Στην έκτακτη συνάντηση Δημάρχων που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης Στην έκτακτη συνάντηση Δημάρχων που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
18/3/2022       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. Πατούλης: «Α’ και Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης έχουμε μια επιλογή και μια ευθύνη. Να ενώσουμε δυνάμεις και να διεκδικήσουμε μαζί... Στην έκτακτη συνάντηση Δημάρχων που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

18/3/2022      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Πατούλης: «Α’ και Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης έχουμε μια επιλογή και μια ευθύνη. Να ενώσουμε δυνάμεις και να διεκδικήσουμε μαζί μία Αυτοδιοίκηση με θεσμική και οικονομική αυτάρκεια»

Στην έκτακτη συνάντηση Δημάρχων που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Την πεποίθηση πως μόνο μέσα από  τη στενή συνεργασία Α’ και Β’ Βαθμού θα ισχυροποιηθεί ο  θεσμός της Αυτοδιοίκησης με στόχο να είναι πιο αποτελεσματικός για τους πολίτες μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την έκτακτη συνάντηση Δημάρχων που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ, στη Βουλιαγμένη, παρουσία του Αν. Υπ. Εσωτερικών  Σ. Πέτσα και πολλών Δημάρχων της χώρας.

Αντικείμενο της συνάντησης των Δημάρχων ήταν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων,  υπό το πρίσμα  των νέων δεδομένων,  που διαμορφώνονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επηρεάζουν και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης  στη χώρα μας.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, ο οποίος και άνοιξε τις εργασίες της συνάντησης παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις της Ένωσης. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος, ο Πρόεδρος Π.Ε.Δ Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης.

Κεντρική ομιλία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και  ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ.

Γ. Πατούλης: Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και  μεταφορά πόρων, τα κλειδιά για μια καλύτερη Αυτοδιοίκηση

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης συνεχάρη την ΚΕΔΕ για την πρωτοβουλία της συνάντησης, επισημαίνοντας πως τα ζητήματα που θα συζητηθούν αφορούν εξίσου και τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, καθώς λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. «Από την πορεία επίλυσής τους εξαρτάται σε αυτή την κρίσιμη χρονικά συγκυρία, η οικονομική βιωσιμότητα και η λειτουργική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, αν θα γίνει επιτέλους πράξη ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός στη θεσμική λειτουργία του Κράτους και  αν θα γίνει πράξη η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, υπηρετώντας την αυτοδιοίκηση από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε τις ίδιες αγωνίες , αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες προκλήσεις ,  μοιραζόμαστε κοινές ευθύνες. Και το κυριότερο και οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης, έχουμε έναν κοινό στόχο. Να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στους πολίτες».  

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης και επκαλούμενος τόσο την πανδημία όσο και τις συνέπειες του πόλεμου στην Ουκρανία, όπως είναι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και η προσφυγική κρίση, τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί ένα δύσκολο περιβάλλον που δημιουργεί πολλές προκλήσεις.

«Στην κατάσταση αυτή έχουμε μια επιλογή και μια ευθύνη. Να συνεργαστούμε. Να ενώσουμε δυνάμεις. Να διεκδικήσουμε μαζί αυτά που η αυτοδιοίκηση δικαιούται» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε πως για την καλύτερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης  απαιτείται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων κι ευθυνών, με τους απαραίτητους πόρους για να ανταποκριθούμε στους ρόλους μας,  με ισχυρή συμμετοχή στο στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαχείριση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς και στην υλοποίηση των έργων, με προτεραιότητα στη λειτουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού κοινωνικής προστασίας και στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Καθώς και με το απαραίτητο προσωπικό, που θα στελεχώσει τις υπηρεσίες Περιφερειών και Δήμων, για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης τόνισε πως μόνο μέσα από μια ειλικρινή και ισότιμη συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών η Αυτοδιοίκηση θα  μπορέσει  να συμμετάσχει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας  και έκλεισε λέγοντας : «Περιφέρειες και Δήμοι ΜΑΖΙ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μακριά από λαϊκισμούς, θα διεκδικήσουμε  λύσεις στα κοινά μας προβλήματα, ώστε να μπορέσουμε σε αυτή τη δύσκολη για την κοινωνία μας συγκυρία, να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!