Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε – Πότε έρχεται νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε – Πότε έρχεται νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων
Στην Ελλάδα ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΔΕΔΔΗΕ ενώ από το φθινόπωρο... Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε – Πότε έρχεται νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων

Στην Ελλάδα ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΔΕΔΔΗΕ ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

H εκτίναξη του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη και οι εκτιμήσεις ότι οι σφοδρές… αναταράξεις θα συνεχιστούν και το 2023 κάνουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας να φαντάζει ελκυστική.

Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και όπως αποτυπώνεται και στο RREPowerEU προβλέπεται ο διπλασιασμός της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 , καθώς και η πρωτοβουλία «Solar Rooftop Initiative» με σταδιακή νομική υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικιών.

Στην Ελλάδα ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΔΕΔΔΗΕ ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και μπαταριών σε επαγγελματική στέγη και επιχειρήσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο πρόγραμμα και για τα σπίτια θα εκκινήσει την επόμενη χρονιά.



Το πρόγραμμα που «τρέχει»

Το πρόγραμμα που «τρέχει» και ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 6 κιλοβάτ στην Ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεμένα νησιά και την Κρήτη ενώ στα λοιπά μη διασυνδεδεμένα νησιά το όριο είναι 3 κιλοβάτ. Η σύμβαση για την πώληση της ενέργειας έχει διάρκεια 20 έτη, με τιμή αποζημίωσης 87 ευρώ/MWh.

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, τα οποία έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) καθώς και την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου στον οποίο εγκαθίσταται το σύστημα και τα οποία χρησιμοποιούν το κτίριο ως κατοικία τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενεργού παροχής ρεύματος Χαμηλής Τάσης οικιακής χρήσης στο όνομα του φυσικού προσώπου στο κτίριο όπου εγκαθίσταται. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, μέρος των θερμικών αναγκών του κτιρίου σε ζεστό νερό να καλύπτεται από χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα, ηλιοθερμικών, κ.λπ.). Επίσης το έργο της εγκατάστασης να μην έχει ενταχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδότησης (π.χ. στο πλαίσιο ΕΠ του ΕΣΠΑ).

Τι γίνεται με τις πολυκατοικίες και τους κοινόχρηστους χώρους

Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή και περισσότερων συστημάτων.

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα στην περίπτωση αυτή έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκπροσωπούνται από το διαχειριστή ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου η οποία αποδεικνύεται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία αυτών, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

Το κόστος εγκατάστασης

Το εκτιμώμενο ποσό για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 6 kW από ένα νοικοκυριό ανέρχεται περίπου σε 8.000€. Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 8.500-9.200 kWh. Με την «κλειδωμένη» τιμή 0,087€/kWh, τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται περίπου σε 740-800€ ή 14.800-16.000€ σε βάθος 20ετίας. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, με οικονομικούς όρους, η απόδοση της επένδυσης ανέρχεται σε 7%, ενώ η περίοδος απόσβεσης φτάνει τα 10 έτη. Δηλαδή από τον δέκατο χρόνο έως και τη λήξη της σύμβασης κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα θα αποκομίσει περίπου 6.800-8.000€ καθαρά κέρδη, καθώς τα έσοδα από την παραγόμενη ενέργεια είναι αφορολόγητα.

Ερχεται νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων από το φθινόπωρο

Από το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στέγης και μπαταριών για να αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια και να μπορεί να χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα 160 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και μάλιστα πολυ πριν την κρίση με τα οποία θα επιδοτοτείται με 40% η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη και μπαταριών σε επαγγελματικούς χώρους και επιχειρήσεις. Και όπως προανήγγειλε ο υπουργός ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα εκκινήσει την επόμενη χρονιά και για τα σπίτια. «Βεβαίως σήμερα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε που έχει φτάσει να είναι χωρίς την επιδότηση 30 και 40 λεπτά από εκεί που ήταν 10, με την επιδότηση κατεβαίνει στα 18-17 λεπτά το κόστος ενέργειας, με αυτό το κόστος ένα μικρό φωτοβολταϊκό στη στέγη μπορεί να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

ienergeia.gr

error: Content is protected !!