Ερχεται σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων – Πότε μειώνονται στην Αττική Οδό Ερχεται σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων – Πότε μειώνονται στην Αττική Οδό
«Αμέσως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας, πώς θα γίνει αναλογική η ηλεκτρονική χρέωση διοδίων, δεν μπορεί να γίνει όμως στην Αττική... Ερχεται σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων – Πότε μειώνονται στην Αττική Οδό

«Αμέσως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας, πώς θα γίνει αναλογική η ηλεκτρονική χρέωση διοδίων, δεν μπορεί να γίνει όμως στην Αττική οδό αυτό», τόνισε ο κ. Καραγιάννης

Σχέδιο για «διόδια με το χιλιόμετρο» επεξεργάζεται η κυβέρνηση, που όμως δεν θα ισχύσει στον αυτοκινητόδρομο της Αττικής οδού, όπου το κόμιστρο ανά διέλευση θα μειωθεί στα 2,5 ευρώ από 2,80 ευρώ σήμερα, από την πρώτη μέρα ισχύς της νέας σύμβασης παραχώρησης, τον Οκτώβριο του 2024. Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα μαζί», στο Open TV.



Αττική οδός

Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, θα ισχύσει η μειωμένη τιμή στα διόδια της Αττικής Οδού «Μόλις τελειώσει η υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης. Αυτό αφορούσε τη νέα σύμβαση παραχώρησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024».

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία απόφαση που έχει παρθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, καθώς «αυτή την περίοδο και σε αυτές τις συνθήκες που το κόστος διαβίωσης έχει ανέβει, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ένας δρόμος που είναι πολύ σημαντικός για όλο το κυκλοφοριακό της Αττικής, θα πρέπει να κάνουμε μια ελαφρά μείωση του διοδίου, εφόσον έχει αποσβεστεί κιόλας αυτός ο δρόμος».

Επισήμανε ότι η τιμή θα ισχύσει και από την πρώτη μέρα εφαρμογής της νέας σύμβασης παραχώρησης.  

Διόδια με το χιλιόμετρο

Σχολιάζοντας μια συζήτηση ετών για «διόδια με το χιλιόμετρο», ο κ. Καραγιάννης αποκάλυψε ότι «Αμέσως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας, πώς θα γίνει αναλογική η ηλεκτρονική χρέωση διοδίων, δεν μπορεί να γίνει όμως στην Αττική οδό αυτό. Είναι ένας υπεραστικός αυτοκινητόδρομος. Εξυπηρετεί και υπερτοπικές συνδέσεις, άρα δεν μπορούμε να το κάνουμε στην Αττική οδό αυτό».



Ωστόσο, όπως είπε ο υφυπουργός, σε όλους τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους «αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο και με την ηλεκτροφόρτιση και με τα ηλεκτρονικά και αναλογικά διόδια, το οποίο θα ανακοινώσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αναλογικά όσο χιλιόμετρα διανύσετε τόσα ακριβώς θα πληρώσετε».

Αναφέρθηκε στις συμβάσεις που δεσμεύουν το ελληνικό Δημόσιο, «οπότε η τροποποίησή τους απαιτεί να έρθουμε σε μία συμφωνία και με τους παραχωρησιούχους και η ΕΕ να τα εγκρίνει».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις της Αττικής Οδού για τον χιονιά, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν λάβει τα χρήματα 3.500 πολίτες.

imerisia.gr

error: Content is protected !!