Aσφαλιστικό – Νομοσχέδιο «σκούπα»: Ποιες ρυθμίσεις έρχονται για δημόσιους υπαλλήλους, οφειλέτες Aσφαλιστικό – Νομοσχέδιο «σκούπα»: Ποιες ρυθμίσεις έρχονται για δημόσιους υπαλλήλους, οφειλέτες
Ενα ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο – Κατάργηση εισφοράς 1% – Σε 24 δόσεις η πάγια ρύθμιση οφειλών... Aσφαλιστικό – Νομοσχέδιο «σκούπα»: Ποιες ρυθμίσεις έρχονται για δημόσιους υπαλλήλους, οφειλέτες

Ενα ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο – Κατάργηση εισφοράς 1% – Σε 24 δόσεις η πάγια ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ.

Ρυθμίσεις-ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για οφειλέτες του ΕΦΚΑ, παλαιούς και νέους, περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που αναμένεται να εγκριθεί εντός του Αυγούστου από το υπουργικό συμβούλιο και να ψηφιστεί από τη Βουλή το φθινόπωρο.

Πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο σκούπα» με διατάξεις που έρχονται είτε να διορθώσουν λάθη του παρελθόντος, όπως είναι η 20ετής παραγραφή των οφειλών, που πλέον θα γίνει 10ετής, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είτε να βελτιώσουν κατά τι το εισόδημα για παράδειγμα των δημοσίων υπαλλήλων, με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% που επιβλήθηκε στις αμοιβές τους το 2011, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Επίσης, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών στον ασφαλιστικό φορέα της χώρας, από 12 θα γίνουν 24, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την εφορία. Στις διατάξεις που «χτενίζονται» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνονται, επίσης, διαδικαστικά και τεχνικά θέματα λειτουργίας των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.



Αναλυτικά, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», με το επίμαχο σχέδιο νόμου θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί είτε να προσμετρείται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μια ακόμη σημαντική διάταξη θα θέτει ως όριο, μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους με ασφαλιστικές οφειλές, τα 10 έτη. Η διάταξη έρχεται σε συνέχεια απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής, όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός. Μάλιστα, από το 2027 και εφεξής, εξετάζεται η παραγραφή να προκύπτει μετά την 5ετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διάταξη θα ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, τόσο «εν ευρεία», όσο και «εν στενή» εννοία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται και έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος παραγράφεται. Καθώς βέβαια ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει διαδικασία καταλογισμού οφειλών και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η νέα διάταξη θέτει επίσης τη 10ετία ως χρονικό διάστημα έναρξης της παραγραφής, από την ώρα που φθάνει ένα χρέος στο Κέντρο έως ότου αυτό γνωστοποιηθεί στον οφειλέτη και κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης.

Το μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το φθινόπωρο.

Με στόχο την εναρμόνιση των όσων ισχύουν στο ΚΕΑΟ με αυτά που εφαρμόζονται από την ΑΑΔΕ, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει επίσης διάταξη με την οποία οι 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών θα γίνονται 24.



Επίσης, θα προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η ΤτΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας.

Στην πράξη, θα ορίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ένσημα στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων τα 500 στα 2 τελευταία χρόνια αντί 1.500 και 600 αντίστοιχα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται θετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τους ενστόλους και τα σώματα ασφαλείας όσον αφορά τη μάχιμη 5ετία.

Ρυθμίσεις-ανάσα για 150.000 ασφαλισμένους

Ανάσα σε περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ με χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και κυρίως εντός της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι θα δώσει η διάταξη που θα αυξάνει σε 24 τις δόσεις για την πάγια ρύθμιση οφειλών. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α΄ τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, αυτόματα θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 24 δόσεων με αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό το ποσό της μηνιαίας δόσης. Υπάρχουν βέβαια και οι περίπου 90.000 ασφαλισμένοι που βγήκαν εκτός της ρύθμισης, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάποιοι από αυτούς, εφόσον οι δόσεις αυξηθούν, θα μπορέσουν να ενταχθούν εκ νέου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει και σήμερα, στην πάγια ρύθμιση οφειλών μπορούν να ενταχθούν και οι υπόλοιποι «αρρύθμιστοι» οφειλέτες.

Η διάταξη της 10ετούς παραγραφής των οφειλών, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, αφορά οφειλές ύψους 250 εκατ. ευρώ. Είναι χρέη για τα οποία δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.), είτε από τον ΕΦΚΑ είτε από το ΚΕΑΟ. Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η προωθούμενη παρέμβαση θα ανοίξει τον δρόμο της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Με την παραγραφή ενός σημαντικού μέρους των οφειλών, κι εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 για τους αγρότες, η πόρτα της συνταξιοδότησης θα ανοίξει. 

kathimerini.gr

error: Content is protected !!