«Science Agora»: Κόμβος μεταφοράς τεχνολογίας από πανεπιστήμια και έρευνα στην αγορά και στην κοινωνία
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 31 Μαρτίου 2022 fonisalaminas
Σε λειτουργία έχει ήδη τεθεί ο Κεντρικός Κόμβος Μεταφοράς Τεχνολογίας «Science Agora», Innovation to Society, η πρώτη συνεργασία στην Ελλάδα επιστημονικών ιδρυμάτων με στόχο τη μεταφορά τεχνολογίας από τα πανεπιστήμια και την έρευνα στην αγορά και στην κοινωνία.
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου στην Τεχνόπολη οι συμμετέχοντες στον κόμβο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τρία κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) παρουσίασαν το πώς δικτυώθηκαν και δημιούργησαν «ένα από τα μεγαλύτερα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ευρώπη», όπως ανέφεραν.
Το «Science Agora» ήρθε να καλύψει ένα κενό, τόνισαν οι ομιλητές: Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αξιοσημείωτες επιδόσεις στο πεδίο της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, υπάρχει μέχρι τώρα χαμηλή αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Όσο αναφορά δε τη σχέση των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και της αγοράς ήταν αποσπασματική και σίγουρα μη συστηματική.
Μέχρι τώρα, το κάθε Ίδρυμα είχε συνάψει ήδη επιμέρους συνεργασίες, αλλά «με τη σύμπραξη αυτή πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις και δίδεται μια επιτάχυνση σε πανελλαδική κλίμακα», επισήμαναν οι ομιλητές.
Μέσω του Κόμβου «θα αξιοποιείται η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για τους ερευνητές, τα ιδρύματα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία», τόνισαν.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων, το «Science Agora» διασφαλίζει μεταξύ άλλων:
- Την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ειδικά για την προσέλκυση στελεχών με εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας και την εμπορική της αξιοποίηση.
- Την επικοινωνία και διάχυση αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και τη δυνατότητα δημιουργίας μεικτών ομάδων που έχουν διεπιστημονική προσέγγιση και συμπληρωματικές δεξιότητες.
- Την προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών, ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας ομάδας και της αξιολόγησης μίας ιδέας (proof-of-concept).
- Την αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες, τη βιομηχανία, τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.
ertnews.gr