όλα τα μορατόρια της ΕΤΕ έχουν λήξει στις 31/12/20 και 14 μήνες (Φεβρουάριο 2022), λιγότερο από το 4% των δανειοληπτών κατέστησαν εκ νέου κόκκινοι.

Ερωτηθείς για απόδοση μερισμάτων ο CEO της Εθνικής είπε ότι είναι υπό σκέψη η διανομή ενός μικρού μερίσματος το 2023 για τη χρήση του 2022 ενώ τα σχέδια για το 2024 είναι πιο φιλόδοξα, αλλά όλα, εξαρτώνται από την έγκριση των εποπτικών αρχών.

«Πρώτα περπατάμε και μετά τρέχουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς έκδοσης ομολόγων, ο CEO της ΕΤΕ τόνισε ότι για την τρέχουσα χρονιά δεν υπάρχει κάποια δέσμευση ή ανάγκη, παρόλα αυτά γίνεται η σχετική προετοιμασία.

«Το πλάνο μας προβλέπει δύο εκδόσεις, ωστόσο, με βάση τις συνθήκες αναμένεται να προχωρήσουμε σε μία. Πάντα, όμως, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές», είπε στους αναλυτές ο Παύλος Μυλωνάς.

imerisia.gr

error: Content is protected !!