Έρχεται ηλιακή έκρηξη που μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητικές καταιγίδες, προειδοποιούν οι επιστήμονες Έρχεται ηλιακή έκρηξη που μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητικές καταιγίδες, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Ο Ήλιος παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα εδώ και μερικούς μήνες και τον περασμένο μήνα εξαπέλυσε την ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Ήλιος φαίνεται... Έρχεται ηλιακή έκρηξη που μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητικές καταιγίδες, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ο Ήλιος παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα εδώ και μερικούς μήνες και τον περασμένο μήνα εξαπέλυσε την ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Ήλιος φαίνεται να εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα ενεργή περίοδο του 11ετούς κύκλου δραστηριότητάς του, ο οποίος ξεκίνησε το 2019 και αναμένεται να κορυφωθεί το 2025.

Οι ηλιακές εκλάμψεις και οι εκτοξεύσεις ηλιακής στεμματικής μάζας (CME) είναι ισχυρές εκρήξεις ενέργειας που μπορούν να κατευθύνουν επικίνδυνες εκρήξεις προς τη Γη. Η έκλαμψη του περασμένου μήνα δεν προκάλεσε ζημιές στη Γη, ούτε η τελευταία αναμένεται να επηρεάσει τους δορυφόρους και το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η αυξημένη δραστηριότητα του Ήλιου θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνο ηλιακό καιρό που μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα ηλεκτρικά δίκτυα, να θέσει εκτός λειτουργίας δορυφόρους και να βλάψει τους αστροναύτες και τον διαστημικό εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.



Οι ειδικοί του ιστότοπου SpaceWeather δήλωσαν ότι η τελευταία CME, η οποία διαφέρει ελαφρώς από μια ηλιακή έκλαμψη, σημειώθηκε στις 7 Μαΐου. Πρόσθεσαν επίσης ότι οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εκτιμούν ότι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα η ηλιακή έκρηξη «να επιφέρει ένα φευγαλέο χτύπημα στο μαγνητικό πεδίο της Γης σήμερα» (10/5).

Οι ηλιακές εκρήξεις ή προεξοχές, είναι τεράστιες δομές γραμμών μαγνητικού πεδίου που συγκρατούν πυκνές συγκεντρώσεις ηλιακού πλάσματος αιωρούμενες πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου. Συχνά συνδέονται με τις CME, οι οποίες, αν κατευθυνθούν προς τη Γη, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στην τεχνολογία μας. Επίσης, τείνουν να είναι πολύ πιο αργές από τις ηλιακές εκλάμψεις, καθώς μεταφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα ύλης.

Οι CME μπορεί να σημειωθούν όταν μια καταιγίδα στην επιφάνεια του Ήλιου προκαλέσει το σχηματισμό ενός ανεμοστρόβιλου στη βάση των βρόχων πλάσματος που προεξέχουν από την επιφάνεια. Αυτοί οι βρόχοι ονομάζονται προεξοχές και όταν γίνουν ασταθείς μπορούν να σπάσουν, απελευθερώνοντας την CME στο διάστημα.

Οι εκλάμψεις και οι CME έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη Γη. Η ενέργεια από μια έκλαμψη μπορεί να διαταράξει την περιοχή της ατμόσφαιρας μέσω της οποίας ταξιδεύουν τα ραδιοκύματα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα στα σήματα πλοήγησης και επικοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι CME έχουν τη δύναμη να μετατοπίζουν τα μαγνητικά πεδία της Γης, δημιουργώντας ρεύματα που οδηγούν σωματίδια προς τους πόλους της Γης. Επιπλέον, οι μαγνητικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν μια σειρά από ανθρώπινες τεχνολογίες, προκαλώντας απόκλιση των συντεταγμένων GPS κατά μερικά μέτρα και υπερφόρτωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

ertnews.gr – Daily Mail

error: Content is protected !!