Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ 30 Σεπτεμβρίου 2022 fonisalaminas
Στις ράγες μπαίνει η αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», δηλαδή η μετακίνηση στρατηγικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας «φέσια» στον προηγούμενο προμηθευτή τους, με ασφαλιστικές δικλείδες στον Κώδικα Προμήθειας που θα βάζουν «φρένο» στην εν λόγω πρακτική.
Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στη σύσκεψη χθες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και όλων των προμηθευτών, στην οποία αποφασίσθηκε να συσταθεί Ομάδα Εργασίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με σκοπό την επικαιροποίηση της γνωμοδότησης που έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ για το θέμα η ΡΑΕ.
Με βάση όσα προβλέπει η γνωμοδότηση της Αρχής, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι δρομολογείται η ενεργοποίηση της δυνατότητας των προμηθευτών να «κόβουν το ρεύμα» κάποιου πρώην πελάτη τους ακόμη κι αν αυτός έχει αλλάξει πάροχο, στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις με τις οποίες έχει διακανονίσει το χρέος του στην «παλιά» εταιρεία.
Άμεσης επίπτωσης το μέτρο διακοπής ηλεκτροδότησης
Στη σύσκεψη, διαφάνηκε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποδέχεται πως αποκλειστικά η δικαστική διεκδίκηση των οφειλόμενων, που αποτελεί μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, δεν μπορεί να αποθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από το να μεταπηδούν από πάροχο σε πάροχο απλώς και μόνο για να εξοφλήσουν τα χρέη τους στην προηγούμενη εταιρεία προμήθειας.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στη δεδομένη συγκυρία μάλιστα, τα «φέσια» από τον «ενεργειακό τουρισμό» μπορούν ακόμη και να απειλήσουν την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών, με δεδομένο ότι οι προμηθευτές χρειάζονται πολύ μεγάλα κεφάλαια κίνησης για να διασφαλίσουν ηλεκτρική ενέργεια για το πελατολόγιό τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ακόμη κι αν κανείς έχει αλλάξει πάροχο, μπορεί να αποτελέσει πιο αποτελεσματικό ανάχωμα στον «ενεργειακό τουρισμό». Έτσι, η ΡΑΕ είχε προτείνει οι προμηθευτές να μπορούν να υποβάλουν εντολή απενεργοποίησης της παροχής ρεύματος ενός πρώην πελάτη τους με οφειλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η γνωμοδότηση της Αρχής προβλέπει πως το δικαίωμα αυτό θα ενεργοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι δύο λογαριασμοί ενός πρώην πελάτη. Το ίδιο θα ισχύει αν ο καταναλωτής έχει προχωρήσει σε διακανονισμό των χρεών του προς τον «παλιό» προμηθευτή, στην πορεία ωστόσο δεν εξοφλήσει κάποια δόση τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την προθεσμία λήξης της και δεν προχωρήσει σε νέο διακανονισμό.
Κενό στον Κώδικα Προμήθειας
Οι παραπάνω προβλέψεις είναι ενσωματωμένες σε ένα σύστημα «σήμανσης χρεών» (Debt Flagging), που εισηγείται η ΡΑΕ, και το οποίο θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος, οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη, και με «πράσινη» εκείνοι που είναι ταμειακά ενήμεροι ή έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό των υπερήμερων οφειλών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την επικαιροποίηση από την Ομάδα Εργασίας, είναι πιθανό να υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις στην εισήγηση της ΡΑΕ. Έτσι, ενδέχεται για παράδειγμα να αλλάξει ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που θα ενεργοποιεί τη δυνατότητα εντολής αποκοπής από τον «παλιό» πάροχο.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο που θα προκριθεί θα αναπληρώσει το κενό που υπάρχει σήμερα στον Κώδικα Προμήθειας, και το οποίο στην πράξη σημαίνει πως ένας καταναλωτής μπορεί να αλλάξει πάροχο ακόμη κι αν έχει ανεξόφλητες οφειλές, χωρίς να προχωρήσει σε διακανονισμό τους. Κενό το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι το 2020 κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προβλέψεις του Κώδικα για τις υποχρεώσεις νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων με χρέη.
Η πλήρης απουσία ανάλογων ασφαλιστικών δικλείδων εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο όξυνσης του «ενεργειακού τουρισμού» στη δεδομένη συγκυρία, με το νέο καθεστώς που ισχύει στη λιανική αγορά, στο πλαίσιο «απόσυρσης» των ρητρών αναπροσαρμογής από τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Κι αυτό γιατί το εν λόγω καθεστώς επιτρέπει στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ακόμη και κάθε μήνα, χωρίς κανενός είδους «πέναλτι».
Ομάδα Εργασίας και για την Καθολική Υπηρεσία
Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίσθηκε επίσης η σύσταση και δεύτερης Ομάδας Εργασίας από ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτές, αυτή τη φορά για τον εξορθολογισμό της Καθολικής Υπηρεσίας. Όπως έγραψε χθες το insider.gr, στο πλαίσιο των αλλαγών το υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου στο οποίο θα μπορεί ένας καταναλωτής να μείνει στην Καθολική Υπηρεσία, αν και προμηθευτές εκφράζουν επιφυλάξεις για τη θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου.
Υπενθυμίζεται ότι στην Καθολική Υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA, με σκοπό τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης καταναλωτών στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να προχωρήσουν σε σύμβαση με νέο πάροχο.
Ωστόσο, η δυνατότητα επ΄ αόριστον παραμονής σε αυτό το καθεστώς αξιοποιείται από καταναλωτές ως καταφύγιο, ώστε να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται για αόριστο χρόνο, συνεχίζοντας να συσσωρεύουν οφειλές. Μάλιστα, η προσφυγή στην Καθολική Υπηρεσία ολοένα μεγεθύνεται, με συνέπεια στο τέλος του Ιουνίου στην Καθολική Υπηρεσία να έχει συγκεντρώσει περίπου 182.000 καταναλωτές.
insider.gr