ΛΑΜΠΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ «ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» ΛΑΜΠΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ «ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»
Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, την Σαλαμίνα τίμησαν και λάμπρυναν με τη εδώ παρουσία τους 17 σπουδαίοι Άνθρωποι του Πνεύματος, της Τέχνης και των... ΛΑΜΠΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ «ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, την Σαλαμίνα τίμησαν και λάμπρυναν με τη εδώ παρουσία τους 17 σπουδαίοι Άνθρωποι του Πνεύματος, της Τέχνης και των Επιστημών, από διάφορα μέρη του Κόσμου, όπως από Ιταλία, Αλβανία, Κόσσοβο, Ρουμανία, Καλαβρία, Αζερμπαϊτζάν, Γερμανία και Ισπανία.

Πάτησαν στον Ιερό τόπο των Σαλαμινομάχων και πατρίδα του Ευριπίδη, του Λεμπέση και του Μπόγρη, προκειμένου να τιμηθούν με το Χρυσό Μετάλλιο Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας, το οποίο απονέμει επί τριάντα οκτώ συνεχή χρόνια ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Το Καφενείο των Ιδεών», υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και με την στήριξη του Πολιτιστικού Κυττάρου Σαλαμίνας.

Ανάμεσα στους τιμώμενους, ήταν και ένας σπουδαίος επιστήμονας, γέννημα-θρέμμα της Σαλαμίνας, ο Στέφανος Μπινιάρης, με χρόνια παραμονής στη Γερμανία, ο οποίος διαφωτίζει τον κόσμο με τις γνώσεις του και το πνεύμα του στην προστασία του περιβάλλοντος . Επίσης, βραβεύθηκε και ο πρόεδρος του Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας, ενός από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία των Βαλκανίων, για το σπουδαίο έργο του κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, κατόρθωσε να κρατήσει τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου σε υψηλό επίπεδο και να προσφέρει και προσωπικά μέγιστες υπηρεσίες προς την κοινωνία.

Παράλληλα, απενεμήθη και το «Βραβείο Ήθους Γιώργου Βασιλείου», στους ηθοποιούς Βαρβάρα Κυρίτση και Γιώργο Γεωργίου, καθώς και το «Μουσικό Βραβείο Μαριάννας Τόλη», στην αοιδό Μαρίνα, πρωτοπόρο του μοντέρνου τραγουδιού στην Ελλάδα. Ανακοινώθηκε επίσης η θέσπιση ενός ακόμα ειδικού βραβείου για δράσεις που προβάλλουν το νησί πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά ή και παγκόσμια που θα λάβει το όνομα της αξέχαστης Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σαλαμίνας Ορσίας Ραπατζίκου η οποία είχε αναπτύξει πάρα πολλές δράσεις που διαφήμισαν ποικιλοτρόπως το νησί.

Η τελετή πλαισιώθηκε από μουσικο-χορευτικό πρόγραμμα, στο οποίο εμφανίστηκαν η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια Teutα Pαngo συνοδευόμενη από τον επίσης διεθνή μαέστρο Jani Kαci, πιάνο από την Jade Hill, με κλασική κιθάρα από τον Διευθυντή του Εθνικού Ωδείου Ματθαίο Θεοδόση, με την εντυπωσιακή φωνή του Γιώργου Βάσσου με την κιθάρα του και το χορευτικό παραδοσιακό συγκρότημα Τίνας Μπεγνή και την Χορωδία ΚΑΠΗ Δήμου Σαλαμίνας υπό την διεύθυνση του μαέστρου Τάσου Αναστασόπουλου.

Την όλη τελετή παρουσίασαν άψογα (κατ’ αλφαβητική σειρά αλλά και σειρά εμφάνισης) οι κυρίες Αναστασία Βασιλείου, Χαρά Κολλιού και Μίτση Χριστοδούλου και από τους βραβευομένους ο Ισπανός φιλόλογος, ποιητής και μουσικός Teo Sanz, απέδωσε ως αντίδωρο στο πιάνο, κλασσικά κομμάτια από το έργο του Ντεμπισύ.

Την όλη εκδήλωση, μετέδωσε ζωντανά μέσω διαδικτυακής σύνδεσης το Salamina TV και αναμετέδωσαν συνεργαζόμενα δίκτυα στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες από όπου προέρχονταν οι ξένοι βραβευθέντες, σε απ’ ευθείας σύνδεση.

Στην 38η απονομή των Βραβείων αυτών, τίμησαν με την παρουσία τους διαπρεπείς Έλληνες και ξένους βραβευμένους, η Αντιπεριφεριάχης Νήσων κα Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, η πρώην Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου- Νάννου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Υβόννη Αραβανή, Μάνος Δερτούζος, Νίκος Αγαπίου, Γιάννης Σκιαθίτης, Σταυρούλα Γεροντιώτου, Καίτη Μπουταλη-Παυλίδη,η τ. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ειρήνη Μπινιάρη, η πρόεδρος Τοπικής Ν.Δ. Σόνια Μιχάλαρου, Μέλος ΝΕ Πειραιά και Υπ. Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αγγελική Φουρίκη Μαρούδη καθώς και πρέσβεις και διπλωματικοί εκπρόσωποι ξένων χωρών. Δια της απουσίας της έλαμψε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή.

Οι υποψήφιοι προς βράβευση ξένοι, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν κάποια από τα αξιοθέατα του νησιού, όπως το Μοναστήρι της Φανερωμένης, την εξωτερική όψη του Μουσείου Σικελιανού, καθώς αυτό ήταν κλειστό ένεκα Κυριακής, το επίσης κλειστό Ευριπίδειο Θέατρο, τον χώρο μπροστά από την εκκλησία της Παναγίας Ελευθερώτριας, και το πέτρινο θεατράκι Σεληνίων. Παρ΄όλα αυτά οι διεθνείς προσκεκλημένοι, απεκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από την επίσκεψη και φιλοξενία τους στο νησί της ηρωϊκής Σαλαμίνας.

Λίλυ Νούραη

error: Content is protected !!