Οι κορυφαίες επιδόσεις των κολοσσών της τεχνολογίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΣΜΟΣ 22 Μαρτίου 2022 fonisalaminas
Συνολικά, η Google, η Apple, και οι άλλες επιχειρήσεις, στις οποίες μπορούμε τώρα να προσθέσουμε την Tesla, εξακολουθούν να επωφελούνται από την κρίση και τη ψηφιακή επανάσταση
Ενώ πολλές επιχειρήσεις βυθίζονται σε χρηματοοικονομική αβεβαιότητα, οι κολοσσοί της τεχνολογίας θα μπορούσαν να βγουν από την κρίση πιο δυνατοί από ποτέ.
Η Google μόλις επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για μια νέα πανεπιστημιούπολη στο Λονδίνο, ένδειξη ότι η ακίνητη περιουσία γραφείου παραμένει μια μακροπρόθεσμη πρόκληση για τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Παρά την πανδημία, οι κολοσσοί του διαδικτύου (Google, Amazon, Apple και Microsoft) εξακολουθούν να επενδύουν δυναμικά στα ακίνητα και την επιστροφή στο γραφείο μόλις περάσει η κρίση. Μετά από ένα ήδη ρεκόρ το 2020, οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατάφεραν να τα πάνε ακόμα καλύτερα το 2021, με πωλήσεις και κέρδη σε στρατοσφαιρικά επίπεδα. Συνολικά, η Google, η Apple, και οι άλλες επιχειρήσεις, στις οποίες μπορούμε τώρα να προσθέσουμε την Tesla, εξακολουθούν να επωφελούνται από την κρίση και τη ψηφιακή επανάσταση. Ωστόσο, οι GAFAM πρέπει να είναι επιφυλακτικοί. Γιατί η παραμικρή πτώση του ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να τους κοστίσει ακριβά στο χρηματιστήριο. Η Meta (πρώην Facebook) που φοβάται πτώση της δραστηριότητάς της, τους επόμενους μήνες, μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα προς αποφυγή.
Δείκτες επίδοσης
Για το θέμα των κολοσσών της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης έχουμε αναφερθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
1. Κ. Ζοπουνίδης, από τη δημοκρατία στην αλγοριθμοκρατία, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017.
2. Κ. Ζοπουνίδης, ποιος θα μας εκπαιδεύσει στην τεχνητή νοημοσύνη; Πολυτεχνείο Κρήτης, 16.01.2018.
3. Κ. Ζοπουνίδης, Μ. Εσκαντάρ, ψηφιακός καπιταλισμός, καπιταλισμός της πλατφόρμας, καπιταλισμός της επίβλεψης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2020.
4. Κ. Ζοπουνίδης, ο νέος πόλεμος των κόσμων: τα δεδομένα, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 16.07.2021.
5. Κ. Ζοπουνίδης, Αιμ. Γαλαριώτης, τεχνητή νοημοσύνη, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 23.12.2021.
Σε επίπεδο δεικτών, πραγματικά ζαλιζόμαστε όταν βλέπουμε το ποσό που δαπανήθηκε για έρευνα από παράγοντες που, πριν από είκοσι χρόνια, ήταν ως επί το πλείστον μόνο νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο προϋπολογισμός του γαλλικού CNRS είναι 12 φορές μικρότερος από αυτόν της Amazon.
Η χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των πέντε Big Tech – Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft και Meta (Facebook) στο τέλος του 2020, φθάνει τα 7.500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν η χρηματιστηριακή αξία μιας επιχείρησης θα ήταν συγκρίσιμη με το ετήσιο ΑΕΠ μιας χώρας, η Apple θα ήταν μέλος του G7.
Συμπερασματικά, οι επιδόσεις αυτών των επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες έχουν αναδείξει την αντιευθραυστότητά τους, όχι μόνο δεν καταρρέουν μπροστά σε κραδασμούς, αλλά τους αντιστέκονται και θα βγουν ακόμη πιο δυνατές από αυτές τις δοκιμασίες. Περισσότερο από ποτέ, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν αποκαλύψει αυτή τη δύναμη, που τροφοδοτείται από την ανάπτυξη των «υπερδυνάμεών» τους και τις επενδύσεις τους στα άυλα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως τα ταλέντα, οι πελάτες, οι υποδομές ή τα οικοσυστήματά τους.
Αυτή η ικανότητα αντίδρασης και εκμετάλλευσης ευκαιριών έχει φανεί ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας τους τελευταίους τρεις μήνες. Εταιρείες όπως η Microsoft μπόρεσαν να αντιδράσουν γρήγορα και να προσαρμοστούν για να αδράξουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε νέους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, συνεργαζόμενη με την Amazon και την Εθνική Υπηρεσία Υγείας για την ανάπτυξη αλγορίθμων για τη βελτίωση της διαχείρισης του προσωπικού και του εξοπλισμού σε περίπτωση κρίσης.
Αυτές οι εξελίξεις μας καλούν να ξανασκεφτούμε τους μελλοντικούς τρόπους ζωής, κατανάλωσης και αλληλεπίδρασης. Είναι σημαντικό αυτό το μέλλον να γίνει αντιληπτό με εύλογο και λογικό τρόπο, δηλαδή με τη λήψη αποφάσεων βάσει ακριβών δεδομένων, ευνοώντας μια οικονομική ισορροπία, η οποία θα είναι πολιτισμικά και ατομικά αποδεκτή. Τί θα γινόταν αν η τεχνολογία χρησιμοποιούνταν με καλή χρήση σε ιατρικές λύσεις που προάγουν τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην περίθαλψη;
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών
Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων
Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France
Καθηγητής Μιχάλης Δούμπος
Μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering
Πολυτεχνείο Κρήτης
Υποψήφια Δρ. Μαριάννα Εσκαντάρ
Μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering
Πολυτεχνείο Κρήτης