ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΣΕ ΑΤΡΑΠΟ ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΣΕ ΑΤΡΑΠΟ
Γράφει ο Φλογοβάτης Το τελευταίο διάστημα στην Σαλαμίνα ζούμε μέρες εποχών πριν τα μνημόνια. Μέρες εξαγγελιών, μέρες πιστώσεων που φάνταζαν ανεξάντλητες, μέρες πανηγυριών. Μέρες... ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΣΕ ΑΤΡΑΠΟ

Γράφει ο Φλογοβάτης

Το τελευταίο διάστημα στην Σαλαμίνα ζούμε μέρες εποχών πριν τα μνημόνια. Μέρες εξαγγελιών, μέρες πιστώσεων που φάνταζαν ανεξάντλητες, μέρες πανηγυριών. Μέρες που η νομή της εξουσίας ήταν απόλυτη για τον διοικούντα, κάτι μεταξύ Λουδοβίκου ΙΔ και νικητή στη ρουλέτα που ο νικητής τα παίρνει όλα. Μέρες κρατικών business. Και αυτό, είναι τρομερά λυπηρό. Είναι σαν να μην διδάχτηκε τίποτα ο λαός αυτής της χώρας από όλα όσα γίνονταν εδώ και κοντά 30 χρόνια και σαν τον τρελό του χωριού να κάνει τα ίδια πράγματα γελώντας χορεύοντας, προς τον γκρεμό.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Σαλαμίνας εξέδωσε άλλο ένα δελτίο τύπου που καταγράφεται και αυτό την βίβλο του βερμπαλισμού. Ας το θαυμάσουμε:

Τεράστια Επιτυχία του Δήμου μας

Εξασφαλίσαμε μέσω του Προγράμματος Ά. ΤΡΤΙΤΣΗΣ’ του ΥΠ.ΕΣ. (ΑΤ 08) χρηματοδότηση ποσού 2.965.445 ΕΥΡΩ. Το ποσό αυτό αφορά στη χρηματοδότηση ενεργειών στους τομείς:

  • Προμήθεια και Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών – Πυροπροστασίας – Έκτακτων Αναγκών
  • Προμήθεια Ολοκληρωμένου Συστήματος προστασίας έναντι του COVID 19
  • Προμήθεια Ολοκληρωμένου Συστήματος Απομακρυσμένου Προγραμματισμού Επισκέψεων σε Υπηρεσίες – Εγκαταστάσεις του Δήμου Σαλαμίνας
  • Ευφυή Ολοκληρωμένα Συστήματα για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος του Δήμου Σαλαμίνας (ειδικότερα: Προμήθεια και εγκατάσταση Οικολογικών Βυθιζόμενων Συστημάτων – Προμήθεια και Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αποτύπωσης Ενεργειακών Δεδομένων σε κτίρια του Δήμου Σαλαμίνας – Αναβάθμιση με νέες Τεχνολογίες Αρδευτικών Συστημάτων Χώρων Πρασίνου του Δ. Σαλαμίνας).

Με τα έργα αυτά μεταξύ άλλων:

– ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ από τις πυρκαγιές το δάσος των Κανακίων,

-ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ την υγεία των συμπολιτών μας από τον COVID 19

-ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ και ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΥΜΕ ακόμη πιο πολύ τις υπηρεσίες καθαριότητας και ανακύκλωσης

Ήδη το ποσό της χρηματοδότησης ενεγράφη στον Προϋπολογισμό του 2022 του Δήμου και ψηφίστηκε από το Δημ. Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 16.9.2022.

Δυστυχώς όμως υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι που είτε αποχώρησαν από την συζήτηση του θέματος, προφανώς για να μην… αναγκαστούν να το ψηφίσουν, όπως οι κυρίες Ι. Νάννου και Υ. Αραβανή και ο κ. Δερτούζος είτε παρέμειναν κατά την συζήτηση αλλά καταψήφισαν το θέμα, όπως ο κ. Γ. Σκιαθίτης!

Διαφώνησαν, δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί είτε άμεσα είτε έμμεσα να πάρει ο Δήμος το ποσό των 3 εκ. ευρώ για να κάνει τόσο κρίσιμα και μεγάλα έργα.

Εμείς συνεχίζουμε την δουλειά μας.

Η Σαλαμίνα πηγαίνει και θα πηγαίνει συνεχώς μπροστά.

Αφήνουμε στη κρίση των συμπολιτών μας όσους δεν θέλουν την πρόοδο του νησιού και όσους επέλεξαν να συμπορευτούν πολιτικά με αυτούς τους ανθρώπους.

Eκ του Γραφείου Τύπου

Όλα αυτά είναι υπέροχα. Μόνο που:

α. Η «τεράστια επιτυχία» αυτή δεν συνέβη χθες. Συνέβη τις 29 Ιουνίου 2022, σχεδόν τρεις μήνες πριν. Και μάλιστα, η εγγραφή στον προϋπολογισμό των εσόδων από το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (διότι το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» χρηματοδοτεί δράσης δια δανεισμού από το ΤΠ&Δ που αποπληρώνει το κράτος εάν τηρηθούν οι συγκεκριμένοι όροι που αναγράφονται στην έγκριση- θέμα το οποίο θα δούμε παρακάτω), έγινε ακριβώς στην συνεδρίαση της 06.09.2022, όπως αναφέρει το ίδιο το δελτίο. Δημιουργείται επομένως η απορία: γιατί ο μεταχρονολογημένος «θρίαμβος»; Γιατί αυτό το δελτίο τύπου βγήκε χθες, συμπτωματικά (!) αμέσως μετά το δελτίο τύπου της Αντιπεριφερειάρχου Νήσων κας Μπόγρη σχετικά με το φιάσκο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του 1ου & 2ου ΓΕΛ Σαλαμίνας;

β. Ας πάμε τώρα στις λεπτομέρειες που δεν αναφέρει το δελτίο τύπου (και ως γνωστόν εκεί ακριβώς κρύβεται ο… διάβολος). Το εγκεκριμένο έργο είναι ένα πακέτο, θα λέγαμε, επί μέρους έργων και δράσεων που περιλαμβάνει τα παρακάτω:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «Προμήθεια και Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών – Πυροπροστασίας – Έκτακτων Αναγκών Δήμου Σαλαμίνας» (Π/Υ:1.196.426,65 €) και ειδικότερα:

  • Προμήθεια και Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρόληψης, Έγκαιρης Ανίχνευσης και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών – Πυροπροστασίας Δήμου Σαλαμίνας
  • Προμήθεια και Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών Δήμου Σαλαμίνας
  • Προμήθεια δύο (2) καινούργιων Πυροσβετικών Οχημάτων τύπου PickUP 4X4»
  • Παραμετροποίηση στις ανάγκες του Δήμου Σαλαμίνας – Δημιουργία του συνόλου του ψηφιακού περιεχομένου
  • Σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών και έγκαιρης προειδοποίησης
  • Πιλοτική λειτουργία και εκπαίδευση

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: «Προμήθεια Ολοκληρωμένου Συστήματος Καταμέτρησης Εισερχομένων – Εξερχομένων Πολιτών σε Κτίρια για Προστασία έναντι του COVID 19 στο Δήμο Σαλαμίνας» (Π/Υ:31.000,00€).

ΥΠΟΕΡΓΟ 3: «Προμήθεια Ολοκληρωμένου Συστήματος Απομακρυσμένου Προγραμματισμού Επισκέψεων σε Υπηρεσίες – Εγκαταστάσεις του Δήμου Σαλαμίνας»(Π/Υ: 31.000,00€).

ΥΠΟΕΡΓΟ 4: «Ευφυή Ολοκληρωμένα Συστήματα για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος του Δήμου Σαλαμίνας»(Π/Υ: 1.639.500,72 €) και ειδικότερα:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση Οικολογικών Βυθιζόμενων Συστημάτων Κάθετης Διαβαθμισμένης Συμπίεσης – Ανακύκλωσης Απορριμμάτων Δήμου Σαλαμίνας
  • Προμήθεια και Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αποτύπωσης Ενεργειακών Δεδομένων σε κτίρια του Δήμου Σαλαμίνας
  • Αναβάθμιση με νέες Τεχνολογίες Αρδευτικών Συστημάτων Χώρων Πρασίνου του Δ. Σαλαμίνας
  • Πιλοτική λειτουργία και εκπαίδευση

Οριζόντιο Υποέργο: Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης για την σύνταξη και προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης (Π/Υ:4.898,00 €)

Οριζόντιο Υποέργο: Δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης (Π/Υ:62.620,00 €).

Αυτά αναφέρονται στο κείμενο της απόφασης έγκρισης του ΥΠΕΣ για την ένταξη του σχεδίου του δήμου στο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» το οποίο μπορείτε να το βρείτε εδώ. Βλέπουμε εδώ τόσο τους κάδους συμπίεσης, με τους οποίους ασχοληθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο, τόσο τις αγαπημένες μας «παροχές υπηρεσιών υποστήριξης» για την προετοιμασία του φακέλλου, όσο και τις «δράσεις δημοσιότητας & ευαισθητοποίησης». Αυτές οι τελευταίες, εξηγούν πάρα πολλά για την στάση ορισμένων τοπικών μέσων ενημέρωσης – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι από το ΥΠΕΣ αυτός που υπογράφει την απόφαση έγκρισης είναι ο γνωστός τοις πάσι κ. Πέτσας…

γ. Μια άλλη λεπτομέρεια, στην οποία αφιερώνεται το μεγαλύτερο μέρος της απόφασης έγκρισης, είναι ο τρόπος εκταμίευσης και ελέγχων. Πολύ σημαντικό είναι ότι ουσιώδης όρος για να αποπληρωθεί από το κράτος το δάνειο του ΤΠ&Δ είναι η συμμόρφωση προς το άρθρο 11 της υπ’ αρ. 22766/09-04-2020 (ΦΕΚ 1386 /Β΄) ΚΥΑ, το οποίο έχει ως εξής:

Άρθρο 11

Ρήτρες δανειοδότησης – Απένταξη έργων, προμηθειών, μελετών και υπηρεσιών

1. Στις δανειακές συμβάσεις της παρούσας απόφασης περιλαμβάνεται υποχρεωτικά ρήτρα εκχώρησης εσόδων εκ μέρους του δικαιούχου προς το ΤΠΔ, σε περίπτωση μη ορθής και σύννομης χρήσης των πόρων του προγράμματος. Η ρήτρα ενεργοποιείται με βάση τα όσα ορίζονται στις επόμενες παραγράφους.

2. Στις περιπτώσεις: α) δικαιούχων που δεν κάνουν ορθή και σύννομη χρήση των πόρων του Προγράμματος, όπως αυτό διαπιστώνεται από την ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ ή ελεγκτικά όργανα που ελέγχουν τις ενέργειες και τις δαπάνες των δικαιούχων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, β) έργων που δεν είναι ολοκληρωμένα και λειτουργικά κατά τη λήξη του Προγράμματος, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 1 της παρούσας ή γ) μη τήρησης της υποχρέωσης της παρ. 6 του άρθρου 12, η πράξη απεντάσσεται, η δανειακή σύμβαση καταγγέλλεται, η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων παύει να χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ και ο δικαιούχος υποχρεούται να επιστρέψει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το σύνολο του ποσού που έχει εκταμιευθεί προς αυτόν από το συνομολογηθέν δάνειο, ανεξάρτητα από τα ποσά που έχουν αποδοθεί από το ΠΔΕ για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του, καθώς και το σύνολο του ποσού που αφορά σε κάθε είδους έξοδα και λοιπές δαπάνες συνομολόγησης και εξόφλησης του δανείου αυτού.

3. Μετά την απένταξη της πράξης, τα ποσά των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν πληρωθεί από πόρους του ΠΔΕ, αποδίδονται από το ΤΠΔ στον προϋπολογισμό του ΠΔΕ ως έσοδο, όπως και όταν αυτά επιστρέφονται από τον υπόχρεο στο ΤΠΔ, ή συμψηφίζονται με υποχρεώσεις άλλων δανείων του παρόντος προγράμματος.

Αυτό με απλά λόγια, σε συνδυασμό με όλα τα προβλεπόμενα στην έγκριση, σημαίνει ένα πράγμα: για την ολοκλήρωση του έργου και την αποπληρωμή από το κράτος του δανείου, απαιτείται σοβαρότητα. Απαιτείται έλεγχος σε κάθε επίπεδο, ορθές διαδικασίες και όχι ρωμαίικα κόλπα. Ένα δείγμα για αυτό, θα ήταν αντί για ανούσιες συνεδριάσεις και εμφανίσεις γουέστερν να συγκληθεί ένα δημοτικό συμβούλιο που θα θεσμοθετήσει τις δράσεις και τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση αυτών των έργων και υποέργων με δέσμευση όλων των παρατάξεων ότι αυτά θα τηρηθούν όπως πρέπει, γιατί ο καιρός του «αν δεν παρανομήσεις έργο δεν κάνεις» έχει περάσει και έχει αφήσει ό,τι έχει αφήσει. Αλλά… μπα! Σιγά!

δ. Πάμε τώρα στην πολιτική λεκτική ρομφαία εναντίον όλων όσων δεν ψήφισαν στην συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό αναφέρθηκαν εκεί. Δε χρειάζεται να τους αναφέρουμε και εμείς, μπορείτε να τους δείτε στην συνεδρίαση . Το μόνο ερώτημα που έχουμε όμως αφορά την φράση «εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας». Ποια είναι η δουλειά σας; Γιατί από ότι φαίνεται δεν είναι αυτή που περιμένει κανείς από μια δημοτική αρχή. Τί εννοείτε «συνεχίζουμε»- μήπως είναι απειλή ότι η επόμενη δημοτική αρχή δεν θα παραλάβει τίποτα όρθιο;

Τελικά, μάλλον τα «θωρακίζουμε», «προστατεύουμε», «βελτιώνουμε» μάλλον μεταφράζονται σε «σας δουλεύουμε»…

error: Content is protected !!