Πολίτες και παραγωγοί στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής, «αγκάλιασαν» την Ανακύκλωση Πολίτες και παραγωγοί στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής, «αγκάλιασαν» την Ανακύκλωση
31/05/2022       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πολίτες και παραγωγοί στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής, «αγκάλιασαν» την Ανακύκλωση Γ. Πατούλης: Βάζουμε στη ζωή μας τον «καφέ» κάδο και... Πολίτες και παραγωγοί στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής, «αγκάλιασαν» την Ανακύκλωση

31/05/2022      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πολίτες και παραγωγοί στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής, «αγκάλιασαν» την Ανακύκλωση

Γ. Πατούλης: Βάζουμε στη ζωή μας τον «καφέ» κάδο και κάνουμε την Αττική, πρώτη Περιφέρεια στην Ανακύκλωση

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Προγράμματος «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής», που πραγματοποιήθηκε από 26 Απριλίου ως 28 Μαΐου σε επιλεγμένες λαϊκές αγορές, σε όλους τους Δήμους του Λεκανοπεδίου.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στις δράσεις που αναπτύσσουν η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός  Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού που έχει ξεκινήσει με κεντρικό μήνυμα «Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου», με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και την υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Τεράστιο το ενδιαφέρον των πολιτών για την ανακύκλωση

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε για έναν μήνα σε 240 λαϊκές αγορές της Αττικής. 

Στη διάρκεια του, δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν με ποιον τρόπο μπαίνει πλέον στην καθημερινότητά τους ο «καφέ κάδος» και η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, μέσα από ενημέρωση που τους γινόταν από εκπαιδευμένο προσωπικό, με τη διανομή έντυπου υλικού. Ενώ ταυτόχρονα δινόταν κι από ένας μικρός σάκος που περιείχε κομπόστ, το οποίο παράγεται από τον ΕΔΣΝΑ μέσα από την επεξεργασία των βιοαποβλήτων που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «πράσινου εργοστασίου» -ΕΜΑΚ, στα Α. Λιόσια.

Παράλληλα, σε κάθε λαϊκή στην οποία υλοποιήθηκε η δράση, υπήρχε κι από ένα «κινητό πράσινο σημείο» , στο οποίο είχαν τη δυνατότητα οι πολίτες να παραδώσουν υλικά προς ανακύκλωση , καθώς και να εγγραφούν στο πρόγραμμα συλλογής πόντων ανταμοιβής green card.

Η επιτυχία του προγράμματος σε αριθμούς.

Η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΔΣΝΑ ήταν πολύ μεγάλη, κάτι που αποδεικνύεται από μια σειρά στοιχείων . Συγκεκριμένα :

  • Στους πολίτες μοιράστηκαν 161.250 τεμάχια κομπόστ.
  • Στο πρόγραμμα συλλογής πόντων κι ανταμοιβής μέσω της green card, έγιναν 63.341 νέες εγγραφές.
  • Συλλέχθηκαν περίπου 27.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών ( 1235 kg αλουμίνιο, 2.016 kg διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, 7.838 kg χαρτί και χαρτόνι, 2.887 kg γυαλί, 43 κλιματιστικά και 2.185 μικροσυσκευές).
  • «Πρωταθλήτρια» λαϊκή αγορά όσον αφορά τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών αναδείχθηκε η Λαϊκή Αγορά Δραπετσώνας που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη ( συλλέχθηκαν 1.107 kg υλικών).
  • «Πρωταθλήτρια» λαϊκή αγορά όσον αφορά τις νέες εγγραφές στην green card, αναδείχθηκε η Λαϊκή Αγορά του Δήμου Αχαρνών (Μπόσδα), που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, με 1.280 εγγραφές.


Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισήμανε:

«Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες της Αττικής θέλουν να ανακυκλώνουν, γιατί η ανακύκλωση είναι μια συνήθεια που ωφελεί το περιβάλλον και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας. Εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν με ποιον τρόπο και που μπορούν να ανακυκλώνουν ευκολότερα, τους ενημερώνουμε για τον καφέ κάδο που μπαίνει πλέον στη ζωή μας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε μια ισχυρή «πράσινη συμμαχία ευθύνης» με επιλεγμένες ομάδες όπως είναι οι πωλητές των λαϊκών αγορών, για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά στην προσπάθεια να αναδείξουμε την Αττική πρώτη Περιφέρεια στην ανακύκλωση. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του προγράμματος και να δεσμευθώ ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επαναληφθεί. Δεν σταματάμε ούτε μια μέρα, αφού παράλληλα, εξελίσσεται η ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών που ξεκίνησε στις 27 Μαΐου.

Μια εκστρατεία που υπηρετεί το μεγάλο μας στόχο, να πετύχουμε τα επόμενα χρόνια την «πράσινη μετάβαση» της Αττικής στην κυκλική οικονομία, μέσα από την προώθηση της ανακύκλωσης και την υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μας».

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!