ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ … ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ …
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Κι εχθές κατακάηκε από άκρου εις άκρον η Ελλάδα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ούτε εμείς οι απλοί άνθρωποι,... ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ …

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Κι εχθές κατακάηκε από άκρου εις άκρον η Ελλάδα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ούτε εμείς οι απλοί άνθρωποι, ούτε εκείνοι που καίγονταν, ούτε όμως και οι δυνάμεις που σπεύδουν παντού, αλλά το εύρος και η δύναμη της φωτιάς είναι τέτοια που κάθε φιλότιμη προσπάθεια εκ μέρους της πολιτικής προστασίας παραμένει συχνά άκαρπη και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα, όπως την τελευταία πτώση πυροσβεστικού αεροπλάνου και την απώλεια δύο ανδρών.

Ό,τι μπορεί κάνει η πολιτική προστασία, βγάζει και ανακοινώσεις κάθε παραμονή για το ποιες περιοχές κινδυνεύουν να γίνουν παρανάλωμα του πυρός την επόμενη ημέρα, αλλά φαίνεται πως ούτε οι άνεμοι, ούτε οι εκούσιοι ή ακούσιοι εμπρηστές την ακούν.

Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι ιοί που άρχισαν να πλακώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάθε περίσταση και να εκκολάπτονται και να δρουν εις βάρος μας. Κάθε γωνιά του Κόσμου φιλοδοξεί πλέον να παράγει και να διαδίδει τον ιό της κι αυτός να εξελίσσεται σε πανδημία.

Και να τώρα που μία κινεζική επιστημονική μελέτη, μας προειδοποιεί πως έτσι και λιώσουν κάποιο πάγοι, -κάτι που ωστόσο γίνεται ήδη-, υπάρχει κάθε πιθανότητα να ξυπνήσουν αρχέγονα μικρόβια που είχαν μπει στην κατάψυξη εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και να δημιουργήσουν νέους ιούς και πανδημίες, οι οποίες δέον να αποβούν ολοσχερώς καταστρεπτικές για την ανθρωπότητα.

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology”, μελέτησαν δείγματα πάγων από 21 παγετώνες τού Οροπεδίου τού Θιβέτ, μίας περιοχής μεγάλου υψομέτρου ανάμεσα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στα νότια και στην έρημο Τακλαμακάν στα βόρεια.

Η έρευνα αποκάλυψε 968 άγνωστα μέχρι σήμερα είδη μικροβίων και η ανάλυση των γονιδιωμάτων-τους έδειξε ότι μερικά τουλάχιστον από αυτά έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες, σε περίπτωση που ένα γρήγορο λιώσιμο των πάγων, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, επισυμβεί.

Μία προηγούμενη έρευνα του 2020 είχε αναλύσει πυρήνες πάγου από έναν μόνο θιβετανικό παγετώνα και είχε ανακαλύψει 33 διαφορετικές ομάδες ιών μέσα στους πάγους, εκ των οποίων 28 δεν είχαν ποτέ παρατηρηθεί έως τότε.

Θα μπορέσει, άραγε, η προοδευμένη επιστήμη μας να αναχαιτίσει τα μικρόβια αυτά σε μία τέτοια περίπτωση; Προς το παρόν ασχολείται με τα ήδη υπάρχοντα και ολίγον τι, τα καταφέρνει. Για τα μελλούμενα, οψόμεθα.

error: Content is protected !!