Ο κόσμος βρίσκεται σε “κρίσιμο σημείο” στη μάχη του κατά ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα Ο κόσμος βρίσκεται σε “κρίσιμο σημείο” στη μάχη του κατά ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα
Ο κόσμος βρίσκεται σε «ένα κρίσιμο σημείο» στη μάχη του κατά ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, προειδοποίησε σήμερα ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς... Ο κόσμος βρίσκεται σε “κρίσιμο σημείο” στη μάχη του κατά ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα

Ο κόσμος βρίσκεται σε «ένα κρίσιμο σημείο» στη μάχη του κατά ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, προειδοποίησε σήμερα ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς ξεκινούν προσπάθειες για τον εμβολιασμό 23 εκατομμυρίων παιδιών σε πέντε αφρικανικές χώρες μετά την εμφάνιση εστίας της ασθένειας στο Μαλάουι.

Τον Φεβρουάριο οι αρχές του Μαλάουι ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας έπειτα από 30 χρόνια σε ένα 3χρονο κορίτσι στην περιφέρεια Λιλονγκούε, το οποίο έμεινε παράλυτο.

Το κρούσμα αυτό προκάλεσε ανησυχία διότι το 2020 η Αφρική είχε κηρυχθεί ελεύθερη του «άγριου» τύπου του ιού της πολιομυελίτιδας, ο οποίος παραμένει ενδημικός μόνο σε δύο χώρες παγκοσμίως: το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Το Πακιστάν συμπλήρωσε τον Ιανουάριο του 2022 έναν χρόνο χωρίς κανένα κρούσμα της ασθένειας.

«Είναι ένα κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο Μοντζιρόμ Εντουτάμπε συντονιστής του προγράμματος εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στον ΠΟΥ Αφρικής. «Αν υπάρχει έστω και μία χώρα στον κόσμο όπου υπάρχει πολιομυελίτιδα, όλες οι άλλες θα έχουν μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ο Εντουτάμπε επεσήμανε ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των lockdowns καθυστέρησαν οι προσπάθειες να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά άλλων ασθενειών, όπως η πολιομυελίτιδα, ενώ επηρεάστηκε και η διαδικασία παρακολούθησης της εξάπλωσης της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό Gavi, οι υπηρεσίες εμβολιασμού παιδιών σε 68 χώρες μεταξύ αυτών που στηρίζει μειώθηκαν κατά 4% το 2020, γεγονός που σημαίνει ότι επιπλέον 3,1 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου, αφήνοντας τα εκτεθειμένα σε παιδικές ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και η ιλαρά. Παράλληλα 3 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2019 δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

«Πρόκειται για τραγωδία», δήλωσε ο Σεθ Μπέρκλεί εκτελεστικός διευθυντής του Gavi. «Η πρόκληση τώρα είναι να αυξήσουμε και πάλι» τον αριθμό των εμβολιασμένων παιδιών.

Στο Μαλάουι, όπου περισσότερο από το 90% των παιδιών στις περισσότερες περιφέρειες είναι εμβολιασμένο κατά της πολιομυελίτιδας, το ποσοστό μειώθηκε κατά 2% στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τη Τζάνετ Καγίτα, επικεφαλής του ΠΟΥ στο Μαλάουι.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το κορίτσι που έμεινε παράλυτο είχε λάβει μία δόση εμβολίου, όμως είναι απαραίτητες όλες προκειμένου να υπάρχει πλήρης προστασία από την ασθένεια.

Το κρούσμα συνδέεται με το στέλεχος του ιού της πολιομυελίτιδας που κυκλοφορούσε στην επαρχία Σιντχ του Πακιστάν το 2019, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται το καθεστώς της Αφρικής ως ελεύθερης από πολιομυελίτιδα ηπείρου. Όμως τώρα οι υγειονομικές ομάδες προσπαθούν να βρουν πώς ο ιός έφτασε στο Μαλάουι και για πόσο καιρό εξαπλωνόταν χωρίς να έχει εντοπιστεί.

Μαζικοί εμβολιασμοί

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην Αφρική, σχεδόν 70.000 υγειονομικοί θα πάνε πόρτα- πόρτα στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάουε για να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών κατά της πολιομυελίτιδας, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Global Polio Eradication Initiative με 15,7 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες να εντοπιστούν τυχόν άλλα κρούσματα που συνδέονται με αυτό στο Μαλάουι, ενώ παρακολουθείται και η μετάδοση μέσω των λυμάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί άλλα κρούσματα.

Στο μεταξύ το Ισραήλ εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας που οφείλεται στον τύπο του εμβολίου. Έκτοτε σχεδόν 12.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πέρυσι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας εδώ και πέντε χρόνια που οφειλόταν τον τύπο του εμβολίου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!