Με βούλα δικαστηρίου… σεξιστές όσοι χρησιμοποιούν τη λέξη «καραφλός» στο γραφείο Με βούλα δικαστηρίου… σεξιστές όσοι χρησιμοποιούν τη λέξη «καραφλός» στο γραφείο
Σεξιστική βρήκε ένα δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας μια αναφορά στην φαλάκρα ενός εργαζόμενου, συγκρίνοντάς τη μάλιστα με σεξουαλική παρενόχληση. Το να σχολιάσει κανείς την φαλάκρα ενός... Με βούλα δικαστηρίου… σεξιστές όσοι χρησιμοποιούν τη λέξη «καραφλός» στο γραφείο

Σεξιστική βρήκε ένα δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας μια αναφορά στην φαλάκρα ενός εργαζόμενου, συγκρίνοντάς τη μάλιστα με σεξουαλική παρενόχληση.

Το να σχολιάσει κανείς την φαλάκρα ενός άνδρα στον εργασιακό χώρο είναι αντίστοιχο του να σχολιάζει το μέγεθος του στήθους μιας γυναίκας, αποφάσισε ένα δικαστήριο στη Μεγάλη Βρετανία, ανάγοντας άμεσα το συγκεκριμένο σχόλιο σε σεξιστικό.

Κι αυτό καθώς η απώλεια μαλλιών είναι πολύ πιο συνήθης σε άνδρες απ’ ό,τι σε γυναίκες κάτι που σύμφωνα με το δικαστήριο συνιστά διάκριση. Η απόφαση πάρθηκε από δικαστήριο με τρεις άνδρες δικαστές σε εκδίκαση μιας αγωγής εργαζομένου κατά της κατασκευαστικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν για χρόνια.

Ο Tony Finn, ο οποίος ζητά αποζημίωση από την εταιρεία για την συμπεριφορά εναντίον του, δούλευε για 24 χρόνια στην εταιρεία όταν απολύθηκε τον περασμένο Μάιο. Πήγε την εταιρεία στα δικαστήρια για μια σειρά από συμπεριφοράς μεταξύ και των οποίων η «σεξουαλική παρενόχληση» μετά από ένα περιστατικό με τον επόπτη του, Jamie King.



Ο Finn, υποστήριξε πως τον Ιούλιο του 2019, o King αναφέρθηκε σε εκείνον με τον όρο «bald cunt», δηλαδή «καραφλό αιδοίο». Το δικαστήριο κλήθηκε λοιπόν να αποφασίσει αν ήταν απλά προσβλητικό ή πραγματική παρενόχληση.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αναφορά με αυτόν τον υποτιμητικό τρόπο ήταν ανεπιθύμητη συμπεριφορά όσον αφορά τον Finn», διαπίστωσε το δικαστήριο. «Αυτή είναι προσβλητική γλώσσα. Αν και, όπως διαπιστώνουμε, οι αγοραίες εκφράσεις ήταν συνηθισμένες σ’ αυτό το εργοστάσιο του Δυτικού Γιορκσάιρ, κατά την κρίση μας ο κύριος King ξεπέρασε τα όρια κάνοντας προσωπικές παρατηρήσεις στον ενάγοντα σχετικά με την εμφάνισή του».

«Είναι δύσκολο να συναχθεί άλλο συμπέρασμα εκτός από το ότι ο κύριος King είπε αυτά τα λόγια με σκοπό να παραβιάσει την αξιοπρέπεια του Finn και να δημιουργήσει ένα εκφοβιστικό, εχθρικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό περιβάλλον γι’ αυτόν», αναφέρει η απόφαση. «Κατά τη δική του παραδοχή, πρόθεση του κυρίου King ήταν να απειλήσει και να τον προσβάλει. Κατά την κρίση μας, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της λέξης «φαλακρός» αφενός και του προστατευόμενου χαρακτηριστικού του φύλου». «Ο δικηγόρος της εταιρείας σωστά ανέφερε ότι και οι γυναίκες όπως και οι άντρες χάνουν μαλλιά. Παρόλα αυτά, για τα τρια μέλη αυτού του δικαστηρίου είναι σαφές ότι η φαλακρότητα είναι πολύ πιο συνήθης στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Και βρίσκουμε πως έχει άμεση σχέση με το φύλο».

Το δικαστήριο μάλιστα ενσωμάτωσε στην απόφαση μια προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου όπου άνδρας καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση επειδή σχολίασε το μέγεθος του στήθους μια συναδέλφου του. Το δικαστήριο έφερε τη συγκεκριμένη απόφαση, ακριβώς για να αντικρούσει το επιχείρημα του δικηγόρου της εταιρείας. «Είναι πολύ πιο πιθανό ένα άτομο που θα λάβει ένα σχόλιο όπως αυτό που έγινε σε αυτή την περίπτωση να είναι γυναίκα», ανέφερε το δικαστήριο.

«Αντίστοιχα, είναι πολύ πιθανότερο ένα σχόλιο για μια φαλάκρα όπως αυτό του κυρίου King να απευθύνεται σε άνδρα. Ο κύριος King έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο ώστε να πληγώσει το θύμα μιλώντας για την εμφάνισή του, κάτι που συχνά συμβαίνει μεταξύ ανδρών».

«Το δικαστήριο ως εκ τούτου αποφασίζει πως η αναφορά στο θύμα σαν «καραφλό αιδοίο» ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά του κυρίου King, παραβίαση της αξιοπρέπειας του ενάγοντος, δημιούργησε απειλητικό περιβάλλον για εκείνο, έγινε με πρόθεση και ήταν συνδεδεμένο με το φύλο του ενάγοντος» καταλήγει η απόφαση του δικαστηρίου.

dikaiologitika.gr

error: Content is protected !!