Γενετικά τροποποιημένο φυτό κάνει τη δουλειά 30 καθαριστών αέρα Γενετικά τροποποιημένο φυτό κάνει τη δουλειά 30 καθαριστών αέρα
Το νέο υπερ-αποδοτικό φυτό θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία καθαρισμού του αέρα. Μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Παρίσι, η Neoplants, τροποποίησε... Γενετικά τροποποιημένο φυτό κάνει τη δουλειά 30 καθαριστών αέρα

Το νέο υπερ-αποδοτικό φυτό θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία καθαρισμού του αέρα.

Μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Παρίσι, η Neoplants, τροποποίησε γενετικά ένα φυτό ώστε να κάνει τη δουλειά 30 καθαριστών αέρα.

Η εταιρεία τροποποίησε γενετικά ένα φυτό πόθος (Epipremnum aureum) και το σχετικό μικροβίωμα της ρίζας του για την παραγωγή του Neo P1, ενός ισχυρού καθαριστή αέρα. Το νέο υπερ-αποδοτικό φυτό θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία καθαρισμού του αέρα.

«Μία από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση του τι υπάρχει στον αέρα που αναπνέουν», δήλωσε στο Inverse ο Πάτρικ Τόρμπεϊ, μοριακός βιολόγος και τεχνικός διευθυντής της Neoplants.



Δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα και επομένως δεν ρυπαίνει. Επιπλέον, σε μια εποχή που οι πυρκαγιές πλήττουν πολλές περιοχές, ο καθαρισμός του αέρα έχει μεγάλη ζήτηση.

Η νέα εφεύρεση έχει μάλιστα τη δυνατότητα να απομακρύνει πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), τις οποίες οι συμβατικοί καθαριστές αέρα δεν μπορούν να επεξεργαστούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενώσεις είναι τόσο μικρές που δεν μπορούν να συλληφθούν με τις παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, τα φυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να συλλαμβάνουν, να απορροφούν και να μεταβολίζουν ακόμη και τα μικρότερα σωματίδια. Ο Neo P1 κάνει ακριβώς αυτό.

«Ξεκινήσαμε με ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Λιονέλ Μορά, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης επιχείρησης.



Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς το γονιδίωμα του φυτού, το οποίο είναι γνωστό και ως κισσός του διαβόλου, δεν είχε χαρτογραφηθεί. Έτσι, η ομάδα της Neoplants αποφάσισε να ξεκινήσει με την χαρτογράφηση του γονιδιώματος.

«Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα αεροπλάνο ενώ πετάς», είπε χαρακτηριστικά ο Τόρμπεϊ.

Η όλη διαδικασία αναπτυξης διήρκεσε τέσσερα χρόνια και τώρα, το νέο φυτό μπορεί να μεταβολίζει τέσσερις σημαντικούς ρύπους του αέρα εσωτερικών χώρων, όπως η φορμαλδεΰδη και το τολουόλιο, και να απορροφά ορισμένες πτητικές οργανικές ενώσεις.

(Neoplants)

Περαιτέρω πειράματα οδήγησαν σε βελτιωμένα αποτελέσματα

Οι μηχανικοί όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Πειραματίστηκαν επίσης με τους μικροοργανισμούς που ζουν στις ρίζες του φυτού, εισάγοντας γονίδια από ακραιόφιλα βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε αφιλόξενα περιβάλλοντα καταναλώνοντας τοξικές χημικές ουσίες. Αυτή η αλλαγή αύξησε σημαντικά την ικανότητα του φυτού να μεταβολίζει τους ρύπους.

Για την περαιτέρω συμμόρφωση με τα πρότυπα του FDA και την αποφυγή φυσικών καταστροφών, οι μηχανικοί δεν πειραματίστηκαν με τμήματα του γονιδιώματος που θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιβίωση του φυτού στη φύση.

«Δεν δίνουμε επιλεκτικό πλεονέκτημα στο φυτό. Δεν το κάνουμε να μεγαλώνει ταχύτερα, δεν αυξάνουμε την αντοχή του στα φυτοφάρμακα», δήλωσε ο Τόρμπεϊ.

Τώρα, η εταιρεία επικεντρώνεται στην τροποποίηση άλλων τύπων φυτών για να καλύψει διαφορετικές προτιμήσεις. Εργάζεται επίσης για τη μείωση της τιμής του φυτού, η οποία αυτή τη στιγμή έχει οριστεί στα 179 δολάρια.

Το 2018, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον τροποποίησαν το φυτό πόθος ώστε να απομακρύνει το χλωροφόρμιο και το βενζόλιο από τον αέρα γύρω του.

Interesting Engineering – ertnews.gr

error: Content is protected !!