Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ συμμετέχει με τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέλη του στη Διεθνή Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Υγεία του Εγκεφάλου Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ συμμετέχει με τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέλη του στη Διεθνή Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Υγεία του Εγκεφάλου
                                                                                                                                19/03/2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ συμμετέχει με τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέλη του στη Διεθνή Εκστρατεία Ενημέρωσης... Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ συμμετέχει με τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέλη του στη Διεθνή Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Υγεία του Εγκεφάλου

                                                                                                                                19/03/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ συμμετέχει με τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέλη του στη Διεθνή Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Υγεία του Εγκεφάλου

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε τη Διεθνή Εβδομάδα Ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόοδο και τα οφέλη της έρευνας για τον Εγκέφαλο»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ σε συνεργασία με την αμκεObrela διοργάνωσαν δράσεις στηρίζοντας την «Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» που πραγματοποιείται το χρονικό διάστημα 14-20 Μαρτίου 2022.Πλήθος πολιτών προσήλθε στην Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μετρό του Συντάγματος για να παρακολουθήσει τις δράσεις που υλοποίησαν οι ΟΤΑ-μέλη μας.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο. Συμμετείχαν ομιλητές από τους τομείς της Νευροεπιστήμης και των ανθρωπιστικών επιστημών που συνέβαλαν στην κατανόηση και προώθηση της ιδέας για την ανάγκη φροντίδας του εγκεφάλου.

H Υφυπουργός Υγείας  κα Ζωή Ράπτη, παρευρέθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο». Επεσήμανε μέσα από τον χαιρετισμό της, την σημασία που κατέχει αυτή η εβδομάδα προς την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόοδο και τα οφέλη της έρευνας για τον εγκέφαλο. Ακόμη, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες υγείας, καθώς και την επιστημονική κοινότητα για τη συμβολή τους, η οποία ενισχύει τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας αναπτύσσει δομές, προγράμματα και υπηρεσίες στην Κοινότητα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ακόμη, μέσα από τη λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών και την αξιοποίηση ψηφιακών μέσων ανταποκρίνεται στις ανάγκες του γενικού πληθυσμού και των ομάδων που απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα, σε όλη την Επικράτεια.

Στη δράση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ ο κ. Χάρης Δαμάσκος.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που το Δίκτυο Υγιών Πόλεων στηρίζει με τους 239 ΟΤΑ μέλη του την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο. Η εβδομάδα αυτή λαμβάνει χώρα στις 14-20 Μαρτίου και είναι μια διεθνής προσπάθεια, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει ομάδες πληθυσμού σχετικά με την πρόοδο και τα οφέλη της έρευνας για τον εγκέφαλο. Η Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο, ενώνει τις δυνάμεις της με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, από όλα τα μέρη του κόσμου και προσφέρει στο ελληνικό κοινό την εμπειρία, να ανακαλύψει λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου». Επιπλέον, ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι στις δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες βιώνουμε είναι πολύ σημαντικό να διοργανώνονται τέτοιου είδους αξιέπαινες δράσεις, οι οποίες προάγουν την υγεία και στοχεύουν στην έγκυρη ενημέρωση των συμπολιτών μας. Ως Δίκτυο Υγιών Πόλεων ευαισθητοποιούμε και παρακινούμε όλες τις ομάδες πληθυσμού έχοντας πάντα ως στόχο την προώθηση υγιών συμπεριφορών».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά, η οποία μέσα από τον χαιρετισμό της επεσήμανε: Η υγεία του εγκεφάλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη πολλών καταστάσεωνμεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η άνοια με κύρια μορφή τη νόσο Alzheimer. Η συνεργασία ανάμεσα στους επιστήμονες, η ενημέρωση του κοινού και η υιοθέτηση τρόπου ζωής που προάγει την υγεία του εγκεφάλου, είναι απαραίτητα συστατικά για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας. Για τον σκοπό αυτό, από το 2018 μέχρι σήμερα, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ έχει ιδρύσει και λειτουργεί 94 Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Φέτος η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών μετρά 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς σε άτομα με άνοια, τις οικογένειές τους αλλά και υγιείς ηλικιωμένους, που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου τους».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλλιθέας Άννα Γιαννακού-Πάσχου απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμαρχου Καλλιθέας του κ. Δημήτρη Κάρναβου και ανέφερε: ποσό σημαντική είναι η δράση αυτή που γίνεται για την «Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο», καθώς στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει να παρακινήσει τους πολίτες για την εξέλιξη και τα οφέλη της έρευνας για τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Ακόμα έκανε αναφορά στις δράσεις και τα προγράμματα του Δήμου Καλλιθέας, τα οποία έχουν ως σκοπό την προαγωγή υγείας των δημοτών.

Τους παρευρισκόμενους ομιλητές προλόγισε  ο Συντονιστής του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις της Περιφέρειας Αττικής ο κ. Σ.Παπασπυρόπουλος.

Σε παράλληλη σύνδεση με το  2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Φροντίζοντας τον εγκέφαλο»η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Ενέργειες πρόληψης και προαγωγής υγείας για την Κατάθλιψη, την Άνοια και την Κακοποίηση μέσα από τους ΟΤΑ-μέλη του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ». Η ομιλία της βασίστηκε στις δράσεις Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου που έχουν πραγματοποιηθεί στο Δίκτυο, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη του, μέσω των δράσεων του ΚΕΠ Υγείας για την Κατάθλιψη, την Άνοια και τη Βία. Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ αναφέρθηκε στα Προγράμματα του Δικτύου και ανέδειξε πόσο χρήσιμα είναι για τους Δήμους, καθώς έχουν ωφεληθεί πάνω από 29.000 πολίτες από όλες τις δράσεις για την ψυχική υγεία τα τελευταία χρόνια.

Στη παράλληλη αυτή εκδήλωση, συμμετείχαν επίσης με τις ομιλίες τους οι ακόλουθοι εξαίρετοι επιστήμονες από τον κλάδο των Νευροεπιστημών και των Ανθρωπιστικών Σπουδών: ο κ. Χαράλαμπος Πετράς, Ψυχολόγος, η κα. Χριστίνα Δάλλα Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος της Mediterranean Neuroscience Society, ο κ. Γεώργιος Λούντζης, Συγγραφέας, ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος-Ευρωβουλευτής, ο κ. Φίλιππος Βλάχος, Ειδικός Παιδαγωγός, ο κ. Ευθύμιος Παπατζίκης,  Αναπλ. Καθηγητής Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήµηςτου Ήχου και της Μουσική, η κα Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νευροψυχολογίας και Γλωσσικών Λειτουργιών στο ΕΚΠΑ, η κα Μαρία Γαζούλη, Βιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστήριο Βιολογίας στο ΕΚΠΑ, η κα Βάνα Παπακίτσου,  Ψυχολόγος-Εγκληματολόγος,PhD, ο κ. Ιωάννης Σωτηρόπουλος, Νευροφυσιολόγος-Ερευνητής Γʹ στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο κ. Οδυσσέας Παπακυριάκου, Μουσικός και η κα Μαρίνα Μακρή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-ψυχοθεραπεύτρια.

Στη δράση συμμετείχαν και τα ΚΕΠ υγείας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, που έχουν σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας, αλλά και την διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων σε 11 κύρια νοσήματα. Αυτά τα νοσήματα μπορούν να αποφευχθούν, με την έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και την ανίχνευση των συμπτωμάτων τους η οποία μπορεί να σώσει ζωές. Το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ υγείας εφαρμόζει διεθνή πρωτοκολλά διαγνωστικού ελέγχου του πληθυσμού, αλλά και πρότυπης επίβλεψης επανελέγχου, αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της υγείας των συμπολιτών μας. Το λογισμικό ενημερώνει τους χρήστες τους μέσω του λογαριασμού που έχουν δημιουργήσει σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Π.Ο.Υ. με βάση το φύλο, την ηλικία, καθώς και την πάροδο του χρόνου από την εξέταση τους, έτσι ώστε να υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το λογισμικό των ΚΕΠ υγείας είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τράχηλου της μήτρας, ο Καρκίνος του Μαστού, ο Καρδιαγγειακός Κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η Οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η άνοια. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εγγραφούν στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από την πλατφόρμα στην ιστοσελίδα:www.kepygeias.org

Στην αίθουσα του Μετρό Συντάγματος υπήρχε η δυνατότητα να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη της εγγραφής τους στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας, αλλά και για τις δράσεις σε  άλλα θέματα υγείας. Το παρόν έδωσαν και οι συνεργαζόμενοι φορείς με το Δίκτυο Υγιών Πόλεων, όπως ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», η Εταιρεία AlzheimerΑθηνών, ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» και η Σύμπλευσις.

Την  «Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» υποστήριξαν οι παρακάτω οργανισμοί: Icareformybrain, AthensCoachingInstitute, ΕΠΙΟΝΗ-Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών, ΣΤΑΣΥ-Σταθερές Συγκοινωνίες, ΕΝΨΕ-Ελληνική Νευροψυχολογική Εταιρεία, Ε.Κ.Ο ΓΕΝ.ΙΑ -Ελληνικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών, SEXOLOGY-Ελληνική Εταιρεία Σεξολογίας και Διαφυλικών Σχέσεων, Ε.Π.Α.Ψ.Υ- Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας, Sonora-Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας και  Έρευνας, Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, Αποστολή-Μ.Κ.Ο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Εταιρεία AlzheimerΑθηνών. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η επιστημονική ιστοσελίδα psychologynow.gr και τη ψηφιακή επικοινωνία υποστήριξε η εταιρεία technature.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ο κ. Γ.Κεχρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ανατολικής Αττικής ο κ. Α. Αυγερινός, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών η κα. Λ. Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κεντρικού Τομέα ο κ. Γ.Δημόπουλος, ο ΑντιπεριφερειάρχηςΔυτικής Αττικής ο κ. Ε.Κοσμόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών κα. Δ. Νάνου, η κα Εντελταμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Π. Λεονάρδου, οΠρόεδρος της αμκεObrela κ. Ο. Γιωτάκος,η Κεντρική Δομή των ΚΕΠ Υγείας και τα στελέχη του ΕΔΔΥΠΠΥ.

error: Content is protected !!