Εστίαση: Πάρτι φοροδιαφυγής μέσα από πλατφόρμες delivery – Eρχεται μοντέλο «Airbnb» Εστίαση: Πάρτι φοροδιαφυγής μέσα από πλατφόρμες delivery – Eρχεται μοντέλο «Airbnb»
Οι πλατφόρμες e-food, Wolt και ΒOX θα στέλνουν κάθε τρίμηνο στην ΑΑΔΕ στοιχεία για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις εστίασης εγάλη φοροδιαφυγή διαπιστώθηκε στους συνεχείς ελέγχους της ΑΑΔΕ, σε... Εστίαση: Πάρτι φοροδιαφυγής μέσα από πλατφόρμες delivery – Eρχεται μοντέλο «Airbnb»

Οι πλατφόρμες e-food, Wolt και ΒOX θα στέλνουν κάθε τρίμηνο στην ΑΑΔΕ στοιχεία για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις εστίασης

εγάλη φοροδιαφυγή διαπιστώθηκε στους συνεχείς ελέγχους της ΑΑΔΕ, σε επιχειρήσεις εστίασης κατά την παράδοση παραγγελιών, που γίνονται μέσα από πλατφόρμες delivery. 

Γεγονός που προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος προσκάλεσε υψηλόβαθμα στελέχη από αυτές τις πλατφόρμες, όπως E-food, Wolt και Βox, ώστε να τους ενημερώσει για το πώς μπορεί να γίνει πιο στενή η συνεργασία των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η παροχή στοιχείων από τις πλατφόρμες προς την ΑΑΔΕ σε τριμηνιαία βάση. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν το σύνολο των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Horeca μέσω από τις πλατφόρμες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά – και όχι κατά περίπτωση – διασταυρώσεις μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθεισών συναλλαγών, που πραγματοποιούν τα καταστήματα εστίασης μέσω των πλατφορμών, ώστε να διαπιστώνεται αν και πότε κόβουν αποδείξεις.

Επίσης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες να αναπτύξουν άμεσα πολιτικές ενημέρωσης των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται, για την υποχρέωσή τους να εκδίδουν και να συνοδεύουν τις παραγγελίες με τα νόμιμα παραστατικά (αποδείξεις και όχι δελτία παραγγελίας).

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, στην ουσία, εφαρμόζει και εδώ το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας και παροχής στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Booking, Airbnb, Vrbo), ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, αναμένεται σύντομα το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τριμηνιαία χορήγηση στοιχείων από τις πλατφόρμες delivery.

Τέλος σημειώνεται ότι, στη διετία της πανδημίας, 2020 και 2021, πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά 34 εκτεταμένοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 846.536 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων, μέσω πλατφορμών, που αντιστοιχούν σε καθαρή αποκρυβείσα ύλη 5,7 εκ. ευρώ και μη αποδοθέντα ΦΠΑ, 1,3 εκατ. ευρώ

imerisia.gr – Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

error: Content is protected !!