Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση | Ποιους κινδύνους κρύβει για τα παιδιά Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση | Ποιους κινδύνους κρύβει για τα παιδιά
Τη σύγχρονη εποχή όπου οι ρυθμοί της ζωής μας είναι πλέον γρήγοροι, το διαδίκτυο και η τηλεόραση έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.... Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση | Ποιους κινδύνους κρύβει για τα παιδιά

Τη σύγχρονη εποχή όπου οι ρυθμοί της ζωής μας είναι πλέον γρήγοροι, το διαδίκτυο και η τηλεόραση έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε να απολαύσουμε τα γεύματα μας είτε μπροστά από την τηλεόραση είτε από το laptop, βλέποντας κάποια σειρά, ταινία κτλ. Αυτή τη σύγχρονη συνήθεια, πολλοί γονείς την έχουν περάσει και στα παιδιά τους καθώς όταν τρώνε βλέπουν συγχρόνως και κάποιο κινούμενο σχέδιο σε Tablet ή Laptop ή στην τηλεόραση. Αυτό συμβαίνει γιατί, είτε στους γονείς φαίνεται απολύτως φυσιολογικό (κι εκείνοι αυτό κάνουν), είτε γιατί θέλουν να είναι ήσυχα και φρόνιμα όσο τρώνε. Μία τέτοια πρακτική μπορεί να ακούγεται φυσιολογική, όμως πρέπει να αναλογιστούμε εάν κρύβει κινδύνους.



Αυτό που παρατηρείται έντονα είναι πως όταν τα παιδιά ή/και η οικογένεια τρώει μπροστά από μία οθόνη, μειώνεται η μεταξύ τους επικοινωνία. Δε συζητάνε ουσιαστικά παρά μόνο σχολιάζουν αυτά που βλέπουν είτε δεν ανταλλάσσουν καμία κουβέντα. Ακόμη, παρατηρείται ότι όταν τα παιδιά ‘χαζεύουν’ παράλληλα με το γεύμα τους, τρώνε μηχανικά χωρίς να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς τρώνε και χωρίς να απολαμβάνουν το φαγητό. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι όταν τρώμε και συγχρόνως βλέπουμε κάτι, τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού καθώς δεν έχουμε ακριβή αντίληψη εκείνη τη στιγμή. Τι θα μπορούσαν εναλλακτικά να κάνουν οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών; Καταρχάς να τονίσουμε ότι τα παιδιά έχουν ως πρότυπο τους γονείς, οπότε πρέπει εκείνοι πρώτοι να αλλάξουν συνήθειες.



Ακόμα, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλοι πως κατά τη διάρκεια του φαγητού δε θα υπάρχει κανένα ψηφιακό μέσο ανοιχτό ώστε να συζητούν ουσιαστικά. Συμπερασματικά, η κατανάλωση φαγητού μπροστά σε μία οθόνη επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, αυξάνει τις ποσότητες που καταναλώνουν τα παιδιά και χάνεται και η απόλαυση των γευμάτων καθώς οι κινήσεις είναι μηχανικές κι όχι ουσιαστικές. Οι γονείς με το να αλλάξουν συνήθεις, επηρεάζουν θετικά και τις συνήθειες των παιδιών.The following two tabs change content below.

csii.gr

error: Content is protected !!