Απεργία ΓΣΕΕ: Βράζει ο κλάδος των μεταφορών – Ποιοι απεργούν την Τετάρτη 6 Απριλίου Απεργία ΓΣΕΕ: Βράζει ο κλάδος των μεταφορών – Ποιοι απεργούν την Τετάρτη 6 Απριλίου
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον κλάδο των μεταφορών επιβατικών και εμπορευματικών, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί τόσο στην απεργία της Τετάρτης 6 Απριλίου όσο και στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί από διάφορους κλάδους... Απεργία ΓΣΕΕ: Βράζει ο κλάδος των μεταφορών – Ποιοι απεργούν την Τετάρτη 6 Απριλίου

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον κλάδο των μεταφορών επιβατικών και εμπορευματικών, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί τόσο στην απεργία της Τετάρτης 6 Απριλίου όσο και στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί από διάφορους κλάδους και τις επόμενες ημέρες.

Η αρχή γίνεται από την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία αναμένεται κυκλοφοριακό μπλακ άουτ στην πρωτεύουσα καθώς στο πλαίσιο της 24ωρης, την οποία έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, δε θα κυκλοφορήσουν καθόλου τα μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ δύο στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα οδικά μέσα.

Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία.

Με την ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί της Τετάρτης ζητώντας υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσλήψεις προσωπικού, «μισθολογικό εξορθολογισμό και κατάργηση των ταχυτήτων, με ουσιαστικές αυξήσεις και όχι ντροπιαστικά φιλοδωρήματα», πλήρη αναγνώριση των Βαρέων ενσήμων, άμεση αποκατάσταση των εγγυήσεων της συλλογικής εργατικής προστασίας στις ΣΣΕ, άμεση αποκατάσταση των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας, προστασία της υγείας και της ασφάλειας των Εργαζομένων.

Τα λεωφορεία

Τα οδικά μέσα, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς για την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων αναμένεται περίπου από τις 9:30 έως 10:00 π.μ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα πραγματοποιούνται περίπου έως τις 20:00.

Ο σιδηρόδρομος

Με 24ωρη απεργία συμμετέχει στην κινητοποίηση που προκήρυξαν από κοινού η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών διεκδικώντας υπογραφή Σ.Σ.Ε, αυξήσεις μισθών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έως την συμπλήρωση του αριθμού του οργανογράμματος και ασφαλή εργασία. Από την κινητοποίηση αναμένεται να επηρεαστεί η κίνηση και τα δρομολόγια τόσο του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου όσο και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, κάτι το οποίο θα αποσαφηνίσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με δικές της ανακοινώσεις.

Αεροπλάνα

Μπλακ άουτ και στον εναέριο χώρο αναμένεται την Τετάρτη καθώς στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, δε θα εκτελεστεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ κανονικά θα γίνονται μόνο οι υπερπτήσεις. Ωστόσο, το ζήτημα της απεργίας των ελεγκτών έχει ήδη οδηγηθεί στα δικαστήρια με την απόφαση ως προς το εάν η κινητοποίηση (την οποία, πάντως, έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και όχι η Ενωση Ελεγκτών) κριθεί τελικώς παράνομη να αναμένεται αύριο Τρίτη.

Εμπορευματικές Μεταφορές

Με καζάνι που βράζει μοιάζει και ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Τον χορό των κινητοποιήσεων, βάσει των έως σήμερα αποφάσεων του κλάδου, θα σύρουν οι ιδιοκτήτες Δ.Χ. βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και θερμής ασφάλτου, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 8 Απριλίου.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Μεταφορικών Επιχειρήσεων Προιόντων Πετρελαιοειδών κάνει λόγο για «συνθήκες εξαθλίωσης στις οποίες έχουν οδηγηθεί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που πλέον αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα πάγια έξοδα και τις ανελαστικές δαπάνες της κίνησης των βυτιοφόρων αυτοκινήτων τους. Δυστυχώς, αυτή η αντίδραση είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτουμε για να γίνει κατανοητό από την Πολιτεία, ότι οι μεταφορείς καυσίμων αδυνατούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος κίνησης λόγω των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο. Προσπαθήσαμε με επαναλαμβανόμενες οχλήσεις μας να κλείσουμε κάποια συνάντηση με τους αρμόδους φορείς ώστε να αναδείξουμε το πρόβλημα, αλλά δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα».

Με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από τις 13 Απριλίου 2022 έχουν ήδη απειλήσει και οι ιδιοκτήτες φορτηγών εμπορευματικών μεταφορών σε περίπτωση που έως τότε δεν έχει ανοίξει διάλογος για τη λήψη εκτάκτων μέτρων ενίσχυσης του κλάδου. Εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, θα είναι ορατά τα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Οι αυτοκινητιστές οδηγήθηκαν ομόφωνα σε αυτή την απόφαση στην πανελλαδική διάσκεψή τους επισημαίνοντας πως εφόσον η Πολιτεία δεν ενισχύσει οι ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μικρές με 1 ή 2 φορτηγά, θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

ethnos.gr

error: Content is protected !!