Σεπτέμβριο έρχεται το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις Σεπτέμβριο έρχεται το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, με... Σεπτέμβριο έρχεται το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Στόχος του προγράμματος, που αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια άνω των 900 εκατ. ευρώ, είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και των παραγωγικών διαδικασιών.  

Το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ» θα χρηματοδοτεί δράσεις όπως η εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, η αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, αλλά και η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. 

Ακόμη, θα προβλέπεται και η διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και σε όμορα οικόπεδα, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πρόγραμμα θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξει και ξεχωριστός προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.



Ανακύκλωση συσκευών 

Στο μεταξύ, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα αφορά την αντικατάσταση ψυγείων και κλιματιστικών με επιδότηση κόστους 30% έως και 50%, με την παράδοση της παλαιάς συσκευής. Στόχος είναι η επιδότηση 300.000 νοικοκυριών. 

Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο OPEN, o υπουργός Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκρας, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν όλοι αλλά για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια και ανάλογα με το εισόδημα θα προκύπτει και η σχετική επιδότηση. 

Τέλος, μέσα στο δίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των πρώτων 50.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονομώ» με κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θεσπίστηκαν για πρώτη φορά, καθώς το 20% των αιτήσεων ήταν από ευάλωτα νοικοκυριά, με 75% επιδότηση. 

moneyreview.gr

error: Content is protected !!