Επενδυτικό «καταφύγιο» η Κωνσταντινούπολη και το Ντουμπάι για τους Ρώσους ολιγάρχες
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΣΜΟΣ 30 Μαρτίου 2022 fonisalaminas
Μεσίτες ακινήτων σημείωναν ότι ορισμένοι Ρώσοι πληρώνουν με χρήματα από τη μετατροπή κρυπτονομισμάτων, καθώς οι κυρώσεις έχουν κάνει πιο περίπλοκες τις μεταφορές χρημάτων
Οι πλούσιοι Ρώσοι επενδύουν σε ακίνητα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς αναζητούν καταφύγιο για τα χρήματά τους μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πληροφορίες από πολλές εταιρείες real estate.
Πληρωμές με μετρητά ή χρυσό
«Πουλάμε επτά έως οκτώ στους Ρώσους καθημερινά. Αγοράζουν τοις μετρητοίς , ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Ρωσία ή φέρνουν χρυσό», δήλωσε ο Gul Gul, συνιδρυτής της εταιρείας ακινήτων Golden Sign στην Κωνσταντινούπολη.
Στο Ντουμπάι, ο Thiago Caldas, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Modern Living, προσέλαβε τρεις Ρωσόφωνους μεσίτες για να καλύψει τη ρωσική ζήτηση, η οποία, όπως λέει, έχει δεκαπλασιαστεί.
Αν και η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν επικρίνει τη ρωσική εισβολή, η Αγκυρα έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Ρωσία, ενώ και οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις με τη Μόσχα και εξακολουθούν να εκτελούν απευθείας πτήσεις, παρέχοντας διεξόδους στους Ρώσους και τα χρήματά τους.
«Είναι πλούσιοι Ρώσοι, αλλά όχι ολιγάρχες. Βρίσκουν τρόπους να φέρνουν τα χρήματά τους στην Τουρκία», δήλωσε ο Gul. «Υπάρχουν πελάτες που αγοράζουν τρία έως πέντε διαμερίσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από τους μεγαλύτερους αγοραστές ακινήτων οι Ρώσοι
Οι Ρώσοι είναι επί χρόνια από τους μεγαλύτερους αγοραστές τουρκικών ακινήτων, μετά τους Ιρανούς και τους Ιρακινούς , αλλά οι παράγοντες της αγοράς του real estate ανέφεραν ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Αν και είμαστε ακόμη στις πρώτες ημέρες, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή την αύξηση. Τον Φεβρουάριο, όταν ρωσικά στρατεύματα είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία πριν από την εισβολή, οι Ρώσοι αγόρασαν 509 σπίτια στην Τουρκία, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο πριν την επιβολή των κυρώσεων από τη Δύση, με τους παράγοντες του real estate να σημειώνουν ότι αναμένουν ακόμη περισσότερες αγορές.
Ο Ibrahim Babacan, η εταιρεία του οποίου στην Κωνσταντινούπολη κατασκευάζει και πουλά ακίνητα κυρίως σε ξένους, δήλωσε ότι κατά το παρελθόν πολλοί Ρώσοι ήθελαν να ζουν σε θέρετρα, όπως αυτά στην περιοχή της Αττάλειας στη Μεσόγειο, ενώ τώρα αγοράζουν διαμερίσματα στην Κωνσταντινούπολη για να επενδύσουν τα χρήματά τους.
Golden visa
Τόσο η Τουρκία όσο και τα ΗΑΕ προσφέρουν το κίνητρο της άδειας παραμονής στους αγοραστές ακινήτων. Στην Τουρκία, οι ξένοι που καταβάλλουν 250.000 δολάρια για ένα ακίνητο και το διατηρούν επί μία τριετία μπορούν να πάρουν τουρκικό διαβατήριο.
Για ένα μικρότερο ποσό, το Ντουμπάι, ως ο βασικός επιχειρηματικός κόμβος στη Μέση Ανατολή, προσφέρει άδεια παραμονής για μία τριετία. Η ζήτηση εστιάζεται κυρίως σε διαμερίσματα αξίας 750.000 ντιρχάμ (205.000 δολαρίων) – το τριπλάσιο ποσό από αυτό που απαιτείται για τη βίζα παραμονής.
«Οι επενδυτές θέλουν να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους και να έχουν την ευκαιρία να πάρουν μία βίζα παραμονής στα ΗΑΕ για προσωρινή μετακόμιση», σύμφωνα με την Elena Milishenkova της μεσιτικής εταιρείαςTranio, με έδρα στη Μόσχα και το Βερολίνο, η οποία εστιάζει σε Ρώσους πελάτες που αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό.
Η εταιρεία της έχει δεχθεί σχεδόν τριπλάσια αιτήματα για διαμερίσματα στο Ντουμπάι το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ορισμένες εταιρείες αναφέρουν ότι η αύξηση της ζήτησης είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Πληρωμές και με crypto
Στην Κωνσταντινούπολη, ο Babacan δήλωσε ότι οι Ρώσοι, με τους οποίους έχει δοσοληψίες, πληρώνουν έως τώρα μέσω τραπεζικών λογαριασμών χωρίς προβλήματα.
Ο Caldas και ο Alex Cihanoglu, ένας μεσίτης ακινήτων επίσης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, σημείωσαν ότι κάποιοι Ρώσοι χρησιμοποιούν χρήματα από τη μετατροπή κρυπτονομισμάτων, καθώς οι κυρώσεις έχουν κάνει πιο περίπλοκες τις μεταφορές χρημάτων.
«Θα έλεγα ότι οι περισσότερες συναλλαγές που βλέπουμε γίνονται σε crypto», δήλωσε ο Caldas.
Με πληροφορίες από Reuters – imerisia.gr