“ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΣΧΕΤΟΣΎΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΆΡΧΟΥ” “ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΣΧΕΤΟΣΎΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΆΡΧΟΥ”
Τις τελευταίες ημέρες ο νυν Δήμαρχος με βαρύγδουπες δηλώσεις στα social media, επαίρεται ότι με πολύ σκληρή δουλειά (sic) κατάφερε να βγάλει το Δήμο... “ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΣΧΕΤΟΣΎΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΆΡΧΟΥ”

Τις τελευταίες ημέρες ο νυν Δήμαρχος με βαρύγδουπες δηλώσεις στα social media, επαίρεται ότι με πολύ σκληρή δουλειά (sic) κατάφερε να βγάλει το Δήμο από το καθεστώς οικονομικής επιτήρησης, ότι κατάφερε φέτος να φτιάξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και μάλιστα με πλεόνασμα 400.000 €, ότι το 2019 παρέλαβε από μένα έλλειμμα 5,9 εκατομμ. € και ότι ο Δήμος πλέον είναι οικονομικά υγιής.

Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι μετά από 3 χρόνια στη δημαρχιακή καρέκλα ο Δήμαρχος να μην έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται με τα οικονομικά του Δήμου και να μην κατανοεί στοιχειώδεις έννοιες που ένας δήμαρχος οφείλει να γνωρίζει.

Διατείνεται ότι συντάσσοντας το σχέδιο Π/Υ έτ. 2020 διαπίστωσε έλλειμμα 5,9 εκατομμ €.

Κε Δήμαρχε, έλλειμμα σημαίνει αδυναμία ισοσκέλισης Π/Υ εξαιτίας χρεών που δημιουργήθηκαν στο προηγούμενο οικονομικό έτος και τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης πιστώσεων/χρημάτων.

Για πες μας λοιπόν, υπήρξε έστω κι ένα ευρώ χρέος; ΟΧΙ φυσικά.

Το φερόμενο ως έλλειμμα δεν είναι πραγματικό στην ολότητά του, διότι από το ποσό των 5,9 τα 3,4 εκατομμ. είναι τα αδιάθετα της χρηματοδότησης που δεν είχαν απορροφηθεί εντός του 2019 λόγω μη τελεσιδικίας δικαστικών αποφάσεων, αγωγών, τόκων κλπ και τα οποία πάντα μεταφέρονται στον επόμενο χρόνο για την αποπληρωμή τους, όπως κι έγινε.

Συνεπώς, μόνο το υπόλοιπο ποσό των 2,5 εκατομ. μπορεί να χαρακτηρισθεί ως χρέος και το οποίο όντως συνιστά έλλειμμα. Όμως, το πραγματικό αυτό έλλειμμα των 2,5 εκατομμ το δημιούργησε ο ίδιος, αφού μόλις ανέλαβε τη διοίκηση το πρώτο πράγμα που έκανε, ερήμην όλων των οργάνων και υπηρεσιών του Δήμου και χωρίς να του το ζητήσει κανείς, ήταν να προβεί ως μη όφειλε, στην αναγνώριση οφειλής προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ποσού 2,5 εκατομμ, (είναι το περίφημο δώρο του κ. Υπουργού για τα 2.500 χρόνια).

Το γιατί αναγνώρισε μία οφειλή αμφισβητούμενη και μη διεκδικούμενη μόνο ο ίδιος το ξέρει και καλό θα ΄ταν να το εξηγήσει στους δημότες. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο στο θέμα αυτό, καθότι για την πράξη του αυτή ο κ. Εισαγγελέας έχει διατάξει προανάκριση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και να ρωτήσω κάτι, αν είχε πραγματικό έλλειμμα πώς με το καλημέρα στο Δήμο προσέλαβε στρατιά Ειδικών Συμβούλων που θα στοιχήσουν 450.000 ευρώ στους δημότες;

Πώς σπαταλάει χιλιάδες ευρώ για ρίψη 5 λ. βεγγαλικά;

Το ότι θεωρεί κατόρθωμα και επαίρεται που φέτος συντάχθηκε ισοσκελισμένος Π/Υ χωρίς οικονομική ενίσχυση από το κράτος, σημαίνει ότι έχει πλήρη άγνοια κινδύνου και θα το διαπιστώσει τόσο ο ίδιος όσο και οι δημότες πολύ γρήγορα.

Ας κρατήσει όμως και μικρό καλάθι γιατί το αν είναι ισοσκελισμένος ή όχι το αποφασίζουν άλλοι κι όχι ο ίδιος.

Πάμε στην τρίτη εβδομάδα κι εγκεκριμένος Π/Υ δεν υπάρχει, γιατί άραγε;

Στο ΔΣ τους προέτρεψα πριν βιαστούν να τον στείλουν να ξαναδούν τον Π/Υ γιατί τα έσοδα υπολείπονται των εξόδων κατά 1.120.000 €, αλλά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω !

Για δε το πλεόνασμα των 400 χιλ. αλίμονο μας αν είναι μόνο τόσο, ενώ θα έπρεπε να είναι 2,3 εκατομμ ( 900 χιλ νέα έσοδα ανταποδοτικών από την αυξητική διόρθωση των τ.μ. συν 1,4 εκατομμ από την αναστολή της παρακράτησης των τοκοχρεωλυτικών δόσεων προς το Τ.Π.&Δ τα οποία θα παρακρατηθούν το 2023).

Σε λίγους μήνες θα πρέπει να συνταχθεί σχέδιο Π/Υ έτ.2023.

Αλήθεια, κε Παναγόπουλε, μπορείτε να μας πείτε από πού θα αντλήσετε τις οφειλές από τοκοχρεωλύσια προς το ΤΠ&Δ ύψους 1,4 εκατομμ ευρώ;

Από ότι διαφαίνεται, το μόνο που ενδιέφερε τον κ. Παναγόπουλο ήταν να βγει ο Δήμος από το καθεστώς της οικονομικής επιτήρησης, γιατί;

Η έξοδος όμως από την επιτήρηση βάζει τέλος και στη χρηματοδότηση. Προτίμησε δηλαδή να θυσιάσει την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου προκειμένου να μην επιτηρείται;

Είναι εμφανής πλέον η ανεπάρκεια του κ.Παναγόπουλου ως Δημάρχου και σε συνδυασμό με την αλαζονεία που τον διακατέχει και την πορεία που ακολουθεί , θλίβομαι που βλέπω το Δήμο να οδηγείται μέρα τη μέρα σε μαρασμό και πισωγύρισμα.

Καιρός γαρ εγγύς.

Σαλαμίνα 18/4/2022

Ισιδώρα Νάννου
τ. Δήμαρχος Σαλαμίνας

error: Content is protected !!