Συντρίμμια τεράστιου κινεζικού πυραύλου ενδέχεται να πέσουν στην Ελλάδα Συντρίμμια τεράστιου κινεζικού πυραύλου ενδέχεται να πέσουν στην Ελλάδα
Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στην χώρα μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο 30/7 – 31/7... Συντρίμμια τεράστιου κινεζικού πυραύλου ενδέχεται να πέσουν στην Ελλάδα

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στην χώρα μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο 30/7 – 31/7 αναμένεται να πέσουν στη Γησυντρίμμια από κινεζικό πύραυλο.

Αν και οι κίνδυνος είναι μικρός, κανείς δεν αποκλείει να πέσουν τμήματα του πυραύλου σε κατοικημένη περιοχή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA) ένας τεράστιος κινεζικός πύραυλος Long March 5B (με την κωδική ονομασία CZ-5B) που είχε απογειωθεί στις 24 Ιουλίου, βρίσκεται σε διαδικασία συντριβής στον πλανήτη.



Η εκτόξευση του πυραύλου:

Σύμφωνα με το CNN, ο πύραυλος Long March 5B μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Η εκτόξευση ήταν επιτυχής, όμως ο πύραυλος που μετέφερε το φορτίο, δεν συνεχίζει το ταξίδι και πέφτει πίσω στη Γη.

Υπό κανονικές προϋποθέσεις δεν θα έπρεπε να δημιουργεί αναστάτωση, καθώς είναι μια συνηθισμένη διαδικασία όταν πραγματοποιούνται διαστημικά ταξίδια, να επιστρέφουν οι πύραυλοι, που χρησιμοποιούνται για να δώσουν επιτάχυνση στο εκάστοτε διαστημόπλοιο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει περίπου 22 τόνους και θεωρείται αρκετά δύσκολο, να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης. Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης. Έτσι, το αντικείμενο εισέρχεται ανεξέλεγκτο στην Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.



Σε ποιες περιοχές μπορεί να πέσουν τα συντρίμμια

Η ημέρα που αναμένεται να προσγειωθεί ο πύραυλος στην Γη φαίνεται να έχει «κλειδώσει» με βάση τους επιστήμονες και είναι η 31 Ιουλίου, ενώ οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες θα προσγειωθούν τα συντρίμμια, εναλλάσσονται διαρκώς.

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη λοιπόν, αναφέρει ότι κομμάτια του πυραύλου ενδέχεται να πέσουν είτε στην Ισπανία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Μάλτα, είτε στην Ιταλία, είτε στην ΕλλάδαΌσον αφορά την Ελλάδα, οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες ενδέχεται να προσγειωθούν συντρίμμια είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται βέβαιο ακόμα, εάν θα πέσουν σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες, καθώς η έκταση της πρόσκρουσης καλύπτει ένα τεράστιο θαλάσσιο τμήμα, με αποτέλεσμα να κομμάτια να μπορεί να προσγειωθούν στο νερό.

indicator.gr

error: Content is protected !!