Γ. Πατούλης: «Επενδύουμε στην Κυκλική Οικονομία και δημιουργούμε μια πράσινη Αττική» Γ. Πατούλης: «Επενδύουμε στην Κυκλική Οικονομία και δημιουργούμε μια πράσινη Αττική»
2/11/2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σημαντική η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας. Βράβευση του Γ. Πατούλη για την προώθηση και υλοποίηση έργων ενεργειακής... Γ. Πατούλης: «Επενδύουμε στην Κυκλική Οικονομία και δημιουργούμε μια πράσινη Αττική»

2/11/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντική η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας. Βράβευση του Γ. Πατούλη για την προώθηση και υλοποίηση έργων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων

Γ. Πατούλης: «Επενδύουμε στην Κυκλική Οικονομία και δημιουργούμε μια πράσινη Αττική»

Στις πρωτοβουλίες, τις δράσεις, αλλά και στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα την Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων και Βιομάζας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου  απονεμήθηκε και Τιμητική βράβευση στον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην προώθηση έργων και πρακτικών που ανοίγουν το δρόμο στην κυκλική οικονομία και στο πλαίσιο αυτής στην ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και βιομάζας στη χώρα μας.

Η έναρξη του συνεδρίου, το  οποίο πραγματοποιήθηκε από την Α Energy και είχε επιστημονικό εταίρο την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ, κηρύχθηκε από τον Μανώλη Γραφάκο, Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Το συντονισμό είχε ο Πρόεδρος του ΕΕΣΔΑ Γ. Ηλιόπουλος και η Επιστημονική Συντονίστρια του Α ENERGY και του ΣΔΙΤ Forum, Α. Σεϊμανίδη. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν στο πρώτο μέρος η κ Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ο Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νικόλαος Μαμαλούγκας, Υποδιευθυντής Τομέα Περιβάλλοντος ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ.α.

Γ. Πατούλης: «Οι πράσινες επενδύσεις πιο αναγκαίες από ποτέ. Εφικτή η βιώσιμη ανάκαμψη με ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επισήμανε ότι από την πρώτη μέρα της εκλογής του έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την κατάσταση που παρέλαβε στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και ότι θα κάνει μια Νέα, Πράσινη Αρχή». «Έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμούς που στο σύνολο τους αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ για 3 νέες μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων για να μειώσουμε δραστικά την ταφή» τόνισε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στη δρομολόγηση διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Στην προετοιμασία δικτύου 10 μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με δυναμικότητα άνω των 130.00 τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκ. ευρώ.
  • Στην προώθηση άμεσης μείωσης της ταφής, με τη δωρεάν διανομή στους Δήμους από τον ΕΔΣΝΑ 200 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και 35.000 καφέ κάδων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεθοδική δουλειά που γίνεται για το νέο, υπό διαμόρφωση σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής. Το σύστημα αυτό θα έχει:

  • 13-15 διακριτές μονάδες επεξεργασίας (σύμμικτων και βιοαποβλήτων) έναντι του ενός και μοναδικού ΕΜΑΚ στη Φυλή που υπάρχει σήμερα (που και αυτό το μετατρέψαμε σε Πράσινο Εργοστάσιο)
  • 4-6 ρεύματα διαχείρισης υλικών, περιλαμβανομένων των βιοαποβλήτων, έναντι των 2 άντε 3 που υπάρχουν σήμερα (σύμμικτα, μπλε κάδος και βιοαπόβλητα)
  • Πολλαπλές δυνατότητες ανακύκλωσης για τους πολίτες με νησίδες, οικίσκους και γωνιές ανακύκλωσης έναντι της αποκλειστικότητας των μπλε κάδων
  • Πολύ περισσότερα υλικά έναντι των 4 υλικών συσκευασίας που υπάρχουν σήμερα
  • Πολύ μεγαλύτερη και ευρύτερη συμμετοχή από τους πολίτες σε σχέση με σήμερα

Ο Γ. Πατούλης αφού έκανε εκτενή αναφορά σε όλο το σχεδιασμό της Περιφέρειας τόνισε ότι «οι εν εξελίξει προσπάθειες για να σχεδιάσουμε, δρομολογήσουμε και υλοποιήσουμε τις πράσινες επενδύσεις της κυκλικής οικονομίας στην Αττική μπορούν να δώσουν αφορμή για γόνιμο και πλούσιο προβληματισμό. Αν πραγματικά θέλουμε να επιταχύνουμε την πορεία της χώρας μας προς την πράσινη οικονομία, αν θέλουμε περισσότερες και καλύτερες πράσινες επενδύσεις, πρέπει να σκεφτόμαστε και κυρίως να δράσουμε έχοντας στο μυαλό μας ότι η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει μια σύγχρονη, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη διακυβέρνηση, ένα νέο μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που θα συνδυάζει το όραμα με το μάνατζμεντ, την ανάγκη με την αποτελεσματικότητα, την διαχείριση πόρων με την περιβαλλοντική προστασία, την τεχνολογία με μια νέα ψηφιακή, αξιόπιστη δημοκρατία που θα φέρνει στο κέντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους».

Δείτε σχετικό Βίντεο: https://youtu.be/C9wd12mKHvw

Γραφείο Τύπου

error: Content is protected !!