ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ, από τις αρχές Ιουλίου με επιστολή (αρ. πρωτ 178 4/7/2022) που είχε στείλει στο Δήμο Σαλαμίνας αναφερόταν για άλλη... ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ, από τις αρχές Ιουλίου με επιστολή (αρ. πρωτ 178 4/7/2022) που είχε στείλει στο Δήμο Σαλαμίνας αναφερόταν για άλλη μια φορά στα οφέλη της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών έναντι της καταστολής. Κύρια δράσης πρόληψης φυσικά είναι οι καθαρισμοί των πρανών δρόμων διερχόμενων από δάση. Απόδειξη της αξίας αυτού είναι ότι τη φετινή χρονιά επιτέλους, μετά από χρόνια αιτήματα των Δασικών/Βιολογικών φορέων και θεσμών υλοποιούνται σε όλη τη χώρα μεγάλης έκτασης έργα πρόληψης (πρόγραμμα antinero) με κόστος 72 εκατομμύρια ευρώ που υλοποιείται με ευθύνη των διευθύνσεων Δασών και Δασαρχείων. Στο πρόγραμμα είναι ενταγμένα και δάση της Σαλαμίνας και οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά.

Παράλληλα βέβαια τρέχει και το πρόγραμμα έργων πρόληψης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών νωρίτερα από άλλες χρονιές, έχει εκταμιεύσει και διαθέσει το ανάλογο κονδύλι.

Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου τα έργα πρόληψης – καθαρισμοί δεν έχουν υλοποιηθεί θέτοντας σε μέγιστο κίνδυνο το δασικό πλούτο του νησιού. Πραγματικά θα είναι εντελώς άχρηστα αν ολοκληρωθούν εκτός χρόνου.

Κατόπιν αυτών ο ΠΕΡΙΒΟΣ ζητά εγγράφως από το Δήμο Σαλαμίνας και από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου την πλήρη και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της υπερβολικής καθυστέρησης εκτέλεσης των έργων.

Το αίτημα υποβάλλεται, μεταξύ άλλων, και για την ενημέρωση μελών και πολιτών που αγωνιούν για το μέλλον των δασών μας που βρίσκονται σε ένα τόσο αντίξοο σύνολο συνθηκών.

Τέλος επαναλαμβάνουμε τη βούλησή μας για προσφορά (και νομίζουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε αρκετά) σε θέματα δασικής διαχείρισης, με όποιον τρόπο θελήσει η Δημοτική Αρχή.

Η Γραμματέας
Λεμπέση Σαραντία

Ο Πρόεδρος
Φαρμακόρης Ανδρέας

error: Content is protected !!