Ευρωπαϊκό έργο διασώζει την αλιευτική κληρονομία Ευρωπαϊκό έργο διασώζει την αλιευτική κληρονομία
Εκτός από το καπνοπαραγωγικό της παρελθόν, η Καβάλα διακρίνεται και για την αλιευτική κληρονομιά, η οποία, ωστόσο, είναι σε φθίνουσα πορεία. Προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να βυθιστεί στη λήθη... Ευρωπαϊκό έργο διασώζει την αλιευτική κληρονομία

Εκτός από το καπνοπαραγωγικό της παρελθόν, η Καβάλα διακρίνεται και για την αλιευτική κληρονομιά, η οποία, ωστόσο, είναι σε φθίνουσα πορεία. Προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να βυθιστεί στη λήθη αυτή η πλούσια παράδοση, ερευνητές του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας από τη Νέα Πέραμο Καβάλας προχώρησαν στην καταγραφή της σε βιβλία και φυλλάδια μέσα από το ευρωπαϊκό έργο «Pericles».

Ψαράδες παράκτιας αλιείας ξεμπλέκουν και καθαρίζουν τα δίχτυα μέσα στις βάρκες, στον μικρό απάνεμο όρμο της Καβάλας. Απέναντί τους το καρνάγιο, όπου οι λίγοι, πλέον, τεχνίτες ναυπηγοί επισκευάζουν μικρά και μεγαλύτερα σκαριά. Η Μακεδόνισσα καλλονή, με τις εμβληματικές καμάρες του μεσαιωνικού υδραγωγείου της, μπορεί να είναι ευρύτερη γνωστή ως «η πόλη του καπνού», όμως εξίσου καθοριστική για την πολιτιστική της κληρονομιά είναι και η αλιευτική της παράδοση.

Η απροθυμία των νέων να μπουν στα ψαροκάικα, δεν υπονομεύει μόνο το αλιευτικό μέλλον της πόλης. Ενέχει επίσης την απειλή να βυθιστούν στη λήθη εικόνες με πλεούμενα στο λιμάνι της Καβάλας, θρύλοι, ήθη, έθιμα, ρητά, τραγούδια και γεύσεις που συνόδευσαν διαχρονικά τη ζωή στην παράκτια κοινότητά της. Τον κίνδυνο αυτό θέλει να αποσοβήσει το ερευνητικό έργο Περικλής, που κατέγραψε μέρος της άυλης αλιευτικής ιστορίας στην περιοχή από την Καβάλα μέχρι και την Αλεξανδρούπολη.



Για την αρτιότερη καταγραφή του αλιευτικού παρελθόντος της περιοχής το Περικλής συνέλεξε οστά ψαριών από τους αρχαιολoγικούς χώρους της Αργίλου και του Κρυονερίου, τα οποία μελέτησε με τεχνολογίες αιχμής.

Στο πρόγραμμα Περικλής, που υλοποιήθηκε από το 2018 έως το τέλος του 2021, μετείχαν 8 ευρωπαϊκές χώρες και 11 διαφορετικά ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, ενώ η χρηματοδότησή του προήλθε από το πρόγραμμα Horizon 2020.

Ο Μάνος Κουτράκης, διευθυντής ερευνών ΕΛΓΟ-ΙΝΑΛ και η Δήμητρα Μυλωνά, αρχαιολόγος μίλησαν στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3“.

ertnews.gr

error: Content is protected !!