Γ. Πατούλης: «Έχουμε ιστορικό χρέος να ακολουθήσουμε τα χνάρια των ένδοξων προγόνων μας. Στόχος μας να διαδοθεί σε όλη την υφήλιο το μήνυμα της νίκης των Σαλαμινομάχων» Γ. Πατούλης: «Έχουμε ιστορικό χρέος να ακολουθήσουμε τα χνάρια των ένδοξων προγόνων μας. Στόχος μας να διαδοθεί σε όλη την υφήλιο το μήνυμα της νίκης των Σαλαμινομάχων»
15/9/2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις εκδηλώσεις απόδοσης τιμών που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Σαλαμίνας για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας... Γ. Πατούλης: «Έχουμε ιστορικό χρέος να ακολουθήσουμε τα χνάρια των ένδοξων προγόνων μας. Στόχος μας να διαδοθεί σε όλη την υφήλιο το μήνυμα της νίκης των Σαλαμινομάχων»

15/9/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις εκδηλώσεις απόδοσης τιμών που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Σαλαμίνας για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Έχουμε ιστορικό χρέος να ακολουθήσουμε τα χνάρια των ένδοξων προγόνων μας. Στόχος μας να διαδοθεί σε όλη την υφήλιο το μήνυμα της νίκης των Σαλαμινομάχων»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, μελών της κυβέρνησης, εκπροσώπων των κομμάτων και περισσότερων από 40 αντιπροσώπων Πρεσβειών και διεθνών φορέων, πραγματοποιήθηκε σήμερα κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η τελετή κατάθεσης στεφάνων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απόδοσης τιμής που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Σαλαμίνας για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να εορταστεί η Ναυμαχία της Σαλαμίνας με κάθε λαμπρότητα και να αποδοθούν τιμές αντάξιες των Ελλήνων που θυσιάστηκαν για την Ελλάδα, τη Δημοκρατία και την προάσπιση του Δυτικού Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Γεμάτοι συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς Σαλαμινομάχους, αυτούς που με τη θυσία τους καθόρισαν την πορεία όχι μόνο του Ελληνισμού, αλλά και όλου του δυτικού πολιτισμού. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν υπήρξε απλώς μια περίτρανη νίκη στην μακραίωνη στρατιωτική ιστορία των Ελλήνων. Ήταν ο πρώτος θρίαμβος του ελεύθερου ανθρωπιστικού πνεύματος απέναντι στον κίνδυνο επικράτησης της πιο σκοτεινής μορφής απολυταρχίας, της βαρβαρότητας μιας ασιατικής αυτοκρατορίας που προσπάθησε να καθυποτάξει κάτω από το σκήπτρο της το σύνολο του τότε γνωστού κόσμου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένας ολιγάριθμος στρατός ελεύθερων πολιτών, που διαπνεόταν από τα ιδανικά της δημοκρατίας, του πολιτισμού, της αξιοπρέπειας και του ανθρωπισμού, συνέτριψε και ταπείνωσε μια πολυάριθμη στρατιά υπηκόων, που βασιζόταν μόνο στην κτηνώδη δύναμη και την αριθμητική υπεροχή. Στη σημερινή συγκυρία, με τους εξ ανατολών γείτονές μας να γίνονται ολοένα πιο επιθετικοί η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε τη διεθνοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων «Σαλαμίνια 2022», σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας, υπό την οργανωτική αρωγή της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής. Στόχος μας είναι να διαδοθεί σε όλη την υφήλιο το μήνυμα της νίκης των Σαλαμινομάχων, ως παράδειγμα της επικράτησης της ελευθερίας επί του σκοταδισμού.  Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά, ο θρίαμβος των Σαλαμινομάχων μας δείχνει τον δρόμο για το ιερό μας καθήκον να δίνουμε διαρκώς τον υπέρ πάντων αγώνα για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας και να υπερασπιστούμε τον ελεύθερο τρόπο ζωής με κάθε θυσία και κάθε κόστος. Οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο έχομε ιστορικό χρέος να ακολουθήσουμε τα χνάρια των ένδοξων προγόνων μας και να χτίσουμε μαζί ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον».

Δείτε σχετικό Βίντεο

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, εκ μέρους της ΝΔ ο Βουλευτής, Δ. Μαρκόπουλος, εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  ο Γ. Ραγκούσης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Τραγάκης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης, του ΜέρΑ 25, του ΚΚΕ, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Διοικητής Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ) Αντιναύαρχος ΠΝ Χαρίλαος Παπαδημητρίου.  

Παρέστησαν επίσης: εκ μέρους της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής για τη Διοργάνωση των Σαλαμινίων 2022, ο Γενικός Γραμματέας Παγκοσμίου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και Πρεσβευτής Ελληνικού Τουρισμού, καθηγητής Αντώνιος Πολυδώρου, εκ μέρους της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής, ο υπεύθυνος Διπλωματικών Σχέσεων και μέλος της Διεθνούς τιμητικής κοσμητείας «Θερμοπύλες Σαλαμίς» κύριος Κυριάκος Μαριδάκης,  η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ε. Μπαρμπαγιάννη, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς» κύριος Χρήστος Μαριδάκης, ο  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – Συνδέσμου Αθηναίων καταδρομέων,  Έφεδρος Ταγματάρχης κ. Αλέξανδρος Κόντος, εκ μέρους του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού κύριος Δημήτριος Δαριβέρης, εκ μέρους του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασού, ο Επικεφαλής της Επιστημονικής Δράσης καθηγητής Σταμάτιος Γεωργούλης, η πρόεδρος του κέντρου πολιτισμού «Αργώ» κυρία Ειρήνη Βέγκου, ο Πρόεδρος της Ελληνο-Ισραηλινής Ένωσης κύριος Αλφρέντο Σαλτιέλ, εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, η Γενική Γραμματέας κυρία Ντέλια Αλχανάτη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης κ. Βασίλειος Παπαστεργιάδης, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σπύρος Σπυρίδων, εκ μέρους της AHEPA HELLAS, ο κυβερνήτης κύριος Κωνσταντίνος Βαρσάμης, εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ο κύριος Ιωάννης Μανώλης. Επίσης πρέσβεις και  εκπρόσωποι Πρεσβειών της  Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Σλοβενίας, του Βελγίου , του Αζερμπαϊτζάν, της Βραζιλίας, της Αυστραλίας, του Παναμά, της Τσεχιάς, της Ινδίας, της Πολωνίας, της Αλβανίας, των Φιλιππίνων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Αρμενίας, του Μαρόκου, της Ινδονησίας,  του Περού, της Κούβας, της Ρουμανίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών, του Ισημερινού, της Κολομβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ.α.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!