Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αυτόνομη οδήγηση και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αυτόνομη οδήγηση και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα θεμελιώδους σημασίας για τη μελλοντική αυτόνομη οδήγηση, που θα συμβάλλει παράλληλα και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αποτελεί η τεχνολογία των... Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αυτόνομη οδήγηση και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα θεμελιώδους σημασίας για τη μελλοντική αυτόνομη οδήγηση, που θα συμβάλλει παράλληλα και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αποτελεί η τεχνολογία των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού. Αυτή στοχεύει να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την αποφυγή σύγκρουσης, αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας.

Χρησιμοποιεί εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με το περιβάλλον του οχήματος για να βελτιώσει την αποφυγή σύγκρουσης. Το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας το βελτιώνει η Nissan, η οποία θα το εντάξει στα πλάνα παραγωγής των μοντέλων της το 2030. Η τεχνολογία «αληθινής εδαφικής αντίληψης» συνδυάζει πληροφορίες από συσκευές υψηλών επιδόσεων επόμενης γενιάς, όπως LIDAR, ραντάρ και κάμερες. Μπορεί να ανιχνεύσει το σχήμα και την απόσταση των αντικειμένων, καθώς και τη δομή της περιοχής που περιβάλλει το όχημα, σε πραγματικό χρόνο και με υψηλό βαθμό ακρίβειας. Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, το όχημα είναι δυνατό να αναλύσει άμεσα την τρέχουσα κατάσταση, να κρίνει και να εκτελέσει αυτόματα τις απαιτούμενες λειτουργίες αποφυγής σύγκρουσης.



Αυτή η τεχνολογία μπορεί, επίσης, να ανιχνεύσει βεβαρυμμένη κυκλοφορία και εμπόδια στον δρόμο από απόσταση και να εκτελέσει αναλόγως αλλαγές στη λωρίδα κυκλοφορίας. Ακόμη, είναι σημαντικό ότι μπορεί να παρέχει αυξημένη υποστήριξη στους οδηγούς σε περιοχές όπου δεν είναι διαθέσιμες λεπτομερείς πληροφορίες χάρτη.

Για την εξέλιξη της τεχνολογίας, η Nissan έχει συνεργαστεί με εταιρείες αιχμής. Ήδη το LIDAR επόμενης γενιάς, ένα κρίσιμο στοιχείο, ενσωματώνεται στο σύστημα σε συνεργασία με την Luminar, που είναι μία παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας αυτοκινήτων και έχει δημιουργήσει μία προηγμένη πλατφόρμα υλικού και λογισμικού για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η Nissan, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου οράματός της, Nissan Ambition 2030, εργάζεται για την ανάπτυξη τεχνολογίας ελέγχου οχημάτων με στόχο τη σημαντική μείωση των ατυχημάτων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LIDAR επόμενης γενιάς. Πιστεύει ότι στην επερχόμενη εποχή της αυτόνομης οδήγησης, η τεχνολογία υποβοήθησης του οδηγού, που μπορεί να αποφύγει εξαιρετικά περίπλοκα ατυχήματα, θα είναι απαραίτητη. Η ιαπωνική εταιρεία στοχεύει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας αληθινής εδαφικής αντίληψης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Θα είναι αρχικά διαθέσιμη σε επιλεγμένα νέα μοντέλα και σχεδόν σε κάθε νέο μοντέλο μέχρι το 2030.

Κυριάκος Παρασίδης – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!