Το κοινό της Αττικής υποδέχθηκε θερμά το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 7 Αυγούστου 2022 fonisalaminas
Περιφέρεια Αττικής
Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
Region of Attica
Interbalkan Festival of Ancient Drama
Το κοινό της Αττικής υποδέχθηκε θερμά το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Καλλιτεχνικοί Διευθυντές από τα Βαλκάνια τίμησαν με την παρουσία τους τον νέο διεθνή θεσμό της Περιφέρειας Αττικής.
Γ. Πατούλης: «Χαίρομαι που αυτός ο νέος μας θεσμός αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Ο πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα, είναι κρίκος που ενώνει όλους τους λαούς»
Με μεγάλη επιτυχία και περισσότερους από 1.000 επισκέπτες και τις δύο ημέρες, ολοκληρώθηκε στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» η Διεθνής Διημερίδα με την οποία εγκαινιάστηκε από την Περιφέρεια Αττικής ο νέος διεθνής θεσμός «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama». Ένας θεσμός που θα παρουσιάζει στη χώρα μας επιλεγμένες παραστάσεις και δράσεις από τα Βαλκάνια με όχημα το Αρχαίο Δράμα, από το καλοκαίρι του 2023 και σε ετήσια βάση. Μία πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη.
Η βραδιά άνοιξε με τον θερμό χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη απέναντι στους διεθνείς καλεσμένους και το κοινό της Αττικής, τον οποίο διάβασε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χάρης Ρώμας.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων «Στόχος μας είναι από το καλοκαίρι του 2023 και κάθε χρόνο να παρουσιάζουμε σε αυτόν εδώ το χώρο ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η θεατρική κοινότητα των Βαλκανίων τόσο σε παρουσιάσεις παραστάσεων αρχαίου δράματος, όσο και σε σύγχρονες προσεγγίσεις του είδους» και πρόσθεσε: «Για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ο πολιτισμός αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, καθώς ενισχύει την ποιότητα ζωής των πολιτών, διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες και παράλληλα προβάλλει τη θετική εικόνα της Περιφέρειας και όλης της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διοργάνωση τόσο σημαντικών γεγονότων, που αφήνουν ισχυρό το αποτύπωμά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, αποδεικνύει ότι η Αττική είναι μια διαχρονική, κοσμοπολίτικη μητρόπολη πολιτισμού.
Την πρωτοβουλία θέσπισης Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος τίμησαν καλεσμένοι ομιλητές από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς των Βαλκανίων με τη συμμετοχή τους στη στρογγυλή τράπεζα της πρώτης ημέρας με θέμα «Το Αρχαίο Δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας». Ο Γενικός Διευθυντής του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης Krastyu Krastev και η Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης Lora Chenakova από τη Βουλγαρία, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Marin Sorescu της Κραϊόβα και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Σαίξπηρ της Κραϊόβα Vlad Drăgulescu και η Καλλιτεχνική Σύμβουλος στο Εθνικό Θέατρο Lucian Blaga της Κλουζ-Ναπόκα Iulia Huiculescu από τη Ρουμανία, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Bylis στο Fier Klajdi Marku από την Αλβανία, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Sarajevo Winter Ibrahm Spahic από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Yugoslav Drama Theater Gorcin Stojanovic από τη Σερβία. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άγις Μαρίνης, η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων & Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου Δρ Ειρήνη Μουντράκη, ο θεατρολόγος και κριτικός Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας και η Ιστορικός Πολιτισμού και Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Σίσσυ Παπαθανασίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Άρης Ασπρούλης.
Τη βραδιά τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους η Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Ξένια Καλδάρα και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρης Γιοβανίδης.
Τη δεύτερη ημέρα το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη μέσα από τη μοναδική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη. Σε ένα κατάμεστο θέατρο οι ηθοποιοί Δήμητρα Κωτίδου, Τζωρτζίνα Λιώση και Δάφνη Μαρκάκη, καταχειροκροτήθηκαν.
Κατάθεση προτάσεων για το 2023
Υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται σε ισχύ η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2023 στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού». Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά στο interbalkanfestival@patt.gov.gr έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τις προτάσεις τους. Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής βρίσκονται εδώ. Οι επιλεχθέντες θα ειδοποιηθούν έως τις 6 Μαρτίου 2023.
Περιφέρεια Αττικής
Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
Region of Attica
Interbalkan Festival of Ancient Drama
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Άρης Ασπρούλης
Συμβουλευτική Επιτροπή
Μαίρη Βιδάλη (Πρόεδρος)
Ιώ Βουλγαράκη
Έλενα Μαυρίδου
Άγις Μαρίνης
Ειρήνη Μουντράκη
Κωνσταντίνος Μπούρας
Περικλής Νεάρχου
Σίσσυ Παπαθανασίου
Συντελεστές
Διεύθυνση Παραγωγής: Ορέστης Τάτσης
Οργάνωσης Παραγωγής: Δημήτρης Κακαβούλας
Οπτική Ταυτότητα: Πάνος Ανδριανός
Διερμηνεία: Αλέξανδρος Σχισμένος
Γραφείο Τύπου: Μαριάννα Παπάκη & Νώντας Δουζίνας
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου