Εφορία: Στέλνει χιλιάδες «ραβασάκια» για κρυμμένα εισοδήματα και παραβάσεις του παρελθόντος Εφορία: Στέλνει χιλιάδες «ραβασάκια» για κρυμμένα εισοδήματα και παραβάσεις του παρελθόντος
Στο φουλ έχει βάλει τις μηχανές ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή στο τέλος του μήνα χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων... Εφορία: Στέλνει χιλιάδες «ραβασάκια» για κρυμμένα εισοδήματα και παραβάσεις του παρελθόντος

Στο φουλ έχει βάλει τις μηχανές ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή στο τέλος του μήνα χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού, συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών, τελών κυκλοφορίας.

Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει στο email τους «ραβασάκια» για πληρωμή προστίμων και πρόσθετων φόρων για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, καθώς και για παραβάσεις του παρελθόντος που διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο. Τα σημειώματα αφορούν εργαζόμενους και συνταξιούχους που δεν δήλωσαν αναδρομικά και αποδοχές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, ιδιοκτήτες ακινήτων που απέκρυψαν εισοδήματα καθώς και υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022.



Με τα σημειώματα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί εντός 30 ημερών. Σε περίπτωση που αμφισβητούν τη καταλογιστική πράξη έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης, αλλά δεν μπορούν να προσφύγουν απευθείας στα δικαστήρια.

Τα «ραβασάκια» με την επιβολή των προστίμων και των φόρων θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2022, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.



Τα σημειώματα με τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα αφορούν:

– Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 για παλαιότερα έτη.

– Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.

– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013 για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.



– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης

– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεγκτικές αρχές έχουν δικαίωμα να διενεργήσουν ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.

insider.gr

error: Content is protected !!