“Αμ’ έπος αμ’ έργον” από το Υπουργείο Εσωτερικών για την περιστολή δικαιωμάτων δημοτικών συμβούλων “Αμ’ έπος αμ’ έργον” από το Υπουργείο Εσωτερικών για την περιστολή δικαιωμάτων δημοτικών συμβούλων
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε ταχύτατα στην έκδοση της Εγκυκλίου ( 46731/13.7.2022) για το νέο άρθρο46731/13.7.2022, με το οποίο καταργήθηκε το δικαίωμα... “Αμ’ έπος αμ’ έργον” από το Υπουργείο Εσωτερικών για την περιστολή δικαιωμάτων δημοτικών συμβούλων

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε ταχύτατα στην έκδοση της Εγκυκλίου ( 46731/13.7.2022) για το νέο άρθρο46731/13.7.2022, με το οποίο καταργήθηκε το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων – Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να θέτουν ΠΡΟ ημερησίας κατεπείγοντα θέματα στα Δημοτικά Συμβούλια. Το μεστό δημοκρατικής νοοτροπίας άρθρο ψηφίστηκε στη Βουλη την Πέμπτη 7 Ιουλίου, αποκλειστικά από τους βουλευτές της ΝΔ και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 9η Ιουλίου.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της ταχύτητας αποστολής της εφαρμοστικής εγκυκλίου σε όλους τους δήμους της χώρας την στιγμή που για σειρά άρθρων που ψηφίζονται σχετικά με θέματα της Αυτοδιοίκησης, εγκύκλιοι εκδίδονται πολύ αργότερα (αν τελικά εκδοθούν…).
Βέβαια η εγκύκλιος δεν λέει τίποτε διευκρινιστικό ή επεξηγηματικό αλλά απλώς παραθέτει ως έχει το ψηφισμένο άρθρο εντός εισαγωγικών:


« Α. Άρθρο 41 του ν. 4954/2022

  • Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης.
    Με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 4954/2022, καθορίζεται η διαδικασία με την οποία οι σύμβουλοι επικεφαλής δημοτικής παράταξης έχουν το δικαίωμα να προτείνουν τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης, με επείγοντα θέματα, πριν τη δημοσίευση της πρόσκλησης προς το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και η διαδικασία λήψης σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις: “7. Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Οι σύμβουλοι επικεφαλής δημοτικής παράταξης έχουν το δικαίωμα δύο (2) μέρες προ της δημοσίευσης της πρόσκλησης της παρ. 4 να προτείνουν τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης με επείγοντα θέματα, τα οποία ο πρόεδρος δύναται να εντάξει στα προς συζήτηση θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αν ο πρόεδρος δεν εγκρίνειτην ένταξη των θεμάτων αυτών το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του, που λαμβάνεται από την πλειοψηφία των παρόντων μελών του μετά από το πέρας της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης μπορεί είτε να λάβει απόφαση συζήτησης και λήψης απόφασης επί των θεμάτων αυτών είτε να αναβάλει τη συζήτηση αυτών για ειδική συνεδρίαση, η οποία διεξάγεται εντός των δεκαπέντε (15) επόμενων ημερών από την ολοκλήρωση της τακτικής του συνεδρίασης. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής.”.

Σημειώνεται ότι η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων ξεκινά από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ήτοι την 09-07-2022.»

error: Content is protected !!